Чудният свят на Ефреа
Вижте полезните качества на растението лен, от което се произвежда ленено семе, ленено масло и ленени дрехи.
//ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Кратка история на лена като растение и съвети за ленените дрехи

Лен е растение, което намира огромно приложение за производството на ленено семе, ленено масло и ленени дрехи, покривки, чаршафи и пр. По тази причина растението лен Linum usitatissimum се отглежда както за производство на семена, масла, но и като влакнеста култура в много държави с умерен климат. Има и други представители от семейството на лена, но те не отговарят на критериите за производителност.
Лененото семе се култивира във Вавилон още 3000 г. пр. н. е. и още от дълбока древност се смята за една от най-полезните растителни храни на планетата. Основните ползи за здравето са наличието на Омега-3 есенциални мастни киселини, лигнани и фибри, за които се твърди че са добра профилактика за сърдечно-съдовата система, предпазват от развитие на рак и са полезни за белите дробове. Днес семенцата на растението лен влизат в състава на различни храни като се започне от зърнени закуски, кисели млека, вафли, салати и пр.

Лененото семе е с редица ползи за здравето и участва в приготвянето на различни хранителни продукти
Лененото масло се използва не е само за храна и овкусяване. Тъй като има свойството да изсъхва и да образува твърда полимерна форма, то може да се смесва с други масла и смоли и да служи като лак за дърво. Именно лененото масло стои в основата на маслените бои като свързва цветовете на пигментите. Линолеумът, който познаваме от линогравюрите, също съдържа ленено масло и до 70-те години е бил популярна подова настилка. Ленено масло се използва и в някои техники за позлатяване чрез залепване на златни листи.
В тази публикация ще обърнем внимание предимно на растението лен като суровина за производство на ленени тъкани, предимствата и недостатъците им, както и каква е най-добрата грижа за ленените дрехи.

История на ленените тъкани

Най-ранните доказателства, че хората са използвали диворастящ лен за изработка на текстил идват от земите на днешна Грузия, където са открити изпредени, боядисани и изплетени дрехи, датирани на 30 000 години. Фрагменти от ленени тъкани са намерени и в земите на днешна Турция с възраст 9 000 години. Постепенно използването на лен като суровина за производство на тъкани се разширява и преди 5 000 години достига до днешните Швейцария и Германия. Има данни, че в Китай и Индия опитомен лен също се отглежда от най-малко 5 000 години. Свещениците в древен Шумер също били облечени с дрехи от фин лен още преди 4 000 години.

Ленът е бил на особена почит и в древен Египет, а стенописите на храмовете включват цъфнал лен. Така известните египетски мумии са обвити в ленени тъкани като символ на светлина и чистота и демонстрация на богатствo. Свещениците в древен Египет носели само ленени дрехи като символ на чистота. Постепенно жителите на Египет започнали също да се стремят към лена за дрехи и бяло спално бельо в условията на екстремно високи температури. Интересен факт е, че при отваряне на гробницата на фараона Рамзес II през 1881 г. ленените тъкани били перфектно съхранени повече от 3000 години. Същото се отнася и за гробницата на Тутанкамон.

Мумия от Древен Египет със запазени тъкани от лен на 5000 години
Финикийците продавали египетския лен в страните около Средиземно море, а римляните го използвали също и за изработката на корабни платна. Със западането на Римската империя производството на лен също намаляло, но били приети специални закони, които да върнат славата на тази материя. През Средновековието Фландрия била основен център на европейското производство на лен, а по-късно културата била пренесена и в Северна Америка.
Не само в египетските гробници са се запазили ленени тъкани. Един от примерите за изделие от лен на известна и днес историческа личност е ленената шапка, носена от император Карл V, която е внимателно запазена и до днес след смъртта му през 1558 г.
През XVIII и XIX в. производството на лен е от особена важност в европейските страни. Първоначално в Англия, а след това и в Германия машинното производство заменя ръчната работа, а в САЩ повечето земеделски производители отглеждат лен за направата на чаршафи и дрехи за семействата си.

В края на XIX и началото на XX в. сравнително по-евтиния памук и нарастването на заплатите в селското стопанство довели до свиване на производството на ленени платове. С навлизането на синтетичните влакна и откриването на нови материи, днес ленът е загубил от блясъка и значението, което е имал в древността и значително по-рядко присъства в съвременния гардероб.

Нива с лен, който служи за ленено семе и производство на ленени дрехи
Нива с лен

Производство на ленени тъкани

Ленените влакна от стъблото на растението са от 2 до 3 пъти по-здрави от влакната на памука, но не са толкова еластични. Освен това те са естествено гладки и прави. След като се извлекат от растението, влакната са меки и блестящи, имат вид на светлоруса коса. Най-качествените влакна се използват за дамаски, изработването на дантели и подплати. Най-грубите служат за производство на канапи и въжета. Интересен факт е, че в хартията на някои банкноти също присъстват влакна лен. Лен можем да намерим и в хартията за цигари и торбичките за чай.
Различни сурови влакна от растението лен
Има 2 основни начина за добив на ленени влакна - чрез механизирано оборудване (комбайни) и чрез ръчен метод. Много често се стига до изваждане на растението заедно с корените, за да се използва цялата дължина на влакната в стъблото. След това ленените влакна се отделят чрез различни технологични процеси. В някои случаи изскубнатите растения се оставят за 1 месец на полето, така че да абсорбират сутрешната роса. Именно така се получават най-висококачествените ленени влакна, а същевременно замърсяването е минимално. Друг вариант е поставянето на растенията в големи съдове, пълни с вода, но в този случай се отделят доста миризми.
Дължината на влакна варира от 2,5 до 15 см. Има 2 основни разновидности:
- по-къси и жилави влакна, които се използват за по-груби тъкани
- по-дълги и гладки влакна за по-фини тъкани

Напречното сечение на лененото влакно се състои от неправилни правоъгълници, които придават характерната по-груба текстура на произведената тъкан. Чисто хаотично ленените влакна могат да се сплетат заедно до образуване на малки възелчета, които дават характерната текстура на материята. В миналото тези възелчета са били приемани като дефекти, но в съвременния свят на множество синтетични тъкани, показват органичния произход на влакната и не се разглеждат като недостатък. Въпреки това най-фините ленени материи са от конци с еднакъв диаметър и без възелчета.

Ленените тъкани са с характерна текстура с малки възелчета
Тъканите от лен често се произвеждат с характерна текстура. Днес има материи, които са произведени от памучни или конопени влакна, но притежавайки същата текстура също са наричани лен. Съществува и обратния вариант, при който заради ускоряване на технологичните процеси ленените влакна се тъкат така, че материята губи характерната си текстура и прилича на памук. През последните години се произвеждат нови материи, смес от влакна на памук и лен, които да подобрят усещанията по време на горещо и влажно време.

Днес натуралния лен е с малко по-висока цена в сравнение с някои съвременни тъкани със синтетични влакна и се произвежда в много по-малки количества отпреди. По-големите разходи при производство на изделия от лен се дължат не само заради специфичността на работа, но и защото отглеждането на растението лен изисква много грижи. Освен това ленената нишка не е толкова еластична и затова по-трудно се тъче, без да се късат конци и това прави цената по-висока в сравнение с памука.

Приложение на лена като материя

Днес могат да бъдат изработени най-различни предмети от лен:
престилки
чанти
кърпи (за баня, плаж, кухненски)
салфетки
чаршафи и калъфки за възглавници
покривки за маси и за легло
тапицерия
различни дрехи
шапки, шалове и ръкавици
ръчно изработени обувки тип мокасини

Свойства и грижа за ленените дрехи

Тъканите от 100% лен се усещат хладни на допир. Това показва тяхната по-висока проводимост (заради същия принцип металите се усещат студени). По тази причина ленените дрехи създават усещане за въздушност и отвеждане на влагата далеч от тялото и са подходящи за летните месеци. От друга страна дрехите от естествени материи като лен се носят целогодишно и в страните с умерен климат.

Добре изтъкания плат е без власинки, не образува топчета и става все по-мек след всяко пране. Има естествена склонност към образуване на гънки и това може да се разглежда както като основен недостатък, така и като известен чар, който показва използването на естествени влакна. Въпреки това постоянното образуване на гънки в едни и същи зони като яки, подгъви и сгъвки може да увреди и разкъса ленените нишки.

Мухълът може да увреди тъканите, както и да се появят неприятни жълти при изпотяване. Вижте как да премахнете петната от пот с подръчни средства.

Тъканите могат да се увредят от агресивна белина. В блога сме разгледали как да се справите с петна по дрехите с различен произход.

Ленът е материя с естествен произход, която съдържа растителни влакна. За разлика от различните видове вълна, тя не съдържа животински протеини като кератин и по тази причина не привлича молци.
Въпреки че ленените дрехи може да изглеждат деликатни, те са изненадващо издръжливи във времето, както показват запазените с хилядолетия тъкани.

Ленените дрехи могат да се перат на ръка, в пералня и с химическо чистене. Ако се съмнявате за най-правилната грижа за съответната материя потърсете информация на етикета, защото може да не са от 100% лен, а да съдържат други естествени или синтетични влакна. Някои от дрехите може да имат хастари, които също имат определени условия за почистване. Но все пак ако се съмнявате, може да изберете програма за деликатно пране на пералнята или по-кратки програми с изплакване със студена вода. Изберете по-мек перилен препарат, подходящ за деликатни тъкани. Не забравяйте да разделите дрехите на светли и тъмни, за да ги предпазите от боядисване. Друг вариант е да използвате няколко цветоулавящи кърпички.

Когато перете на ръка ленени дрехи, най-добре е температурата на водата да е хладка. Не усуквайте дрехите, за да изцедите водата, за да не се образуват още по-отчетливи гънки.

Характерно за ленените дрехи е, че имат умерено свиване при първото пране. Някои производители на дрехи предварително изпират всички материи, така че произведените артикули да са в точния размер.

Относно изсушаването на лен
не се препоръчват високите обороти на центрофугиране и използването на сушилня, защото гладенето е много по-лесно при леко влажна тъкан. Препоръчва се крайното изсъхване да е на въздух върху закачалка. Така чрез силата на гравитацията някои от гънките ще се изгладят. Не цедете ленените дрехи като ги извивате, за да отстраните излишната вода. Може да ги попиете с чиста хавлиена кърпа.

Гладенето на ленени дрехи е най-лесно, когато са леко влажни, а ако вече са изсъхнали можете да използвате ютия с пара. Ако нямате подобна ютия можете да напръскате с бутилка спрей с вода.

Грижата за ленените дрехи може да е също толкова лесна, както и за памучните. Предимствата са, че те може да са по-трайни и грубата текстура се омекотява с всяко пране, докато памучните дрехи може да изглеждат като износени. Ленът се нуждае от по-малко ресурси за производство и рециклиране и затова е по-добър от екологична гледна точка.

Ленени дрехи от онлайн магазин Efrea

Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.