Чудният свят на Ефреа
Вижте кратка история за символиката на черния цвят и черните дрехи през различни епохи до наши дни, предложения за черни дамски дрехи от онлайн магазин Efrea и как да ги поддържате така че да не избледнеят.
//ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Кратка история на черните дрехи и съвети за запазване на наситените тъмни цветове

Черното е най-тъмният цвят, получен в резултат от отсъствието или пълното поглъщане на видимата светлина. Пигментите или оцветителите, които поглъщат светлината, вместо да я отразяват пак към окото изглеждат черни. Важно е да отбележим, че черен пигмент може да се получи при комбинацията от няколко багрила, които сами по себе си поглъщат определени цветови вълни, а заедно поглъщат всички видими цветове. Така черният цвят може да е самостоятелното поглъщане на всички видове вълни на видимата светлина, но също и подходяща комбинация от 2 и повече цвята. Това е ахроматичен цвят, без оттенък. Подобни са бялото и различните нюанси сиво.

Примери за смесване на 2 или 3 цвята за получаване на черно и тъмни нюанси

Вижте как да получите черен цвят при смесването на 2 или 3 други цвята.

Кратка история на черните дрехи

Черното е един от първите цветове, които пещерните хора са използвали за рисунките си.

Още в Древен Рим и Гърция черният цвят се е наричал с различни думи. Обикновено едното название било за често срещания в ежедневието черен цвят, а другото название за блестящото, наситено и лъскаво черно. В социалната йерархия на Римската империя лилавият цвят бил определен за императора, червения за войниците, белия за свещениците, а дрехи в черно се носели от занаятчиите. Но техните дрехи били оцветени с помощта на растителни багрила и затова след няколко изпирания дрехите им избледнявали до сиво и кафяво.

За древните жители на Египет, черният цвят имал главно позитивно значение като символ на плодородие заради тъмния цвят на почвата, наводнена от разлялите се води на река Нил. Това бил и цветът на богът на подземния свят Анубис, който бил изобразяван като черен чакал и предлагал защита срещу тъмните сили на покойниците.

За някои от народите на Европа, черните дрехи били символ на погребение и траур, докато в културите на Азия смъртта се свързвало с белия цвят на отлитащата душа и прераждането. Дори и днес в Япония черният цвят на коланите в бойните изкуства е символ на знание, опит и мъдрост.

През XII и XIII в. избухва спор между монасите на различни ордени дали дрехите им трябва да са в бяло или в черно. От една страна черното може да е символ на ад, смърт, грях, Дявола, докато бялото символизира чистота, невинност и всички добродетели. Другата гледна точка е, че черното е цвета на смирение и покаяние, а бялото е символ на прекалена гордост.
През XIV и XV в. по време на Средновековието принцовете, благородниците и заможните хора обикновено носели ярки цветове, а черните дрехи присъствали рядко главно заради некачествените багрила и бързото посивяване. Постепенно обаче в резултат на засилената търговия започнали да се предлагат наситено черни дрехи, боядисани с висококачествени пигменти. Скоро магистратите и държавните служители започнали да носят черни облекла като символ за отговорност на взетите решения, доверие и почит към закона. В някои части на Европа били наложени забрани да се носят скъпи дрехи в определени цветове като ярко алените наметала във Венеция и сините тъкани дрехи във Флоренция от заможни хора, които нямат благороднически произход. Тогава заможните банкери и търговци от Северна Италия започнали да носят дрехи от скъпи материи, оцветени в наситено черен цвят. Постепенно луксозните черни дрехи станали истински хит сред благородниците и дори европейските крале. Черният цвят на дрехите вече бил символ на власт, достойнство, смирение и сдържаност.
Картини от Средновековна Европа, 14 - 15 век, които изобразяват богати и заможни хора в черни дрехи.
Картини от Средновековна Европа, XV - XVI век, които изобразяват богати и заможни хора в черни дрехи.
През XVI и XVII в. черното бил цветът на католическите владетели в Европа, но и на протестантите и пуританите в Англия и Америка. В някои северноевропейски градове дори се стигнало до разбиване на църкви и катедрали и опорочаване на статуи и декорация, защото в червения цвят протестантите видели символ на лукс, грях и човешка глупост. Според протестантите дрехите трябвало да бъдат семпли и дискретни. Постепенно ярките цветове били заменени с черно, сиво и кафяво, а за жените и децата се препоръчвали бели дрехи и в светли пастелни тонове.
Стилът на обличане през 1600-те години (XVII в.) е много по-различен от това, което е модерно днес. В началото модата разделяла хората на класи. Богатите се обличали по един начин, а дрехите на средната и ниската класа също се различавали. С течение на времето обаче, хората от средната класа започнали все повече да копират хората от висшето общество и постепенно разликите се стопили. За разлика от днес, мъжете през XVII в. носели изключително сложни, многопластови и дори женствени тоалети според днешните представи, както виждате на илюстрациите от времето на Ромео и Жулиета. Дрехите на жените също били пищни и създавали усещане за разкош. Черният цвят бил символ на лукс и изисканост.
Дрескод през 17 в. по времето на Ромео и Жулиета. Мъжкото облекло на благородниците прави впечатление.
Дрескод през 1600-те години, по времето на Ромео и Жулиета. Мъжкото облекло на благородниците прави впечатление.
През втората половина на XVII в. в Европа и Америка възниква страх от магьосничество. Много хора вярват, че Дяволът се появява в полунощ по време на церемония, наречена Черна събота под формата на черно животно - коза, куче, вълк, мечка, елен или петел, придружен от познатите духове като черни котки, змии и други черни създания. В средновековието черните котки са били преследвани и убивани.

През XVIII и XIX в. по време на епохата на Просвещението в Европа черното е заменено с по-модерни пастелни сини, зелени, жълти и светли тонове. Много от благородниците се обличат в снежно бяло. След Френската революция черния цвят отново се връща като предпочитан за дрехите.

По време на индустриалната революция, която била подхранена от въглища и по-късно петрол, черният цвят бил свързан с прогрес и просперитет. Това бил и цветът, носен от английските поети -романтици като Пърси Биш Шели и Лорд Байрон.
По време на индустриалната революция черните дрехи също били на мода.
По време на индустриалната революция черните дрехи също били на мода.
Създаването на нови, евтини синтетични багрила и индустриализацията на текстилната промишленост позволяват на населението да се снабди с висококачествени наситено черни дрехи. Така през XIX в. черното се превръща в най-популярния цвят за бизнес дрескод на средно и високо ниво във Великобритания, Европа и Америка.

Малката черна рокля на Коко Шанел

Още през 20-те години черният цвят започнал да доминира и сред дамските рокли. През 1926 г. известната френска дизайнерка Коко Шанел публикувала снимка на семпла черна рокля в списание Vogue. "Жената се нуждае само от 3 неща - черна рокля, черен пуловер и ръката на мъж, когото обича.".

Редица други дизайнери също представили своите модни колекции с черни дрехи. Според известния моден дизайнер Карл Лагерфелд: "Черното е цветът, който се съчетава с всичко. Ако искате сигурност, облечете се в черно.". Според Кристиан Диор: "Елегантността е комбинация от разграничаване, естествен външен вид, грижа и простота, а дрехите в черен цвят са пример за елегантност." Но в резултат на постоянството и упорството на френската дизайнерка, днес ние помним именно малката черна рокля на Коко Шанел.

Влиянието на Холивуд върху модата увеличило популярността на малката черна рокля, защото при черно-белите филми цветът контрастирал, а всички други рокли изглеждали като различни нюанси на сивото. След това при оцветяването на филмите това довело до различни проблеми при определяне на цветовете.


След популяризирането на малката черна рокля, за официални поводи днес често се използва дълга черна рокля, докато по-семплата черна рокля се носи в ежедневието и на работа. Дължината на роклите се променят, но черната рокля не е загубила позиции като важна част от женския гардероб и можем смело да твърдим, че черното е винаги на мода. Днес всяка 3-та или 4-та рокля, която се купува онлайн е именно черна.

Виж черни дрехи от онлайн магазин Efrea.com

Ефреа е български производител на дамски дрехи в 16 размера по Европейската номерация. В нашия онлайн магазин efrea.com можете да филтрирате дрехи по цвят и така да изберете напълно черни дрехи или такива, които съдържат черно.

Едноцветни черни рокли

Днес можете да облечете малка черна рокля и без да е нужен специален повод. Черните дантелени рокли са едни от най-харесваните модели. Роклите от черно трико са удобни и практични и лесно се съчетават с дамско сако, жилетка или болеро. Черните сукмани са подходящи за офиса и можете да ги комбинирате със стилна блуза или риза.

Едноцветни черни блузи

Черните блузи, ризи и туники са лесни за комбинация с всякакъв вид дънки, дамски поли, както и панталони с различна дължина и форма на крачолите. Черните блузи могат да са практични за ежедневието, стилни и изискани за офиса и от луксозни материи за по-специални поводи.

Едноцветни черни дамски поли

Дамските поли с черен цвят са подходящи за комбинация с различни блузи, ризи и туники. Подбрани правилно, черните поли могат да създадат илюзия за по-стегнат и прибран ханш.

Едноцветни черни дамски панталони

Ефреа произвежда дамски панталони не само в 16 размера EU, но и в различни дължини според ръста и предпочитанията на клиента. Черните панталони са удобни за ежедневието и офиса, а когато са в комбинация със официални блузи и стилни дамски сака могат да се използват за изискан външен вид.

Едноцветни черни дамски сака

Черното сако е символ на стил, елегантност и отговорност. Можете да го носите в офиса в комбинация с панталон или пола. Комбинирайте с рокля или любимите спортно-елегантни панталони от деним за по-ежедневна и непретенциозна визия.

Любимите дрехи от черна еко кожа

В началото на 50-те години черните кожени якета са били използвани главно от мотористите, а по-късно стават задължителен атрибут за почитателите на рок музиката. Днес те са практични и удобни за преходните сезони като пролет и есен. Заради загрижеността и борбата на различни организации против използването на животинска кожа, днес на почит са дрехите от синтетични материали, чиито характеристики наподобяват тези на естествената кожа, но са на значително по-ниска цена.

Полезни съвети за запазване наситено черния цвят на дрехите.

В миналото благородниците са можели да си позволят черни дрехи, боядисани със скъпи и дълготрайни багрила. Днес синтетичните пигменти позволяват да притежаваме черни дрехи, които можем да перем многократно без притеснения за избледняване. И все пак има няколко трика, с които можем да предотвратим посивяването им.
Съвет 1: Преди да изперете дрехата потърсете информация на етикета за температура на водата, начин на пране и гладене.

В онлайн магазин efrea.com можете да видите как най-правилно да третирате дрехата в информацията за самия продукт.

Съвет 2: Ако имате съмнения, че черните дрехи ще изпуснат много боя, не ги смесвайте с бели или светли дрехи. Друга възможност е да ги предпазите от оцветяване с помощта на цветоулавящи кърпички.

Съвет 3: Ако перете черни и тъмни дрехи самостоятелно, изберете специализиран перилен препарат.
Ако може перете черните дрехи отделно в пералнята, за да не оцветят белите и светли дрехи.
Съвет 4: Не претоварвайте пералнята и я поддържайте чиста, ако искате дрехите да са без петна и да ухаят свежо.

Съвет 5: Понякога течните перилни препарати са по-добри от прахообразните, защото не оставят бели петна по черните дрехи.

Съвет 6: Не простирайте черни дрехи да съхнат с часове на пряка слънчева светлина. Както писахме преди в блога, UV лъчите на Слънцето се използват за премахване на упорити петна на белите дрехи.

Съвет 7: При пране обърнете дрехите, за да няма търкане с други дрехи и досег с перилен препарат, който да ги обезцвети.

Съвет 8: Ако е възможно използвайте по-кратки програми за пране.

Съвет 9: Помислете дали наистина е нужно да перете черни дрехи след всяко обличане. Вероятно можете да носите черния панталон или пола повече от веднъж. Разбира се черните чорапи и черното бельо се перат след всяко обличане.

Съвет 10: Ако тъканта и перилния препарат позволяват, перете с по-студена вода, за да избегнете разтваряне на цветовете.

Съвет 11: Избягвайте да сушите черните дрехи в сушилня на висока температура.

Съвет 12: Ако не желаете да използвате синтетични вещества за подсилване на черния цвят, в интернет можете да намерите различни трикове с готварска сол, бял оцет, кафе, черен пипер, сода за хляб и пр.


Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.