Чудният свят на Ефреа
Дрехите могат да се свият или разпуснат при пране и промяна на температурата на околната среда. Вижте съвети как да избегнете свиването на дрехите от Ефреа - български производител на дамски дрехи в 16 размера и онлайн магазин за дрехи.
//ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Защо дрехите се свиват или разширяват след пране и как да го предотвратим

Вероятно Ви се е случвало да изпробвате дрехата в магазина, да Ви стои перфектно като направена точно за Вашия тип фигура и след първото изпиране дрехата да се свие или разтегне.

С наименованието свиване ще означим промяна в размерите на плат или дреха. Тази промяна може да бъде отрицателна (намаляване на размера след първоначалното измерване по дължина или по ширина).
Разпускането на дрехата се отчита в случаите, когато се увеличава дължина, ширина или дебелина на плат или дреха.
Въпреки че дебелината на дадена тъкан може да се промени с течение на времето, обикновено това не създава проблем с начина, по който стои на тялото.

Промяната на размерите на дължина или ширина е причинена от сила, енергия или изменение на околната среда, която принуждава тъканта да се отпусне или придвижи в определена посока.

Намаляването или увеличаването на размерите влияе пряко върху прилягането на дрехата към тялото. Конкретно свиването може да причини издуване на шевовете, усукване на съединените детайли, както и видимо изкривяване и деформиране на готовото изделие.

В тази публикация ще разгледаме основната причина за деформация на влакната на текстила, както и с какво да се съобразим за оптимална грижа за дрехите.

Има 3 основни причини за свиване на дрехите.

Причина 1 е сплъстяването. Това най-често се случва при влакната с животински произход като вълната, които имат микроскопични люспи по повърхността. Когато са изложени на влага или прекалено високи неестествени температури, влакната се компресират, а малките люспички се свързват помежду си.
По тази причина се случва степване на пуловери и плетива, които са от вълна или я съдържат в състава си. Именно по тази причина пуловерите могат да се свият.
Вълнените дрехи често се сплъстяват и свиват поради слепване на влакната. Вижте как да избегнете свиването на вълнените дрехи в блога на Ефрея - български производител на дамски дрехи.

Причина 2 е абсорбирането на течности. Когато тъканта на дрехата се постави в хладка вода, влакната се отпускат и ако са достатъчно абсорбиращи (естествени влакна като памук, коприна и лен) или допълнително модифицирани синтетични влакна, то се получава увеличаване на диаметъра на всяка отделна нишка и набъбване. Този тип свиване е под 1% и не се усеща значително.
За да го избегнете перете копринените дрехи на ръка, без да ги стискате и извивате за изцеждане. Най-добре е да ги оставите да изсъхнат по естествен начин на въздух, далеч от пряка слънчева светлина и топлина. Тогава промяната в размера ще е пренебрежимо малка и незабележима.
Дрехите от деликатни материи също могат да се свият или променят размера си, ако не се грижите правилно за тях.

Причина 3 е комбиниране на влага, топлина и механични действия по време на пране и сушене. Въздействието на тези фактори кара влакната да освободят силите на напрежение, които са създадени по време на фабричното производство на тъканта. Това причинява видими деформации в структурата на тъканата или плетената материя. Ето защо след пране и използване на сушилня тениската изглежда по напълно различен начин. 
Доколко ще се свие една дреха зависи от:
  • какви влакна са използвани в тъканта
  • вид на процесите при изработване на плата
  • методите за изработката на крайния продукт - дрехата
Efrea е български производител на дамски дрехи и онлайн магазин. Вижте полезни съвети в нашия блог.
Естествените тъкани като памук, лен и вълна са по-податливи на свиване след изсъхване заради абсорбиране на течности, докато синтетичните влакна като полиестер, акрил и найлон са по-стабилни, тъй като вече са били обработвани по време на производството си. Ето защо е от изключителна важност да следите указанията на етикета.
Има случаи, в които производителите на дрехи предварително изпират отделните детайли на дрехите, преди да ги зашият.

Днес повечето платове са изработени като смес от влакна, които са преплетени така, че да образуват еднородна структура. Именно от това кои са изграждащите влакна и вида на тъкането зависи дали платът лесно ще изменя размерите си.

Как да предотвратим свиването на дрехите?

Тъй като всеки тип влакно реагира по различен начин, трябва да прочете указанията на етикета. Ако дрехата е закупена от онлайн магазин в някои случаи е още по-добре, защото там също може да има информация за начини на пране.


Етикетите на дрехите съдържат ценна информация за температурата на водата при пране, дали е възможно да се използва сушене в сушилня и центрофуга и как да се глади дрехата.
Въпреки че прането със студена или хладка вода не гарантира на 100%, че дрехите няма да променят размерите си, това ще бъде многократно по-малко в сравнение с прането с гореща вода.
Ако имате програми за деликатни тъкани на пералнята можете да ги използвате за естествените материи.
Прането на ръка също е подходящо, стига да не усуквате дрехите, за да изстискате излишната вода от тях.

Ако се съмнявате, че някоя дреха може да се свие прекалено много най-добре е да я изперете на ръка с хладка или студена вода.

Ако използвате центрофуга за изсушаване на високи обороти, това също може да промени размерите на дрехите, да ги накара да провиснат и дори да ги скъса.
Най-добре е да оставите дрехите да изсъхнат на проветриво място без пряка слънчева светлина и прекалено високи температури.
Най-удачно е да сушите плетивата на хоризонтална повърхност, за да не провисват и да не се разтеглят.
Ако искате да ускорите процеса и използвате сушилня, можете да я спрете докато дрехите са леко влажни и да ги оставите да изсъхнат по естествен начин на проветриво място.
Носенето на дреха многократно между 2 пранета (например дънки и различни панталони от памучни материи) може да доведе до разтягане на влакната. Ето защо при първото обуване след пране дънките са по-прилепнали и стегнати.

Носенето на дреха многократно между 2 пранета (например дънки и различни панталони от памучни материи) може да доведе до разтягане на влакната. Ето защо при първото обуване след пране дънките са по-прилепнали и стегнати.
Ако някоя дреха Ви е прекалено голяма или пък е прекалено тясна не е добра идея да я третирате с гореща вода или висока температура, защото не се знае в каква посока ще се деформира. Може да се окаже, че наистина блузата е станала по-широка, но за сметка на това е значително по-къса.

Имайте предвид, че при прекомерно разтягане вътрешните и външни шевове също може да се деформират и дори скъсат.


Понякога правилното пране на свити вълнени пуловери може да възстанови първоначалните им размери.


Някои памучни и ленени дрехи могат да се разширят, ако ги притиснете с ютия и сплескате влакната им. Може да се използва за удължаване на прекалено къси ръкави.
Ако решите да повлияете на размерите на дрехата това може да стане като използвате влага, температура и механично въздействие. Ще се наложи да намокрите дрехата, ако трябва да я гладите или притискате с ютия, леко да я раздърпате. Въпреки това не е сигурно, че след изсъхване резултатът ще Ви удовлетвори на 100%.

Ефреа е български производител на дамски дрехи.
Ние използваме качествени материали и съвременно оборудване, за да предоставим на нашите клиенти дамски дрехи в 16 размера по Европейска номерация.
Всеки нов модел преминава задължително през изпиране и щателна проверка на качествата на материята / материите, от които е изработен, след което на артикула бива пришит етикет с информация за подходящите начини на третиране.
Ако сте отстранили етикета от дрехата винаги можете да получите информация за продукта в онлайн магазин efrea.com

Насладете се на усещането за чиста, блестяща и здрава коса

с новия продукт на онлайн магазин Efrea.com
Мека хавлиена кърпа/ тюрбан за коса с ластик и копче за стабилно закрепяне.
Дължина - 66 см.
Широчина - 29 см.
Състав: 90% полиестер, 7% вискоза, 3% еластан
Вижте още ползи от използването на тази мултифункционална кърпа в тази публикация.

Как да си сложим кърпата за глава Hairglove:
  • Наведете надолу главата си.
  • Поставете, така че копчето да се пада в долната част на тила.
  • Увийте около мокра/суха коса и завъртете кърпата назад към тила. Закопчайте с ластичето, което се намира в тясната част на плата.
Изглеждате прекрасно!

Вижте още полезни съвети от блога на Ефреа.

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.