Чудният свят на Ефреа
Вижте какво означават символите на етикетите - символи за температура на водата при пране, за сушене, за гладене, избелване и химическо чистене.
//ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Информация за символите за пране, гладене, сушене на етикетите на дрехите

Обикновено като закупим някоя дреха, тя има етикет, който освен размер и производител съдържа символи (известни и като третиращи марки), които дават информация как да перем, гладим и сушим дрехата, както и дали можем да използваме белина за премахване на петна, както и дрехата се почиства само чрез химическо чистене.

Според данни от Музея за история на модата, символите за най-добрата грижа за дрехата се появяват в Европа още в края на 50-те години, а в САЩ през 70-те. Днес можем да видим подобни символи на почти всяка дреха. Въпреки че има малки разлики главно заради използваната мярка за температура (Целзий и Фаренхайт), европейските и американските символи за третиране на дрехите са почти универсални.

Много често хората изрязват прекалено големите етикети, но от друга страна, ако сте закупили дрехата онлайн, можете да потърсите нужната информация отново в интернет.
Пазаруването от онлайн магазин Ви позволява да видите тази информация още преди да закупите артикула и да прецените дали може да полагате нужните грижи - например дали материята не е прекалено деликатна и не изисква главно пране на ръка, или пък можете да използвате само химическо чистене. Друг пример за който можете да помислите е за дрехи от материи, за които е забранена центрофугата.

Пране при различни температури в пералня

Пране при 20°С

През 2013 г. се прие закон всички новопроизведени перални да имат програма за пране при 20°С с цел спестяване на електрическа енергия в световен мащаб. Прането със студена вода е подходящо за леко замърсени дрехи, както и за деликатни материи като коприна, както и за предотвратяване изпускането на пигменти и боядисването на останалите дрехи в пералнята.

От друга страна редовното пране със студена вода може да доведе до натрупване на мухъл и мазнини в самата пералня - барабана, чекмеджето за поставяне на перилен препарат, уплътнението на стъкления люк и др. Вижте съветите в блога как да се отървете от неприятните миризми с безопасни подръчни средства.

Пране при 30°С

Днес повечето от перилните препарати могат да почистят дрехите добре и при сравнително хладка вода от 30°С. Основното предимство е, че пак се пести електрическа енергия. Тази температура е подходяща за вълнени дрехи, които не искаме да се свият и деформират, коприна и дрехи с ярки, интензивни цветове, които не искаме да избледнеят, както и тъмни и черни нюанси. Разбира се качеството на изпиране отново зависи от перилния препарат, неговото количество и дори твърдостта на водата.

Прането с температури 20-30°С предотвратява свиването и деформирането на материите, както и пречи на избледняването на цветовете. Трябва да имате предвид, че за да отстраните петната трябва да използвате повече перилен препарат или предварително да обработите упоритите петна.

Ето значението на символите за пране със студена вода до 30°С

Символ за пране при студена вода
Пране в пералня със студена вода до 30°C
Символ за пране със студена вода до 30 градуса и програма за предотвратяване на намачкването
Пране в пералня със студена вода (30°C) при програма за пране с предотвратяване на намачкването.
Символ за пране в пералня със студена вода до 30 градуса и специална програма за деликатни тъкани
Пране в пералня със студена вода (30°C) при програма за предпазване на нежните тъкани.
Пране на ръка със студена вода - символ на етикет
Да се пере само ръчно със студена вода (30°C)

Пране при 40°С

Това е една от най-често използваните температури в повечето програми на пералните. За разлика от 30°С, с по-топлата вода можете да видите по-добри резултати при пране на памучни материи, акрил, ацетат, смесени тъкани с вълна и полиестер. Температурата е подходяща за голяма част от дрехите, които носите в ежедневието, но може да създаде проблем при отделни деликатни тъкани.

Ето значението на символите за пране с топла вода до 40°С

Пране при топла вода до 40 градуса
Пране в пералня с топла вода до 40°C
Символ на етикет, който означава позволено пране с температура на водата до 40 градуса и програма в пералнята, която не намачква дрехите
Пране в пералня с топла вода до 40°C при програма за пране с предотвратяване на намачкването.
Знак за пране на дрехи с топла вода до 40 градуса и програма за деликатни тъкани
Пране в пералня с топла вода до 40°C при програма за предпазване на нежните тъкани.
Знаци на етикет за ръчно пране с топла вода до 40 градуса
Да се пере само ръчно с топла вода до 40°C

Пране при 50°С

Това е температура за почистване на по-упорити петна и замърсявания от памучни дрехи, спално бельо и някои смесени материи. Но с помощта на съвременните перилни препарати можете да постигнете същите резултати и при 40°С като същевременно спестите енергия.

Ето значението на символите за пране с много топла вода до 50°С

Символ на етикет за пране с много топла вода до 50 градуса
Пране в пералня с много топла вода до 50°C
Пране в пералня с вода до 50 градуса и програма против намачкване.
Пране в пералня с много топла вода до 50°C при програма за пране с предотвратяване на намачкването.
Пране в пералня с много топла вода до 50°C при програма за предпазване на нежните тъкани.
Пране в пералня с много топла вода до 50°C при програма за предпазване на нежните тъкани.
Символ на етикет за ръчно пране (пране на ръка) с вода до 50 градуса
Да се пере само ръчно с много топла вода до 50°C

Пране при 60°С

Тук става дума за пране с гореща вода, която е подходяща само за отделни материи. Именно по тази причина трябва да видите символите на етикета, а ако подобна информация липсва да проверите в интернет. Горещата вода с температура 60°С е идеална за унищожаване на бактерии, вируси и премахване на някои видове петна. Използвайте за пране на силно замърсени кърпи и спално бельо, както и за дезинфекция. Освен това можете да приложите препарат за унищожаване на бактерии, защото сама по себе си горещата вода може да не премахне всички патогени. Имайте предвид, че горещата вода може да фиксира някои петна, както и ако дрехите са изпуснали боя, която се е пренесла на по-светли тъкани, боядисването да е необратимо.

Значение на символите за пране с гореща вода до 60°С

Пране в пералня с гореща вода до 60 градуса.
Пране в пералня с гореща вода до 60°C
Символ на етикет на дреха, който означава, че артикула може да се пере с гореща вода до 60 градуса със специална програма на пералнята против намачкване
Пране в пералня с гореща вода до 60°C при програма за пране с предотвратяване на намачкването.
Знаци за пране с гореща вода до 60 градуса
Пране в пералня с гореща вода до 60°C при програма за предпазване на нежните тъкани.
Знак за пране на ръка с гореща вода до 60 градуса
Да се пере само ръчно с гореща вода до 60°C

Пране при 90°С

Това е възможно най-горещата температура на водата в пералната машина и може да се използва в строго определени случаи. Обикновено се използва за почистване на пералнята и премахване на бактериите и мухъла, които се натрупват и в невидимите вътрешни части при редовно пране със студена вода. В отделни случаи прането с толкова гореща вода може да се използва за почистване и дезинфекция на бели памучни тъкани, за премахване на упорити петна от памук или лен. Имайте предвид, че горещата вода може да свие и повреди дрехите и да доведе до значително избледняване на цветовете.
Пране с вряла вода до 90 градуса, което се използва също и за дезинфекция и почистване на пералнята

Сушене на дрехите

Сушилнята е електродомакински уред, който се използва за отстраняване на влагата от дрехи, спално бельо и текстил, обикновено след като се изперат в пералнята.

Много от сушилните се състоят от въртящ се барабан, през който циркулира нагрят въздух, който помага за изпаряването на влагата. Използването на сушилни може да доведе до свиване и деформиране на дрехите, както и до известна промяна в структурата им поради загубата на къси влакънца (мъх). От друга страна сушенето при минимум 60 ° C в продължение на 30 минути убива много паразити като акари от домашен прах, дървеници, акари на краста и техните яйца, както и кърлежи. Зза сравнение при обикновено изпиране, но след излагане на пряка слънчева светлина в продължение на 3 часа яйцата на акарите умират. Днес съществуват комбинирани уреди пералня+сушилня, които пестят време и ресурси.

Що се отнася до сушенето на дрехите, тук отново има различни символи.

Някои дрехи не са подходящи за сушене в сушилня. При прекалено високи температури, коприната може да се свие, на вълната и трикотажа да се образуват топчета, известни като пилинг , а бельото да се свие или деформира.
Знак, че сушенето на дрехите в сушилня е забранено

Ето значението на символите за използване на сушилня

Използване на сушилня за сушене на дрехи без нагряване.
Сушилня без нагряване
Знаци на етикет за използване на сушилня за дрехи
Сушилня без нагряване при програма за предотвратяване на намачкването.
Сушилня без нагряване при програма за предпазване на нежните тъкани.
Сушилня без нагряване при програма за предпазване на нежните тъкани.
Знак на етикет за сушене на дрехи в сушилня с ниска температура
Сушилня с малко нагряване.
Символи на етикет за сушене на дрехи в сушилня с малко нагряване при програма за предотвратяване на намачкването.
Сушилня с малко нагряване при програма за предотвратяване на намачкването.
Знаци на етикет, които указват използване на сушилня с програма за деликатни тъкани
Сушилня с малко нагряване при програма за предпазване на нежните тъкани
Символ на етикет за използване на сушилня със средна температура
Сушилня със средно нагряване.
Символ на етикет за Сушилня със средно нагряване при програма за предотвратяване на намачкването.
Сушилня със средно нагряване при програма за предотвратяване на намачкването.
Знаци на етикет, които указват как да се ползва сушилня
Сушилня със средно нагряване при програма за предпазване на нежните тъкани.
Символ за сушене на дрехи в сушилня с висока температура
Сушилня с високо нагряване.
Сушилня с високо нагряване при програма за предотвратяване на намачкването - символ на етикет на дреха
Сушилня с високо нагряване при програма за предотвратяване на намачкването.
Сушилня със високо нагряване при програма за предпазване на нежните тъкани - знак на етикет на дреха
Сушилня със високо нагряване при програма за предпазване на нежните тъкани.

Други символи за използване на сушилня

Символ на етикет, който означава да се суши на въже или стойка в стая или на открито.
Да се суши на въже или стойка в стая или на открито.
Знак на етикет на дреха, който означава да се суши на сянка
Да се суши на сянка.
Знак на етикет на дреха, който означава Оставете мокрите дрехи във висящо положение да се оцедят сами без ръчно оформяне.
Оставете мокрите дрехи във висящо положение да се оцедят сами без ръчно оформяне.
Символ на дреха, който означава да сушите само в хоризонтално положение
Да се суши в хоризонтално положение
Знак на етикет, който означава да не усуквате и изстисквате дрехата
Да не се усуква

Гладене на дрехите

В блога вече разгледахме съвети за гладене на дрехите , както и за премахване на петната след гладене.
Някои от материите е недопустимо да се гладят и това се означава на етикета със символ на ютия, която е зачертана.
Някои от материите е недопустимо да се гладят и това се означава на етикета със символ на ютия, която е зачертана.
Символите за гладене съдържат ютия, която има 1, 2 или 3 точки вътре, които указват съответно гладене при ниска, средна или висока температура. Обикновено символ с ютия с 1 точка се поставя на етикета на дрехи с деликатни материи като вълна или коприна, 2 точки на дрехи от синтетика и 3 точки на ленени и памучни дрехи.

Ако под символа на ютията има линии, това означава, че може да се глади с пара, а ако те са зачертани съответно е забранено да използвате пара при гладене.

Ето значението на символите за гладене

Символ на етикет, който означава че можете да гладите дрехата при ниски, средни или високи температури
Гладене при всякакви температури, с или без пара.
Символ на етикет за гладене, който означава че може да гладите с пара или на сухо при ниска температура до 110°C
Може да се глади с пара или на сухо при ниска температура до 110°C
Символ с ютия, която означава гладене на средни температури
Може да се глади с пара или на сухо при средна температура до 150°C
Символ за гладене при високи температури до двеста градуса
Може да се глади с пара или на сухо при висока температура до 200°C
Символ на етикет за гладене, който означава да не използвате пара
Да не се глади с пара.

Символи за избелване и химическо чистене

Наскоро в блога публикувахме съвети как да запазите белия цвят на дрехите, без да използвате агресивна белина, както и начини да се справите с петна от различен произход. Следете указанията на дрехите, когато искате да използвате белина или пък се колебаете дали да ги изперете вкъщи или да ги занесете на химическо чистене.

Значението на символите за избелване

Символ, който означава, че използването на всички избелващи препарати е забранено
Да не се избелва - препоръчително е да не се използват избелващи продукти - белина, включително и избелващи прахове. Ако използвате такива, направете тест за безопасност при избелването.
Дрeхата може да се избелва при необходимост с всякакви избелващи продукти - символ на етикет с триъгълник
Дрeхата може да се избелва при необходимост с всякакви избелващи продукти.
Избелване на дреха без хлор
При нужда от избелване да се използват само избелващи продукти без хлор.

Значението на символите за химическо чистене

Символ на етикет, който означава, че прането в пералня или на ръка е забранено
Да не се пере.
Символ на етикет, който означава че химическото чистене е забранено
Да не се използва химическо чистене.
Символ на етикет за химическо чистене
За почистване на дрехата може да се използва химическо чистене.
Химическо чистене с всякакъв разтворител без трихлоретилен.
Химическо чистене с всякакъв разтворител без трихлоретилен.
Химическо чистене с всякакъв разтворител.
Химическо чистене с всякакъв разтворител.
Химическо чистене само с петролен разтворител.
Химическо чистене само с петролен разтворител.

Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.