Чудният свят на Ефреа
Вижте полезни съвети как да предотвратите образуването на топчета по дрехите и как да ги премахнете със самобръсначка, ножица и подръчни средства.
//ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Защо се появяват топчетата по дрехите и как да ги премахнем

Купили сте красива и желана дреха, но само след първото изпиране в пералнята вече са се образували топчета. Получил се е така наречения пилинг, a съответно в рекламните брошури за някои дрехи се твърди, че са изработени от материя с антипилинг ефект.

Какво е пилинг на дрехите?

Това са онези малки топченца, които се получават от къси влакънца, заплетени едно в друго като малко възелче.

Дали пилингът е знак за материя с ниско качество?

Не, това зависи от вида на използваните влакна при изработката на материята и е по-скоро неприятен визуален акцент, който не влияе пряко на здравината и целостта на тъканите. Пилингът на е дефект, а нормално явление, причинено от ежедневното износване.

Какви са основните причини за поява на пилинг?

Топченцата обикновено се появяват в областите на дрехи, спално бельо и тапицерии на мебели, които получават най-голямо триене всеки ден. Например ако носите дамска чанта е възможно при триенето да се появят топченца на рамото, където се търка дръжката на чантата. Често се появяват топчета под мишниците, от вътрешната страна на панталоните, както и на задните части.

Значението на материята

Трудно е да се предвиди кои тъкани ще имат по-ясно изразен пилинг. Както ще видим по-надолу производителите на качествени дрехи използват сложна апаратура за провеждане на тестове за пилинг на материи.

Обикновено трикотажните тъкани са по-склонни към образуване на топченца, защото конците са по-свободни. Тъканите от по-дълги влакна като коприна и лен имат много по-малко бобчета от вълна, памук, полиестер и някои синтетични тъкани.
Когато материята е смесица от различни влакна, например памук и полиестер, едното влакно е по-силно от другото. По-слабото влакно се разкъсва при търкане и се завързва около по-силното, в резултат на което се получава малко топче. По време на пране това възелче действа като магнит на другите по-разхлабени нишки и така постепенно се образуват видимо по-големи топчета.

Обикновено дрехите от плетива са по-склонни към образуване на топчета. Изберете пуловери, които са с по-плътна плетка.

Как да предотвратим появата на пилинг ефект по дрехите?

Проверете информацията на етикета за температура на пране, използване на центрофуга и пр. Ако сте отрязали етикета, но сте я закупили онлайн потърсете информация за конкретния модел.

Сортирайте дрехите преди пране. Смесването на деликатни материи с по-груби дрехи като дънки ще доведе до повишено търкане и увреждане на повърхността на тъканите. Избягвайте да перете тъкани, които отделят власинки като хавлиени кърпи и пухкави материи с други дрехи. Ако има вече образувани топчета върху дрехите от полиестер, отделения мъх от хавлиената кърпа ще прилепне към проблемните зони.

Ако имате съвременна пералня използвайте програми за деликатни материи с по-бавни обороти и цикъл на пране. Разбира се прането на ръка може да е най-нежната и щадяща грижа за проблемни материи.

Избягвайте прахообразните перилни препарати, които се втриват в тъканта, докато се разтворят и така увеличават риска от пилинг. Течните препарати са по-подходящи за деликатни тъкани.

Обърнете дрехата наобратно така че вътрешната част да стане външа преди да я изперете на ръка или в пералнята. Така ще защитите лицевата част от търкане с други дрехи, ципове и копчета.

Не претоварвайте пералнята. Натъпкването на прекалено много дрехи води до повишено триене и увреждане на тъканите.

Избягвайте прекалено агресивни перилни препарати и избелващи вещества, които могат да доведат до разкъсване на влакната и образуване на възелчета и топчета.

Ако ще перете памучни дрехи с топчета потърсете перилен препарат с ензима целулаза.

Използвайте омекотител според указанията, за да се намали триенето между влакната.

Избягвайте сушилнята с висока температура за дрехите, които имат склонност за образуване на топчета. Най-щадящо е дрехите да изсъхнат по естествен начин на проветриво място. Проверете етикета на дрехата относно използването на центрофуга.

Как да премахнете вече появилите се топчета по дрехите?

След като веднъж вече са се появили малките възелчета привличат все повече власинки от други тъкани, които полепват по тях и водят до увеличение на размерите им. Можете да премахнете малките топченца много внимателно с различни инструменти, като целта е да не увредите целостта на тъканта.

След като сте изрязали няколко топчета използвайте тиксо или велкро лента, за да ги отстраните от плата. Такива ленти най-често се използват за залепване на обувки, портмоне и несесери. Не се препоръчва да използвате велкро върху тъкани като кашмир или вълна.

Друг трик е да омотаете пръстите си с лента от хартиено тиксо с лепкавата страна навън и да притиснете към обработените повърхности.

Изрязването на топчетата е често използван метод и може да се използва както на пуловерите, така и на тапицерията на мека мебел.

Поставете дрехата изпъната върху леко извита повърхност и внимателно я прекарвайте така, че топчетата да се откроят и изпъкнат. Използвайте малка и остра ножица и търпеливо подрежете топчетата.
Друг вариант е да пъхнете едната си ръка под дрехата, за да се разпъне и след това много внимателно да подрежете топченцата.

Самобръсначката за еднократна употреба също може да помогне да премахнете малките възелчета. Избягвайте самобръсначките, които имат ленти за влага, защото може да се образуват още топчета. Друг вариант е да използвате най-обикновено бръснарско ножче. Внимавайте в зоните на шевовете, копчета и ципове, защото можете да срежете плата.

Премахване на топчета по дрехите със самобръсначка.
Пемзата също може да е полезна. Достатъчно е нежно и внимателно да потъркате проблемната зона. Използвайте велкро лента, за да вземете отделените власинки.

Използвайте гребен с фини зъби, какъвто се използва най-често от мъжете. Придърпайте опънатата тъкан и внимателно изстържете топчетата като внимавате да не повредите целостта. Има и специални разработени гребени с по-фини зъби.

Използвайте редовно четка с ролка против власинки, която им пречи да се натрупват и да образуват по-големи топчета.

Може ли топчетата да се появят отново?

След като сте премахнали внимателно всички топчета и напълно възможно те да се появяват отново и отново, докато всички излишни влакна бъдат отстранени, а пилингът постепенно ще намалее, докато напълно спре.

Може ли химическото чистене да премахне пилинг?

Това са процедури за почистване на петна и миризми от фини и деликатни тъкани или такива, които могат да се свият, но само по себе си не служи за отстраняване на мъх и премахване на влакнести топчета. Така че няма да помогне за възстановяване на безупречния вид на дрехи с пилинг.

Тест за пилинг в Efrea

Ефреа е български производител на дамски дрехи от скицата, през изработването на единична мостра и извършване на различни тестове.

Това е тестът за пилинг на плат или както повечето хора му казват "платът дали става на бобчета". Много малко производители разполагат с подобна техника и не правят такива тестове. В момента виждате тест на двуконечна вата за спортни екипи, продавани онлайн в www.efrea.com. Пуснали сме 4 теста, които имитират различна по продължителност употреба на дрехата. Всяко гнездо прави различен по брой обороти, като по този начин имитира различно по време употреба на дрехата. В момента този тест ни показва, че тази материя е качествена и няма да има пилинг във времето. Ако материята беше некачествена трябваше да виждаме много на брой "бобчета". Понякога при някои материи наблюдаваме бобчета в началото на употребата, а след това изчезват. В Ефреа винаги се стремим да предлагаме на нашите клиенти най-качествените материи.

Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.