Чудният свят на Ефреа
Вижте полезни съвети как да избегнете оцветяването на белите дрехи и да отстраните появилите се петна и оцветявания, така че дрехите да възвърнат ослепително белия си цвят.
//ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

22 лесни трика за запазване на белия цвят на дрехите без използване на агресивна белина

Белият цвят е най-светлия и не съдържа никакви оттенъци, затова спада към ахроматичните тонове. Той може напълно да отразява и разсейва всички видими дължини на вълната на светлината. Интересен факт е, бялото което виждаме на телевизионните, компютърните и телефонните екрани всъщност се създава като смес от червена, зелена и синя светлина.

В много религии бялото е цвят с особена символика. То е както бялото агне, което ще бъде пренесено в жертва, така и белия призрак на смъртта и символ на траур. Въпреки това в Китай и други азиатски страни бялото е цветът на прераждането, което подсказва, че дори и Смъртта не е вечна и трайно отделяне от света, какъвто го възприемаме като обикновени хора.

Днес бялото е цветът, който се свързва най-често със съвършенство, добрина, честност, чистота, ново начало, свежест, неутралност, точност. То е свързано с Ян - мъжката енергия, която контрастира на Ин - женското начало.

Белият цвят може да създаде неприятни асоциации за студ, изолация, пустота, стерилност, елитарност.

Още от древността в цивилизациите на Египет и Римската империя жреците са носили бели дрехи като символ на чистота и мъдрост. В миналото бялото е универсалния цвят както за мъжкото, така и за дамското бельо, а също и чаршафите през XVIII и XIX в. По това време е било немислимо да има бельо в какъвто и да е друг цвят, защото белите дрехи и чаршафи се изпирали с вряща вода, която би довела до избледняване на цветовете.

Избелването на тъкани се практикува от хилядолетия. В миналото белите дрехи са се оставяли на преките слънчеви лъчи

През XVIII в. няколко учени разработили разновидности на белината, която съдържа хлор. Средствата за избелване, които не съдържат хлор, най-често използват пероксиди като водороден пероксид. Активните съставки атакуват хромофорите, части от молекулата, които абсорбират светлина и ни помагат да възприемаме предметите с различни цветове. Чрез разкъсване на химическите връзки между хромафорите се постига невъзможност за абсорбиране на видимата светлина. Някои от препаратите за постигане на бял цвят отиват още по-далеч като използват флуоресцентни вещества, които светят и правят бялото още по-искрящо.

Бялото е цветът, който е най-свързан с чистота. Най-често предметите, които се очаква да отговарят на най-строгите хигиенни изисквания са именно бели - хладилници, тоалетни чинии, мивки, спално бельо, кърпи. Бяло се използва и в дрехите на медицински персонал, учени и лаборанти. Едва в последните десетилетия навлиза тенденцията за дрехи в синьо или зелено с цел успокояване на сетивата на пациентите.

Днес някои материали могат да бъдат произведени така, че да изглеждат по-ярко бели от обикновеното бялото. Това се постига с помощта на специални оптични избелващи вещества, вид химични съединения. Те могат да погълнат светлината в ултравиолетовата и виолетовата област и да излъчват светлина в синята област.. Ослепително белият цвят се дължи на факта, че материалите излъчват повече видима светлина, отколкото получават. Използват се при производството на снежнобяла хартия и платове.

Вижте няколко съвета как да поддържате дрехите си безупречно бели без да използвате белина.


1
Много често белите дрехи се перат в пералнята. Уверете се, че тя е добре почистена. Прочетете повече информация за лесните трикове за почистване на пералнята и премахване на неприятните миризми с подръчни средства, които се намират във всеки дом.

2
Избягвайте претоварване на пералнята. Напълването на дрехи в степен да я затваряте със сила води до силно търкане между отделните дрехи, по-трудно проникване на водата и перилния препарат и поява на статично електричество.
Когато пералнята е препълнена и дрехите се трият едни в други може да възникне статично електричество.

3
Твърдостта на водата също може да окаже влияние върху активността на перилния препарат. Прочетете указанията на етикета, а ако се налага използвайте омекотител.

4
Ако не искате да използвате синтетични омекотители, които може да оставят следи върху белите дрехи, добавете 1 чаша дестилиран бял оцет при последното изплакване, за да омекотите твърдостта на водата.

5
Ако е възможно изпирайте всички бели дрехи отделно. Не ги смесвайте с тъмни дрехи като дънки или такива, които изпускат боя.
Ако е възможно перете белите дрехи отделно в пералнята, за да избегнете оцветяване от дънки и дрехи, които изпускат боя.

6
В миналото белите дрехи буквално са се изварявали с цел разтваряне на нечистотии от всякакъв вид - себум от кожата, пот, козметика, замърсявания от околната среда и други. Ако перете белите дрехи самостоятелно, вижте информацията на етикетите за температурата на пране. Използвайте възможно най-високата температура, стига да сте уверени, че няма да има свиване или разширяване на дрехите.

7
Проверете белите дрехи една по една за устойчиви петна, особено ако използвате сушилня. Не сушете дрехи с петна на висока температура, защото те може да се фиксират и да останат за постоянно. Същото важи и за гладенето.
След като изперете белите дрехи още докато са влажни проверете за упорити петна и оцветявания.

8
Незабавно третирайте новопоявилите се петна и оцветявания. Можете да използвате специализирани препарати за отстраняване на петна, които са на кислородна основа. Вижте указанията за начин на ползване и подходящи материи.

9
Изберете правилния перилен препарат. Ако перете белите дрехи отделно в пералнята, изберете прах с указания за бели дрехи. Той може да съдържа оптични избелители, които преобразуват ултравиолетовите лъчи във видима синя светлина, като същевременно намаляват отразяването на жълта светлина. Това прави дрехите да изглеждат по-искрящо бели. Но не мислете, че с повече перилен препарат ще постигнете по-добри резултати. Ако не се изплакнат добре, излишните количества остават във влакната, където могат да служат за закрепване на нечистотии.

10
Добавете към белите дрехи синка. Това ще добави лек син нюанс към дрехите, но за сметка на това ще премахне всички нюанси на сиво, кафяво и жълто като направи дрехите по-бели. Обикновено се поставя на финалния етап на прането. Не използвайте продуктите като го разлеете директно върху бели дрехи и петна, защото можете да получите боядисване в интензивен син цвят.
Използвайте синка за пране, за да избегнете пожълтяването на белите дрехи.

11
Използвайте таблетка или специализиран препарат за съдомиялна машина. Тези продукти имат за цел да отстранят всякакви мръсотии от чиниите като същевременно правят съдовете искрящо бели и същевременно са безопасни. Добавете към перилния препарат и перете както обикновено.
Таблетките за съдомиялна съдържат активни вещества и могат да се използват за премахване на упорити петна и от белите дрехи.

12
Ако перете белите дрехи самостоятелно, на няколко пъти веднъж можете да пропуснете напълно поставянето на перилен препарат, защото постепенно той се задържа във влакната и води до събиране на прах, себум и поява на жълтеникави нюанси. Целта е да изплакнете обилно белите дрехи като добавите малко количество амоняк за почистване.
Вижте лесни трикове за избелване на оцветени бели дрехи.

13
Ако перете белите дрехи с цветно пране, можете да използвате цветоулавящи кърпички, които се продават в пакети по 10 или 20 броя или сами да си направите подобни. Очаквайте информация скоро в блога.

14
Обикновено при белите петна с течение на времето се получават жълти петна под мишниците и на местата, където се изпотяваме най-обилно. Тези петна стават все по-интензивни като цвят, а премахването им с обикновено пране е трудно. Те се получават в резултат на химична реакция между потта, себума от кожата, използваната козметика и праха за пране. Вижте съвети как да се справите с упоритите жълти петна.

15
Използвайте силата на Слънцето. Ултравиолетовите лъчи имат действие подобно на описаните по-горе синтетични избелващи вещества, които разкъсват химичните връзки между хромафорите и така водят до обезцветяване. За целта е нужно да прострете мокрите дрехи на място с пряка слънчева светлина и да ги изпънете възможно най-добре, за да сте убедени, че светлината достига равномерно навсякъде. Разбира се не можете да очаквате моментален ефект. За най-тъмните петна може да се наложи да направите процедурата няколко пъти. За да подсилите ефекта можете да напръскате дрехите със смес от 1/4 чаша лимонов сок и 2 чаши вода. Важно условие е да не оставяте дрехите под преките слънчеви лъчи прекалено дълго. След като те изсъхнат ефективността на избелване рязко спада. Ако желаете можете да ги намокрите и да опитате отново.
Как да върнем белотата на дрехите? Един от най-лесните начини е да ги изсушите на пряка слънчева светлина.

16
Не сушете белите дрехи на висока температура в сушилня, защото ако има оцветявания те ще се фиксират, а жълтите петна ще проникнат трайно във влакната. Ако все пак решите да използвате такъв вид изсушаване, използвайте по-ниски температури. Извадете дрехите, докато са леко влажни и ги оставете да изсъхнат на проветриво място или на сушилник в затворено помещение.

17
Проверете информацията за гладене на дрехата, която ще намерите върху етикета на дрехата. Ако сте изрязали етикета, но сте закупили дрехата от онлайн магазин, вероятно можете да намерите информация там. Ако е възможно не използвайте прекалено високи температури, за да не се получи микро обгаряне на тъканта и характерно оцветяване в жълто. Използвайте силата на парата, за да изгладите най-упоритите гънки.
Гладенето с висока температура може да изгори белите дрехи и да причини пожълтяването им.

18
Използвайте лимонов сок от прясно изцеден лимон или пък от бутилка. Вместо директно да перете дрехите в пералнята, преди това ги накиснете за 1 час в лимонов сок. За да бъде това ефективно е най-добре да го загреете до температура, когато започнат да се образуват мехурчета, още преди сокът да е кипнал напълно. Оставете дрехите с петна да киснат за около 1 час. Можете да добавите лимонов сок и в пералнята. Ако нямате налични пресни лимони пробвайте с лимонена киселина (лимонтозу).
Можете да върнете белия цвят на дрехите с помощта на лимонов сок или лимонтозу.

19
Използвайте сода за хляб (сода бикарбонат). Тя е ефективно средство за почистване на трайните петна от пот под мишниците и ще помогне за почистване на микрозамърсяванията от всякакъв вид във влакънцата на дрехите.За 4 литра вода е нужна около 1 чаша сода. Содата може да се използва както в пералнята, така и при ръчно пране на замърсени бели дрехи.

20
Използвайте обикновен аспирин. За целта изберете напълно бели таблетки, натрошете 5 броя и ги добавете във вода. Накиснете белите дрехи за около 1 час и едва след това ги пуснете за пране в пералнята.

21
Използвайте кислородна вода (водороден пероксид), който често се продава в аптеките с цел дезинфекция на рани. Той се разгражда безопасно до вода и кислород и е много по-безопасен от белината на хлорна основа. Използвайте продукта самостоятелно и не го смесвайте с белина или оцет. Кислородната вода е много чувствителна към светлина и затова се продава в тъмно оцветени опаковки. След отваряне започва да губи ефективността си. За да проверите дали ще има ефект, изсипете в празна стъклена чаша, ако започне да се пени - значи силните окислителни свойства са запазени. Ако няма реакция, използвайте неразпечатана опаковка.

Добавете 1 чаша кислородна вода 3% в барабана на пералнята още преди да сложите дрехите или я излейте в чекмеджето, където поставяте омекотителя. За премахване на петна от плесени, кръв, плодове и багрила върху цветни дрехи най-добре е да изпробвате върху задната част на подгъва на дрехата.


22
Използвайте боракс. Можете да го купите от аптеката. Заради силните си антисептични действия се използва за приготвяне на разтвори за промиване и мазане на устната и носната кухина при хрема, стоматити, трахеит и други заболявания. Добавен към прането, той може да повиши ефективността на перилния препарат като същевременно премахне петната и омекоти водата.

Виж бели дрехи от онлайн магазин Efrea.com

Ефреа е български производител на дамски дрехи в 16 размера по Европейската номерация. В нашия онлайн магазин efrea.com можете да филтрирате дрехи по цвят. Вижте още бели дрехи и изберете най-подходящия модел за Вас или като подарък.

Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.