Чудният свят на Ефреа
Вижте полезните качества на растението лен, от което се произвежда ленено семе, ленено масло и ленени дрехи.
//ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

20 от най-често използваните памучни материи

Памукът е една от водещите селскостопански култури в световен мащаб и днес с помощта на съвременната обработваща техника, памучните дрехи са относително евтини.

Влакната на растението памук участват в производството на тъкани с етикет 100% памук или като съставна част от смесени тъкани.

Някои от основните предимства на памучните материи са, че те са издръжливи, лесно се боядисват, могат да се перат при сравнително високи температури, попиват влагата бързо и относително бързо изсъхват.

Като довършителни обработки памучните тъкани се обработват, за да са по-устойчиви срещу петна, вода и плесени, за намаляване на образуването на гънки и съответно премахване на необходимостта от гладене. Някои видове памучни дрехи се свиват не повече от 1% при първоначалното изпиране.

Нетъканият памук, произведен чрез сливане или свързване на влакната се използва за продукти за еднократна употреба като кърпи, салфетки, торбички за чай, различни покривки и калъфки, чаршафи за еднократна употреба в болниците и различни медицински консумативи.

Качеството на памучните тъкани зависи от условията за отглеждане на селскостопанската култура. Тя е атакувана от стотици видове насекоми, което увеличава използването на химични инсектициди. При производството на памук 100% organic се разчита на други типове борба с вредителите, включително и генно модифицирани сортове.

Памучните тъкани могат да се разделят според дължина на влакната.

Първата група е с дължина от 2,5 до 6,5 см и се състои от фини, блестящи влакна, които се използват за фини тъкани, прежди и трикотаж.
Втората група включва влакна с дължина 1,3 - 3,3 см, които се използват в материите среден клас.
Третата група съдържа най-късите влакна до 2,5 см, които се използват за направа на килими и одеала, груби и евтини тъкани, както и в материи от смесен тип.

В тази публикация ще дадем информация за най-често срещаните тъкани с участието на памучни влакна и най-подходящите грижи за тях.

Английска дантела (Broderie anglaise)
Това най-често е памучна тъкан, или смес с памучни влакна. Характерна е с добре оформените дупчици с кръгла или овална форма, които са изрязани от тъканта и след това избродирани против изнищване. Понякога дупчиците се оформят така, че да изобразяват цветя, листа, лози или други природни мотиви и се подчертават с шевици. Техниката възниква още през XVI в. в земите на днешна Чехия, но добива голяма популярност през XIX в. в Англия и това определя името ѝ. Днес повечето дупчици се оформят изцяло чрез машина. Използва се най-често за дамски рокли, блузи, поли или нощници. Този памучен плат е смесица между дантела и практичен здрав материал за ежедневни дрехи. Може да се пере в пералня на температури до 60 ° C. Глади се от вътрешната страна.
Английската дантела е изработена от памук с декоративни дупчици.
Четкан памук (Brushed cotton)
Това е тъкан памучен плат, на който е приложен завършителен процес с четкане, при което се създава допълнителна мекота на повърхността. Памукът може да бъде четкан от едната или от двете страни. Тъканта е мека и пухкава, подобна на топла вълна, с добри топлоизолационни свойства, но не причинява никакъв сърбеж. Основните предимства са издръжливост, дишаща материя, мека на допир, универсална. Пере се в пералня с температури до 40 °C. Основните недостатъци са, че може да се свие и да се образуват топчета, известни като пилинг.
Четканият памук е изключително мек и пухкав и наподобява свойствата на вълната, без да дразни кожата.
Калико (Calico)
Това е вид текстил, изработен от неизбелен и често ненапълно обработен памук. Може да съдържа и по-груби влакна от обвивките. Платът е много по-груб и дебел и наподобява текстурата на деним. Той е значително по-евтин именно заради своя недовършен и натурален вид. Наименованието произлиза от град Каликут в югозападна Индия, където е произвеждан от тъкачи, наричани калийци още през XI в. и традиционно се изработва с щампиране с ярки цветове. За първи път се появява в Европа около XVII в. и по-късно става причина за разгорещени дебати относно използването на печат. Може да се пере с гореща вода в пералня и да се глади с високи температури.
Калико е вид памучен текстил, който съдържа необработен памук и е наподобява деним
Деним
Това е една от най-популярните и използвани материи, която използва памучни влакна. Много от дрехите, произведени от памучен деним се изпират предварително, за да се избегне първоначалното свиване. Други след боядисване се подлагат на допълнителни обработки, за да се постигне ефект на износване или намачкване. Някои материи могат да съдържат и до 3% спандекс, който позволява на дрехата да се стане по-еластична и да разтегне с до около 15%. Характерно за денима е, че се използват 2 различни вида влакна - оцветени и бели. В резултат на тъкането обикновено едната страна е с оцветените влакна, а при опаковата доминира белия цвят на вътъка. Ще разпознаем дънките от деним по това, че са предимно бели отвътре. Най-често се среща деним в индигово син цвят, извлечен от растенията Indigofera tinctoria в Южна Азия. Днес повечето деним се боядисва с помощта на синтетични бои. Обикновено за постигане на наситени цветове са нужни няколко броя потапяния в боя. За получаването на други цветове (червено, розово, лилаво, сиво, горчица, зелено и др.) може да се използва и сяра. Препоръчва се пране до 40°C и гладене с гореща ютия. За да не полепват оцветени мъхчета по ютията, които да се пренесат на други дрехи се препоръчва използването на кърпа. Можете да използвате цветоулавящи кърпички, за да намалите риска от оцветяването на другите дрехи.
Деним е памучна материя, която се използва за изработка на дънки, дънкови рокли, дънкови поли и дънкови якета.
Памучен камбрик (Cambric)
Носи наименованието си от Франция, където е изобретен още през XIII в. Първоначално е бил изработен от лен, но по-късно започва да се произвежда от египетски памук. Тънкият памучен или ленен плат се обработва така, че да придобие леко лъскав вид. Характерен е със специален вид стегнато тъкане с използването на нагорещени ролки, което придава гладка повърхност, блясък и твърдост, които могат да се запазят в продължение на години. Пере се в пералня при температури до 60°C, глади се на средни температури, ако е нужно с помощта на пара.
Камбрик е вид плат, който може да се изработи от памук или лен
Памучно платно (Canvas)
Това е памучен плат със средна или голяма плътност, който е изключително здрав и издръжлив. Освен традиционното му използване за платна за художници, тъканите с по-малка плътност могат да се използват за направата на халати, туники, дамски поли и чанти. Други приложения са за работно облекло за открито, за изработване на фонове за фотографи, покривки за мебели, изработване на килими, торби за инструменти, раници, палатки, сенници, хамаци, завеси за душ и пр. Пере се до 60C и се глади с пара.
При смесването на памука със синтетични влакна, платното може да стане силно водоустойчиво и подходящо за връхни дрехи.

памучното платно е вид плат, който може да се използва за платна за художници, изработка на чанти, халати и туники.
Чино (Chino)
Вид здрава и издръжлива памучна тъкан със средна плътност. Платът се подлага на обработки, за да има лек блясък. В миналото най-често е бил боядисван в бежово, тъмносиньо или черно и се използвал за изработката на панталони, които носят името чинос. Този памучен плат покрива изискванията за изработка на военни униформи и работно облекло. Създаден, за да бъде издръжлив и удобен за носене от войниците, в миналото се е срещал в естествени земни тонове, а днес можем да го намерим в богата палитра от цветове.
Може да се пере в пералня до 95 ° C и да се глади с гореща ютия.
Днес към материята могат да се прибавят и синтетични влакна.

Чино е вид памучна материя с лек блясък, от която се изработват чино панталони и военни униформи
Памучно кадифе
Кадифе е вид тъкан с характерен релеф и се тъче на специален стан с 2 дебелини на материала едновременно. Ето защо в миналото при сложната ръчна изработка кадифето е било изключително скъпо и се е използвало за луксозни дрехи. При навлизането на модерните тъкачни станове, цената му е по-достъпна, а почистването много по-лесно.
Кадифето е тъкан, която може да бъде произведена от естествени или синтетични влакна. Един от най-скъпите видове е кадифето от естествена коприна.
Памучното кадифе е изключително здраво като материя, но не е толкова луксозно. Освен това му липсва блясъка на коприната, а цветовете не са толкова дълбоки и наситени. Днес то намира приложение при производството на различни видове дрехи като рокли, костюми и шапки. Кадифето се използва и за изработката на завеси и калъфки за възглавници. Глади се от опаковата (нерелефната) страна.

Памучното кадифе е с характерна текстура, но е по-малко луксозно от кадифето от коприна
Намачкан памук (crêpon)
Както подсказва името, тази памучна материя е с умишлено намачкана текстура. Понякога се изработва от 100% памук, но има случаи, в които е смесена материя със синтетични влакна. Използва се най-често за ежедневни ризи, блузи, поли и рокли, както и нощници и пижами, чийто вид трябва да покаже, че нарочно не са прилежно изгладени. Може да се пере в пералня при температури до 60 °C. За запазване на намачкания вид се препоръчва дрехата да се усуче, за да се изцеди и да се остави да изсъхне така, без да се глади. При дълго седене памучната тъкан може да се изглади, но намачкания външен вид ще се върне още при следващото изпиране. Крепонената материя се предлага в широка гама от цветове, включително чисто бяло, пастелни нюанси на розово, жълто и синьо. Могат да се намерят и по-дълбоки и наситени цветове, а дрехите в Индия включват много принтове, бродерии и пайети. Използва се също и в изработката на дрехи за музеи, възстановки и театрални постановки, както и за покривки за маси.
Намачканата памучна материя е известна и като крепон и се използва за изработка на ежедневни дрехи
Швейцарски памук на точки (Dotted Swiss)
Много фин, полупрозрачен памучен плат, украсен с малки точки, които може да са разположени в редици или напълно хаотично. Точките също така могат да са едноцветни, разноцветни, в тон с основния плат или контрастни. Първоначално платът е произвеждан ръчно в Швейцария и оттам идва името му. Днес изработването на точките често е с машинна бродерия. Платът е подходящ за сватбени рокли, ризи, дълги рокли, нощници, блузи, бебешки дрешки и завеси. Може да се пере в пералня до 40°C и да се глади от обратната страна, където няма бродерии.
Памучната материя на точки се използва за изработката на различни дрехи и завеси
Гингам (Gingham)
Вид памучна материя, която е характерна със своя принт на райета или в каре. Изработва се от средни или фини прежди. Според някои твърдения името произлиза от град Гингам в днешна Франция. Според други името е навлязло в английския език от Холандия. Когато първоначално става популярен в Европа през XVII в. платът гингам е на райета, а сега е в каре. Най-популярната комбинация е била в синьо и бяло. Днес се използват различни цветове за производството на дамски и мъжки ризи, рокли, поли, пижами, кърпи и завеси. В Обединеното кралство гингам се използва за училищни униформи.
Гингам е вид памучна материя, която има принт на райе или в каре.
Трико жарсе (Jersey)
Това е вид тъкан, в която първоначално се е използвала вълна. Днес жарсето може да е изработено от памук и синтетични влакна. Когато се прави от фина прежда, това е една от тъканите, която се използва най-много за производството на памучни тениски.
Има различни варианти - с разтегливо трико с една плоска и една релефна страна, както и варианти с плътно гладко трико, но с по-малка еластичност. Качественото памучно трико жарсе се използва също и в изработката на рокли и спортно облекло. Ще разпознаете финото жарсе по добре оформените шевове. Освен това пада добре и е устойчиво на намачкване. Пере се при 40°C и се глади с гореща ютия.

Трикото жарсе се изработва от памук и се използва за изработката на тениски, блузи и спортно облекло
Муселин (Muslin)
Вид изключително фин плат, изтъкан от памук или коприна. Името идва от град Мосул в Ирак, където е произведен за първи път. Тъй като муселинът позволява на кожата да "диша" е широко използван в облеклото на страните със сух и горещ климат. Материята е с плътност, която варира от деликатни полупрозрачни материи до по-груби и плътни непрозрачни варианти. В миналото са се разпространявали легенди за изключително финия муселин, произведен ръчно в продължение на седмици и дори месеци. Само допреди няколко десетилетия, за да имаш нови луксозни дрехи е трябвало да посетиш шивач, който да ти вземе мерки, правела се е пробна дреха от по-евтин и некачествен муселин и едва след като всичко било перфектно разкроено се правел окончателния вариант от по-скъпата тъкан. По тази причина в Северна Америка още използват думата муселин за пробната дреха, независимо от каква материя е направена. Муселинът се използва също и в производството на капитонирани завивки. Други негови употреби включват производството на филтри за утайка при прецеждане на вино и сокове, фонове в фото студио, декори на театрални и оперни сцени, както и телевизионни студиа със син (зелен) екран.
Муселинът от памук е изключително фин плат, който може да е полупрозрачен.
Поплин (Poplin)
Вид тъкан, която е гъвкава, притежава лек блясък и има текстура с видими нишки. Името идва от френски и е свързано с резиденцията на папата в Авиньон, Франция. Може да се произвежда от 100% памук, но и от вълна, изкуствена коприна и смеси.В днешно време е здрава тъкан с хоризонтална основа и вертикален вътък, които осигуряват устойчивост и мек, фин блясък. И докато преди се е използвал предимно за изработка на дрехи за ежедневието, днес можем да намерим поплин в света на висшата мода. Основните предимства са здравината, дискретния блясък, свойството да не се набръчква прекалено лесно, известна водоустойчивост. Като недостатъци можем да отбележим, че е прекалено тънък за сезон есен/зима и не задържа топлината.
Поплин е вид тъкан, която може да се изработи от 100% памук и има лек блясък
Памучен сатен (cotton satin)
Производството на сатен включва специализирана технология за тъкане, при което в 1 мерна единица се използват много по-голям брой нишки. Съответно колко по-голям е броят на нишките, толкова по-високо е качеството на произведената материя и повърхността ѝ е по-гладка. В сатенената тъкан горните конци на вътъка са леко разхлабени и това придава на плата характерен блясък.
Сатенът може да се произведе от синтетични влакна като полиестер и тогава блясъкът е много по-ясно изразен, но може да се използват и естествени памучни влакна.
Памучният сатен е мек, гладък, дишащ и с лек, дискретен блясък. Той се използва както за различни видове дрехи, така и като спално бельо. Чаршафите и калъфките за възглавници от памучен сатен се чувстват значително по-меки, гладки и абсорбиращи влагата в сравнение с "обикновения памук", а заради големия брой нишки на кв. см. може да се постигне по-детайлно отпечатване и по-живи цветове. Използването на био органичен памук прави сатена подходящ за хората с чувствителна кожа.

Памучният сатен е с лек блясък и се използва за изработката на спално бельо и по-луксозни дрехи.
Тензух (Cheesecloth)
Изключително лека, ефирна и полупрозрачна материя, чието име на английски (Cheese cloth), подсказва, че се е използвала за приготвянето на сирене. Днес тензухът се предлага в различни варианти за издръжливост и плътност, която се измерва в брой нишки на квадратен инч или сантиметър. Освен за прецеждане на изварата, тензухът може да се използва и при приготвяне на тофу, улавяне на твърди вещества и прецеждане на плодови и зеленчукови сокове. За да използвате тензуха многократно в кухнята, трябва да се уверите, че не е замърсен с петна и бактерии. Препоръчва се изплакването му с възможно най-горещата вода веднага след приключване на прецеждането.
Тензух е вид памучна материя, която най-често се използва за производство на сирене.
Дамаска
Името произлиза от град Дамаск, столицата на Сирия. Това е вид тъкан плат, изработен по сложна технология. Обикновено се състои от основа от памучна материя и различни фигури, изтъкани от сатен или друга тъкан. Платът е двулицев и в миналото ръчното ѝ изработване е било истинско предизвикателство, което е изисквало множество умения. През последните години сложните фигурални тъкани се произвеждат с помощта на цифрови технологии. Сатенираните влакна, които също може да са изработени от памук, отразяват светлината по различен начин в зависимост от гледната точка. Днес фигуралния дамакс намира приложение в изработването на чаршафи, завеси, тапицерии, а също и различни дрехи, които са в среден до висок клас.
Дамаска е вид двулицев плат с памук, който има различни фигури
Хавлиена материя (Towelling)
Изработва се по специален начин чрез тъкане или изплитане от 100% памучни влакна, които имат свойството да абсорбират големи количества вода. Колкото по-дълги и многобройни са бримките, толкова повече вода може да абсорбира. Има вариант, при който едната страна на материята е гладка, а другата е пухкава. Може да се пере при температури от 60 ди 95 °C и ако се налага да се глади с гореща ютия от гладката страна.
Памучната хавлиена материя намира широко приложение в изработката на различни по размери кърпи, халати за баня, спално бельо, ленти за китка или глава и други.
В отделни случаи освен памук се включва еластан или ликра, а когато е от синтетични влакна се нарича микрофибър.

Хавлиената материя от 100% памук абсорбира водата и се използва за изработка на хавлиени кърпи, халати за баня и различни аксесоари.
Воал (Voile)
Това е изключително лека, фина тъкана материя от памук, която е полупрозрачна. Воалът е изключително мек, така че образува красиви гънки. Може да бъде едноцветен, а също и с щампа и да се използва за блузи, сватбени рокли, булчинско було, детски дрехи. ефирни поли тип туту и др. Тъй като е полупрозрачен трябва да е в комбинация с хастар или да се носи с по-плътна дреха отдолу. Използва се също за изработка на тънки завеси.
Воал е изключително фина, прозираща материя, която се използва за булчински рокли и различни дрехи, както и тънки завеси.
Памук Мадрас
Носи името си от град Мадрас в Индия, който днес е прекръстен на Ченай. Това е лека, тънка памучна материя, която се изработва изцяло ръчно. Тъй като за производството на мадрас са използвани крехки и къси памучни влакна се образуват малки възелчета, които придават уникална текстура на тъканта. Обикновено се боядисва с растителни багрила в каре или райе. При пране с по-високи температури багрилата се отмиват и така дрехите придобиват по-меки и приглушени тонове. Когато пристига в САЩ от Индия на обикновените потребители не се споменава, че за да се запази яркостта на цветовете този вид памук трябва да се пере ръчно със студена вода. В резултат на това има много недоволни клиенти. За да превърнат дефекта в ефект, вносителите правят широка рекламна кампания като уточняват използването на естествени растителни багрила, които се отмиват. Така по време на Голямата депресия в САЩ само богатите американски туристи, които могат да си позволят скъпи почивки в Карибските острови носят карирани ризи от мадрас и ръчно изработената материя става символ на богатство.
Памук мадрас се тъче ръчно в Индия и е оцветен с нетрайни растителни багрила.

Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.