Чудният свят на Ефреа
Efrea e български производител на дрехи в 16 размера EU и онлайн магазин. В тази публикация ще научите защо се появяват петната от пот по дрехите и как да ги предотвратим или да ги премахнем.
efrea

Как да премахнем петната от пот по дрехите?

В тази публикация ще обсъдим изпотяването като физиологичен процес, какви са някои от възможните причини за прекомерно изпотяване, кога се появяват упорити петна по дрехите и как да се справим с тях.
Изпотяването е една от важните функции на тялото, защото чрез него може да се понижи телесната температура. Хората притежават между 2 и 4 милиона потни жлези, които се задействат от фактори като пол, генетика, условия на околната среда, възраст и дори ниво на физическа подготовка. Теглото на човек също може да окаже влияние върху количеството отделена пот, защото тялото трябва да изразходва повече енергия, за да се охлади.
Отделянето на пот е свързано със сигнали от нервната система. Има 2 основни ситуации, при които настъпва изпотяване - при повишаване на температурата на тялото и по време на силен емоционален стрес. Като цяло изпотяването с цел терморегулация задейства потните жлези в цялото тяло, докато силните емоции задействат отделни зони като длани, долна част на стъпалата, подмишниците и понякога челото. В отделни случаи на интензивна тренировка човек може да губи и 1-2 литра пот на час.

Потните жлези в човешкото тяло са 2 вида - екринни и апокринни. Те имат различни функции
Отделяната пот не е чиста вода, тя винаги съдържа различни разтворени вещества като следи от минерали, млечна киселина и урея. Освен това съставът на потта зависи и от причината за отделяне. Има 2 различни вида потни жлези - екринни и апокринни. С цел терморегулация съставът на потта е предимно воднист. При стрес потта съдържа по-мазен и непрозрачен секрет, който първоначално няма мирис. Характерната миризма се получава след като бактериите го използват за храна. Приемът на лекарства, бъбречна недостатъчност, повишена кръвна захар, хормоналния баланс и дори начина на хранене също могат да повлияят на миризмата на потта.
При някои хора механизмите за регулиране на телесната температура чрез потене са свръхактивни и е възможно количествата пот да са 4-5 пъти повече от обикновено. Това може да се изяви в областта на подмишниците, стъпалата и ръцете. Състоянието не е животозастрашаващо, но може да причини известни неудобства.
В някои случаи подобно прекомерно изпотяване може да се появява само по време на сън.
Липсата на изпотяване също може да е опасна, защото увеличава риска от прегряване. Новородените бебета и малките деца нямат толкова развита терморегулация и по-често страдат от топлинен удар.

Съвети за регулиране на изпотяването
Потенето е нормален физиологичен процес, но ако ви притеснява можете да предприемете различни методи за намаляването на количеството отделена пот.
Носете дрехи от естествени материи и такива, които не запарват и позволяват на кожата да диша.
Обличайте се с няколко ката дрехи, така че при повишаване на температурата на околната среда да може да ги съблечете.
Измивайте своевременно отделената пот от лицето и тялото, за да избегнете появата на неприятна миризма от бактерии.
При усилено изпотяване заради повишена температура на околната среда, спортна тренировка или болест е нужно да приемате повече течности и електролити, за да възстановите обема им.
Избягвайте храни и напитки, които причиняват увеличено изпотяване като силно пикантни храни, алкохол, кафе и други.
Ако изпотяването се дължи на заболяване или на прием на определени лекарства, можете да се консултирате с лекар за други алтернативни варианти.


Дезодорантите се използват за ароматизиране и прикриване на неприятните миризми, а антиперсиспантите блокират отделянето на пот от потните жлези.

Най-честия повод за притеснение е изпотяването под мишниците. За ароматизиране и прикриване на неприятната миризма се използват деодоранти. За намаляване на количеството отделена пот се използват антиперспиранти. Има стотици различни продукти. Някои гарантират 24-часова свежест, други 48 часа. Съществуват специални разработки против пожълтяване на белите дрехи и образуване на бели петна по черните.


На какво се дължат петната под мишниците на дрехите?

Белите петна по тъмните дрехи са причинени от соли на метала алуминий. В аерозолните форми без вода алуминиевите соли са в прахообразна форма, която се вижда и с невъоръжено око върху кожата и по-тъмните дрехи. В стиковете и сухите деодоранти белите следи се появяват след като водата се изпари.
Жълтите петна от пот се получават постепенно. Те са в резултат на взаимодействието между пот, себум, прах за пране, липиди в кожата. Жълтите петна са в резултат на подобни сложни химични реакции, при които върху фините влакна на дрехите полепват пигменти. Дали това ще се случи зависи от фактори като честота на нанасяне на деодорант / антиперспирант, количеството му, химичен състав на потта, минерали или микроелементи във водата, с която перете, състав на плата и перилен препарат.


Как да премахнем трайните петна под мишниците на дрехите?

Премахване на петна от пот с помощта на сода бикарбонат, ябълков оцет, препарат за съдове и таблетки аспирин
За да премахнете жълтите петна от пот, които са се образували подмишниците не бива да използвате белина, защото тя още повече ще влоши положението.
Можете да използвате вещества, които са безопасни и се намират практически във всеки дом като сода за хляб (натриев бикарбонат), водка, препарат за миене на съдове, бял ябълков оцет, таблетки аспирин и комбинация от сода за хляб и кислородна вода.
Първо започнете с подготовка за премахване на петното като накиснете дрехата в хладка или топла вода. Вижте инструкциите върху етикета, за да не се получи неприятно свиване или промяна в цветовете, особено ако накиснете само областта на подмишниците. Петната се получават от реакцията между протеините в потта и алуминия в козметиката. Потапянето във вода ще спомогне за падането на водоразтворимите частици, които са полепнали между отделните влакна на тъканта.
Направете смес между почистващото средство, което сте си избрали и топла вода в отделен съд. Пропорциите са 1 част вода и 1 част водка, кислородна вода, бял ябълков оцет или препарат за съдове.
За получаване на по-гъста паста се смесват 3 части сода за хляб с 1 част вода.
Таблетките аспирин се натрошават (3 - 4 броя) и след това се смесват с 1 част топла вода. Бъдете внимателни, за да не вдишате праха.
При използването на паста от сода бикарбонат или аспирин, разстелете дебел слой върху засегнатите участъци с помощта на четка за зъби. Ако тъканта абсорбира пастата, можете да добавите още. До половин час би следвало да видите как петното постепенно започва да избелява. Можете да подсилите процеса като добавите бял ябълков оцет. Содата за хляб е основа, а оцетът е киселина. В резултат на химичната реакция между двете вещества ще се появят мехурчета, които ще изкарат жълтите пигменти на повърхността. Оставете така накиснатата дреха да престои поне 1 час. През това време голяма част от жълтите петна ще започнат да връщат нормалния си цвят. Но ако петната са образувани в продължение на много обличания на тази дреха и сте използвали различни дезодоранти можете да оставите дрехата накисната така в продължение на 1 нощ.
Измийте дрехата с възможно най-горещата вода, която е безопасна. Ако е нужно можете отново да повторите стъпките, докато петното изчезне.
При почистването на жълти петна с воден разтвор трябва да предвидите достатъчно голям съд, в който да накиснете засегнатия участък. Няма проблем да потопите и цялата дреха, защото това не е агресивна белина. Ако петната са малки не е необходимо дори да ги накисвате в съд, а можете да изсипете получения разтвор в бутилка тип спрей и да напръскате обилно петната. Отново оставете дрехата така, за да може да активните съставки да подействат. Времето за действие зависи от това колко интензивен е цвета на петната. По-бледите петна се нуждаят от 15-30 минути, а по-старите и интензивни по цвят петна имат нужда от няколко часа и многократно повтаряне на тези стъпки. Ето защо е нужно да вземете мерки още дори при леко пожълтяване на дрехата.Как да предотвратите поява на жълти петна от пот по дрехите?
На първо място е важен избора на козметиката. Дезодорантът или антиперспирантът трябва да са без алуминий, който да реагира с протеините от потта.
Ако е възможно намалете количеството на дезодорант. Щедрото напръскване на зони, които обикновено не се изпотяват също може да Ви изиграе лоша шега.
След като вземете душ още преди да облечете дрехата я обърнете откъм вътрешната страна и нежно поръсете с бебешка пудра в зоните на подмишниците, които да абсорбират потта. Това е най-ефективно за памучни дрехи.
Когато е възможно носете потник или тениска с цел избягване на директния контакт на дрехата с тялото.
Третирайте навреме всички новопоявили се петна. Колкото по-блед е цветът, толкова по-лесно ще го отстраните с изброените методи.
Виж още публикации от блога на efrea.

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.
Click to order
Поръчка
Total: 
Три Имена
Имейл
Телефон
Адрес за доставка:
Моля посочете Ваш адрес или офис на Спиди.