Чудният свят на Ефреа
Вижте особености на синтетични тъкани като найлон, полиестер, акрил, спандекс, букле, еко кожа и други в блога на Efrea.
//ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

10 от най-често използваните синтетични тъкани

Тъканите, от които са изработени дрехите, могат да бъдат разделени на 3 основни групи:
- тъкани с естествен произход
- тъкани от синтетични влакна
- смес от двете
Естествените влакна имат растителен или животински произход. Суровите влакна се сплитат в нишки и прежди, които след това се тъкат или изплитат в 100% естествени материи. В блога ни вече публикувахме повече информация за естествените материи като лен, 20 от най-популярните памучни материи , както и 9 екзотични вида вълна.
Сред другите популярни естествени материи от растителен произход са коприна, юта, материи от кокосови влакна, коноп, сизал, бамбук, корк, с фибри от водорасли и др.
Що се отнася до влакната с животински произход, те включват нишките от пашкулите на специален вид черничеви пеперуди, козината на животни като овце, камили, лами, бизони, кози, зайци, бизони, викуни и други. Гъшият пух намира своето приложение в подплатите на топли зимни дрехи.

В тази публикация ще предоставим кратка информация за съвременните синтетични влакна, техните предимства, недостатъци и оптимална грижа за тъканите.
Главната особеност на синтетичните тъкани е, че са образувани с помощта на съвременните химични процеси от газове, петрол, въглища, алкохол, вода, масла и др. Те намират голямо приложение в модата, тъй като са алтернатива на естествените влакна, някои от тях са много по-евтини и са подходящи за вегани. Някои от синтетичните материи са имитации на гладка животинска кожа, други на вълна, както и на коприна. Разбира се има тъкани устойчиви на петна, а при други боядисването е трайно и дрехите запазват цветовете си, без да изпускат боя при пране. Тъй като са произведени от синтетика, а не от естествени фибри на растения или козина на животни, няма защо да се притеснявате от молци. Съществуват синтетични тъкани, които са обработени да са напълно водоустойчиви и съответно подходящи за изработка на якета и дъждобрани.
Основното предимство на синтетичните тъкани е, че обикновено са много лесни за поддръжка и образуват по-малко гънки, а дрехите изсъхват много по-бързо. Но главният недостатък е, че не позволяват на кожата да "диша" и запарват. Освен това при изгарянето им се отделят газове. Много от тях не са биоразградими и е истинско предизвикателство да се рециклират.

Независимо дали тъканите са естествени, изцяло синтетични или смесени, прането, изсушаването и гладенето може да изисква специфични грижи. Най-често информация за това можете да намерите от символите на етикета, а ако дрехата е закупена от онлайн магазин, в страницата на самия продукт.
Някои от белите тъкани с течение на времето посивяват. Вижте съвети как да предотвратите оцветяване или да върнете снежнобелия им цвят. От друга страна черните дрехи пък могат да изсветлеят и да загубят наситения си цвят. Друга особеност на някои материи е, че при пране могат да се свият или разширят, а някои (главно синтетични материи) водят до образуване на неприятно статично електричество. По материи като естествена вълна или акрил пък могат да се образуват топчета, известни като пилинг.

Ето някои от най-често използваните синтетични тъкани:

Ацетат е синтетична тъкан, която може да имитира естествена коприна. Използва се за изработка на официални рокли, хастари и подплати, бельо и пижами и други.

АЦЕТАТ

Това е втората най-стара изкуствена синтетична тъкан след вискозата. Отнело е около 3 десетилетия, за да се усъвършенства състава и производството и да се постигне външен вид, който може да си съперничи с естествената коприна. Ацетатът може да се смеси с влакна от коприна, памук, найлон и вълна, за да стане по-здрав и да се увеличи способността на "дишане" на кожата.

Основни предимства на ацетат:
- биоразградима синтетична тъкан
- устойчив на молци и плесени
- образува красиви гънки
- предлага се в безброй цветове
. блясък
- изсъхва бързо
- не се свива
- не създава статично електричество
- не образува топчета (пилинг)

Недостатъци на ацетат:
- липса на еластичност
- може да се скъса много лесно
-може да се стопи при гладене с високи температури
- някои видове могат да се почистват само с химическо чистене
- лесно се набръчква

Използва се за официални ризи, вечерни рокли, сватбени рокли, костюми, вратовръзки, спортни дрехи, шапки, бельо и пижами, както и хастари. Можете да го намерите и в чадъри, облицовки на мебели, завеси, килими и дори във филтри на цигари.

Тъй като ацетатът е фина деликатна тъкан, винаги проверявайте символите на етикета за температура на водата при пране и гладене.

Акрил е синтетична тъкан, която наподобява вълна и се използва за пуловери, шапки, шалове и в смесени тъкани с вълна или памук.

АКРИЛ

Вид синтетична тъкан, изработена от изкуствени полимерни влакна от изкопаеми горива като нефт, природен газ и по-рядко въглища. При прилагане на топлина и налягане настъпва полимеризация и могат да се образуват влакна с различен диаметър и дължина.

На външен вид акрилните влакна много приличат на вълната, а получените дрехи са леки, топли и меки на допир. Най-често се използва за изработка на пуловери, шапки, шалове, ръкавици, чорапи и прежди за плетене.
Подобно на полиестера и найлона, акрилната тъкан може да отблъсква водата (хидрофобна е). Това от своя страна може да доведе до растеж на бактерии, да наруши целостта и да доведе до поява на миризми. Други недостатъци са появата на статично електричество и прилепване към тялото. За разлика от вълната, която гори трудно, акрилът е лесно запалим и труден при потушаване на огъня. Повишен е риска от образуване на топчета. Поради това се счита, че дрехите от 100% акрил не са много качествени и екологични и се тъкат заедно с естествени влакна като вълна или памук, а на етикета се изписва смес от вълна или смес от памук.
Тъй като не се знае дали съдържанието на акрила е 100% или е смесен с други влакна, винаги гледайте информацията на етикета за почистване, сушене, гладене и избелване.

Полиестер е една от най-често използваните синтетични тъкани за дрехи.

ПОЛИЕСТЕР

Това са цяла група от полимери, които имат повтаряща се част в основната верига. Полиестерите могат да се съдържат в растения и насекоми и в са напълно биоразградими. Синтетичните полиестери имат разнообразни приложения в производството на стоки за бита и химическата промишленост. Изработват се на основата на петрол и съответно не могат да се възобновят. От друга страна самото разграждане на синтетичния полиестер би отнело повече от 200 години. Но трябва да имаме предвид, че не са минали повече от 100 години от изобретяването му. Първият патент е през 1928 г. във Великобритания за General Electric. През 1946 г. всички права са закупени от DuPont. Масовото навлизане започва през 70-те години, когато полистерът се рекламира като влакно-чудо, а дрехите изработени от него могат да се носят 68 дни без нужда от гладене. Първите изработени дрехи в началото бият на очи с неестествения си блясък и приличат на пластмасови, но днес са претърпели големи промени в положителна посока.

Тъканите, изработени от полиестерни нишки или изплетени от прежди с полиестер се наричат често PET (полиетилен терефталат) и служат за изработката на рокли, блузи, панталони, якета, шапки, чаршафи, одеала, тапицерии на мека мебел. Други приложения на полиестерните влакна включват подсилване на автомобилни гуми, изработване на предпазни колани, брезент, бутилки, канута, различни филтри, възглавници, одеала и завивки. Полиестерните тъкани са устойчиви на петка и боядисването им е по-трудно.

Основните предимства на съвременните полиестерни материи са, че цветовете им са устойчиви, а материята не се разтяга и набръчква. Освен това тъканите са здрави, но същевременно леки. Едно от най-големите предимства е бързото изсъхнене.

Недостатъците са, че дрехите от 100% полиестер акумулират статично електричество, а при по-плътните материи кожата се запарва. Съществуват специален клас полиестери, специално разработени за спортни дрехи, при които влагата от изпотяването се извежда навън. Друг недостатък е, че тази синтетична тъкан е лесно запалима и затова трябва да сте особено внимателни около открит огън.

Полиестерите днес могат да създадат усещане и външен вид като на естествена коприна и вълна, стига да са висококачествени. Когато са смесени с памук, се повишава дишането на кожата и намалява риска от запалване.

Найлон е синтетична тъкан, която се използва за спортни екипи, якета, блузи, дамски чорапи и др.

НАЙЛОН

Едно от най-популярните синтетични влакна, което съдържа полиамиди. Получен е от петрол като алтернатива на коприната, а през 1938 г. навлиза в производството на четки за зъби и дамски чорапи. Днес има няколко вида найлони, които се различават по количеството въглерод. Намират приложение в булчинските воали, чорапи, бански, къси панталони, анцузи, спортни облекла, анораци, а също парашути, чадъри, гуми за автомобили и др.

Основните предимства на найлона са неговите здравина и еластичност, дълготрайните цветове, бързото съхнене и запазване на формата без провисване, устойчивостта на петна.

Прекалено високите температури могат да разтопят найлона, затова вижте етикета на дрехата.

Основните притеснения са главно за опазването на околната среда. Някои от известните марки като H&M, Prada и StellaMcCartney вече са избрали да използват само рециклиран найлон. Ако имате стари и ненужни дрехи, независимо от каква материя са, може да ги дарите или поставите в специалните контейнери за дрехи и обувки.

Спандекс, еластан или ликра е синтетично влакно, което придава голяма еластичност на дрехите.

СПАНДЕКС (ЕЛАСТАН, ЛИКРА)

Известен е още като еластан в Европа и ликра в Латинска Америка, Австралия, Нова Зеландия и Израел. Това е синтетично влакно, създадено по желание на дамите след Втората Световна война, който искали по-еластично бельо и корсети. Опитите се увенчават с успех през 1958 г., като новосъздаденото влакно може да бъде включено при производството и на други дрехи. Около средата на 70-те години се появяват различни движения за независимост на жените и продажбите започват да намаляват. По-късно Lycra се предлага в облеклата за фитнес и аеробика. Така по време на спортни състезания и олимпиади екипите включват модерния синтетичен еластан, а по-късно става любимо на колоездачите и носените от тях къси панталони. Постепенно популярността на еластана става толкова голяма, че постепенно се включва в множество дрехи без значение от пол, възраст и повод.

Независимо как ще го намерите изписано (спандекс, еластан или ликра), най-характерното качество е способността да се разтяга 5-8 пъти от неразпънатото състояние и след това да възвърне първоначалната си форма без да се деформира. Затова дрехите от спандекс се усещат като "втора" кожа. Друго предимство е ускореното изсъхване. Използван самостоятелно като материал, спандексът е доста по-скъп заради сложните химични реакции, при които се получава. Използван в малки количества в други тъкани, той не повишава значително цената им.

За разлика от други чувствителни към високи температури синтетични влакна като найлон и полиестер, спандексът не се влияе и затова намалява риска от запалване. Разбира се, когато е в малки количества, общата еластичност на смесената материя спада значително.

Днес може да намерите спандекс, еластан или ликра почти във всяка дреха с еластичност, дори и да не е указано на етикета.

Един от основните недостатъци е отново вредното въздействие върху околната среда.

Неопрен е синтетична материя, която най-често се използва за изработване на костюми за водолази, но намира приложение и при изработването на дрехи и аксесоари.

НЕОПРЕН

Синтетичен материал, чиято цел е да бъде заместител на каучука. Създаден е през 1930 г. на основата на петрол и полимеризация. Изиграва важна роля във Втората световна война. Нарича се още и полихлоропрен. Характеризира се с пълната водоустойчивост, която го прави идеален за изработка на водолазни костюми, които предпазват човешкото тяло от хипотермия и смърт. Освен, че не пропуска вода, неопренът притежава еластичност, която помага на водолазите, плувците и сърфистите да обличат и събличат костюмите си. Докато повече тъкани се шият, неопреновите костюми се образуват чрез формоване и са с дебелина 3-5 милиметра, но има и още по-плътни за ледени води.

Въпреки високата цена на неопрена, той намира приложение и в модата. Можете да намерите фин неопрен и в някои от дамските рокли, якета, панталони, спортни екипи, маски за лице, шапки и различни аксесоари.

Вискоза е вид смесена тъкан, която се произвежда от естествена дървесна маса с помощта на съвременни химични процеси

ВИСКОЗА

Създадена е през 1883 г. Първоначално материята се е наричала изкуствена коприна, но през 1924 г. вече е известна като вискоза, а това е свързано с начина на производство. В някои случаи ще я намерите означена като rayon.

Тъканта е сложна за описание. От една страна съдържа дървесни влакна от бук, бор, евкалипт и бамбук, богати на целулоза, но от друга страна е произведена чрез съвременни химични процеси. Затова можем да е причислим по-скоро към тъканите от смесен тип.

Днес вискозата е на средна цена и от нея се изработват различни дрехи, килими и тапицерии. Може да се смеси с памук, полиестер и спандекс (еластан).

Основните предимства са, че кожата може да "диша", силно абсорбираща материя, образува красиви гънки, гладка на допир, относително лека, приятна на допир, не е източник на статично електричество както някои синтетични тъкани.

Недостатъците на вискозата са, че при пране с гореща вода може да се свие, а когато е мокра може да се деформира, лесно се мачка, остарява при продължително сушене на слънчева светлина. Заради естествената си основа е податлива на плесен.

Еко кожа (изкуствена кожа) е евтина алтернатива на естествената кожа, която е vegan friendly

EKO КОЖА

Нарича се още изкуствена или синтетична кожа. Основната цел е да се замени кожата на животните, която се използва като за тапициране на столове и мека мебел, облекло (якета, панталони, поли, рокли - изцяло от еко кожа или с акценти), обувки, колани, чанти, шапки и др. В последните години еко кожата е предпочитана от веганите. Основното предимство е спасяването на живота на диви и селскостопански животни и многократно по-ниската цена. Освен това с помощта на съвременните технологии може да се произведе огромна палитра от нюанси, които са със сравнително устойчиви цветове и не избледняват.

Разбира се днес има различни методи за производство на тази имитация, които зависят дали текстурата ще е гладка, едноцветна, с релеф или с имитация на принт, наподобяващ кожа на змия, крокодил и др. Обикновено опаковата страна е изградена от здрава текстилна основа с естествени или синтетични влакна, върху които са наслоени няколко пласта от синтетика като полиуретан или поливинилхлорид (PVC). Производството на меки, гъвкави еко кожи изисква пластификатори, които са източник на опасни за околната среда и човешкото здраве странични продукти. Друг от недостатъците на еко кожата е, че тя не е пореста и не пропуска въздух.

Обикновено изкуствената кожа е устойчива срещу петна, но когато те се появят опитайте да ги почистите с мека кърпа от неабразивна материя, напоена в хладка вода. Ако петното е по-устойчиво, използвайте течен сапун или мек щадящ препарат. Ако имате съмнения, вижте информацията на етикета на дрехата.

Ламе е тъкан, която може да съдържа метални нишки със сребърен, златист или меден цвят.

ЛАМЕ

Тъкан, която се характеризира с вплитането на метални влакънца. Обикновено е гладка и лъскава със сребърен, златист или червеникав меден цвят. Напоследък може да се намери с ефект на хамелеон, който си мени цветовете според светлината или пък перлен ефект. Основата на тъканта може да е изработена от естествени влакна като коприна, памук и вълна и синтетични като полиестер, полиамид и найлон. Днес по-евтиния вариант е синтетична основа с фини пластмасови нишки с метално покритие.

В миналото дрехите с ламе са били свързани с богатство и висок обществен ранг. Сребристи и златисти дрехи и наметала са се носили от свещеници и богати благородници. Днес можем да видим подобни бляскави дрехи в театрални и оперни постановки, както и исторически филми. От друга страна дрехи с метален блясък има и в различни футуристични филми, свързани с Космоса.

Днес дрехите от ламе се използват по-често за различни официални поводи, а употребата им в ежедневието зависи от личния стил.

Някои от дрехите с ламе се нуждаят от специфични грижи, защото при гладенето с високи температури може да се деформират ефектните влакънца, особено ако са от пластмаса. Изсушаването в сушилня с висока температура също е нежелателно. Ако все пак решите да гладите дреха от ламе, направете го от опаковата страна и използвайте най-ниската температура, както и влажна кърпа. От друга страна самото съхранение на дрехите с тази деликатна материя трябва да е в сухи помещения, за да се избегне ръждясването на металните нишки.

Микрофибър е съвременна тъкан, изградена само от синтетични влакна, които са многократно по-фини от човешки косъм.

МИКРОФИБЪР

Изцяло синтетична тъкан, изградена от полиестер и полиамид. Влакната са изключително тънки, около 1/100 от дебелината на човешки косъм или 1/20 от нишка коприна. Тънките влакънца са порести и изключително бързо изсъхват. Полиестерът осигурява самата структура на тъканта, а полиамидът увеличава плътността и абсорбцията. Микрофибърът е съвременен материал, който е издръжлив, мек и изключително абсорбиращ влага. Това го прави предпочитан за производство на кърпи, възглавници, халати, блузи, суитчъри и други.

Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.