Чудният свят на Ефреа
Съвети за гладене на дрехи от различни материи - памук, коприна, кадифе, вълна, полиестер, вискоза и други
//ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Съвети за гладене на дрехи от различни материи

Гладенето на дрехи може да е едно от най-дразнещите задължения в забързаното ежедневие. Разбира се има вариант да избирате дрехи от материи, които няма нужда да се гладят като полиестер, вискоза, деним. Значение оказва и дали дрехата е едноцветна или с пъстър принт.

Ако за момент си представим, че сте на екскурзия в друг град и нямате достъп до ютия, ето няколко съвета как да изгладите бръчките на дрехите.


1
Използвайте преса за изправяне на коса с равни повърхности. Първото, което трябва да направите е да я огледате внимателно за остатъци от лак за коса и други стилизиращи продукти. Почистете пресата, докато е студена. За по-деликатните материи използвайте ниски температури според етикета на дрехата. Внимателно поставете между плочите на пресата и леко пригладете. Най-подходящо е за яки на ризи, ръкави и други малки детайли. Едва ли ще уимате търпението да изгладите цяла рокля или панталон.

2
Използвайте сешоара си. Първо напръскайте дрехите фино с бутилка с вода под формата на спрей, изпънете дрехите на равна повърхност. Доколкото е възможно ги пригладете с длани и след това използвайте струята горещ въздух. Този трик е подходящ за поли и рокли от фини и деликатни материи като коприна, както и за вълна. Дългите дрехи като рокли и панталони можете да окачите на закачалка, за да използвате силата на гравитацията. За спешни случаи преди излизане можете да използвате горещата струя въздух за изглаждане и на вече облечените дрехи.

3
Използвайте парата, която се отделя от душа. Достатъчно е да закачите измачканите дрехи в банята, докато се къпете при висока температура. След 10-20 минути би следвало дрехите да изглеждат по-добре, въпреки че това отново зависи от материята. Ето трик и как ризата да изглежда по-добре само след няколко минути.

4
Използвайте пулверизатор с вода, за да напръскате дрехите си, пригладете с длани гънките и ги прострете да изсъхнат по естествен начин на силно слънце.

5
Използвайте парата от чайник. Когато нямате възможност да използвате ютия с пара, можете да използвайте чучура на чайника за отстраняване на упорити гънки. В някои случаи самият метален чайник също може да бъде използван като ютия.

6
Използвайте влажна кърпа или парче плат за отстраняване на най-упоритите гънки. Поставете силно измачканата дреха върху гладка повърхност като маса. Можете да използвате дебели книги, с които да притиснете и изгладите. Оставете да изсъхне и взависимост от материята би трябвало да има резултати.

Ако разполагате с ютия, има няколко неща, които да направите преди самото гладене.


7
Както вече публикувахме статия в блога важно е металната повърхност на ютията, с която гладим да е чиста, за да предотвратим появата на неприятни петна. Ако все пак се появят петна, гладенето им може да ги фиксира трайно и да нанесе непоправими щети върху белите дрехи.

8
Избор на вода за парната ютия. Вероятно на модела пише, че може да се използва всякакъв вид вода, но чешмяната може да доведе до образуване на котлен камък и запушване на фините дюзи. Гладете само с преварена или дестилирана вода, която може да удължи живота на ютията. След приключване на гладенето задължително трябва да изпразните ютията, за да го предотвратите.

9
Пригответе си закачалки, където да окачите прясно изгладените дрехи. Висенето надолу и гравитацията ще помогнат дрехите да останат трайно изгладени и да не Ви се налага по спешност да гладите, точно когато най-много бързате за среща.

10
Не претоварвайте пералнята, защото при търкането на дрехите една в друга има по-голяма опасност да се образуват гънки.

11
Не гладете мръсни дрехи, защото така можете да фиксирате петната.

12
Проверете осветлението и гладете в добре осветено помещение. Ако започнете да гладите на естествена светлина, започне да се смрачава или Слънцето се скрие зад облаци е възможно да пропуснете много гънки и дрехите да изглеждат измачкани на изкуствена светлина.

Съвети за по-ефективно гладене.

Ако сте запазили етикета на дрехата можете да погледнете какви са оптималните температури за гладене и дали можете да използвате пара. Ако етикетът е изрязан, но дрехата е закупена от онлайн магазин, там можете да намерите актуална информация.
Символи за гладене на етикетите на дрехите

13
Използвайте силата на парата, ако ютията Ви има такива опции. Ако не, напръскайте дрехите с пулверизатор с вода или пък гладете върху влажна кърпа.

14
Планирайте да огладите най-отговорните дрехи още след изваждането от пералнята, докато не са напълно изсъхнали. Например дрехите от 100% памук са най-лесни за гладене преди да изсъхнат напълно. Топлината от ютията ще превърне влагата в пара при гладенето. Поставете върху закачалка и оставете да изсъхнат на проветриво място.

15
Сортирайте дрехите. Можете да го направите на деликатни материи - памучни и естествени. Разделете ги и на много, средно и леко измачкани.

16
Няма нужда да чакате ютията да загрее, започнете с материите, за които се изискват по-ниски температури.

17
Забравете за гладенето с кръгови движения, защото може да деформира влакната. Гладете с дълги, прави движения в една и съща посока.

18
Понякога върху черните и тъмни дрехи остават блестящи среди след гладене. Избегнете ги като гладите от вътрешната страна.

19
Използвайте кламери за фиксиране на плисета. Гладете по дължина, докато постигнете желания резултат.

20
Поставете парче гладък и чист картон между предната и задната част на дрехата, за да избегнете образуването на гънки на вече огладената страна.

21
В крайни случаи за спестяване на време и усилия може да прецените кои части от дрехата са видими и да изгладите само тях. Например ако планирате да носите рокля със сако, което да не съблечете може би няма да се наложи да гладите старателно ръкавите. Ако ще носите блузата или ризата запасана в панталон или пола няма смисъл да полагате усилия за най-долната ѝ част и пр.

22
Проверете за специализирани спрейове, които улесняват гладенето.

Гладене според материята на дрехата

Вижте как да гладите дрехите от деликатни материи като ацетат и синтетични влакна
Ацетатът е синтетично създадено влакно, получено от пречистена дървесна маса, която е преработена до целулоза. В резултат на химична реакция с киселини се получава фина и деликатна материя, която изисква специални грижи. Често влакната ацетат се смесват с други за подобряване на трайността и устойчивостта им за пране при по-високи температури. Тъкани с ацетат се използват при изработката на блузи и подплати, както и за сватбени рокли. Тъй като образува красиви гънки, можете да намерите красиви ефирни завеси, изработени от тази синтетична материя. За да избегнете прекалено намачкване използвайте програми за пране на деликатни тъкани и избягвайте високите обороти на центрофугата. Ацетатът се глади, докато е още влажен с лек натиск с ютия на ниска температура. Тъмните тъкани могат да придобият блясък, затова гладете от вътрешната страна. При високи температури ацетатът може да се деформира и дори стопи.
Акрилните влакна са синтетични и се използват за създаването на прежди, пуловери, чорапи и различни дрехи
Акрил е синтетично влакно, изградено от полимер. Според състава си се използва за направата на плетени пуловери, спортни екипи, чорапи, подплата за ботуши и ръкавици, изработката на килими, тапицерия, сенници, покривала за лодки и пр. Може да се произведе като нишка, която след това се нарязва и се преде в прежда като вълна.
Обикновено синтетичното влакно акрил е леко, меко, запазва топлината и с усещане за вълна. Взависимост от обработката може да имитира памук или кашмир. Основното предимство е, че са евтини, лесни за оцветяване, непретенциозни към температурите на пране, хипоалергенен, а някои видове са устойчиви на пилинг (образуване на топчета) . Тъй като акрилът е синтетично влакно, не може да служи за храна на ларвите на молците.
Гладенето на изделия от акрил или смесени материи с акрил трябва да е внимателно, защото горещата температура на ютията може директно да го разтопи. Сложете лицевата страна надолу и покрийте с кърпа, която е бяла, за да не прехвърлите друг цвят. Използвайте най-ниската температура. Натискайте ютията внимателно надолу, вместо да извършвате дълги движения напред назад. Не използвайте пара, за да не разтегнете материята, тя трябва да е напълно суха.

Растението памук се използва за създаване на памучни тъкани и на материи от смесен тип с естествени и синтетични влакна.
Памукът е растение, което след редица технологични процеси участва в състава на различни материи. Първите открити памучни тъкани са датирани на около 6000 г. пр. н. е в днешните земи на Перу. Благодарение на усъвършенстването на машините за преработка, днес памучните тъкани са най-използваните сред платовете с естествени влакна. Генномодифицираният памук е разработен в последните десетилетия с цел намаляване използването на пестициди. В последните години нараства тенденцията за бебешки дрехи, пелени и други хипоалергенни дрехи да се използва органичен памук, който е от растения, които не са генетично модифицирани и имат сертификат за отглеждане без използването на каквито и да е синтетични селскостопански торове или пестициди.

Тъй като памукът е растение, което изисква определени условия за температура, слънчево греене и хиляди литри вода, в много от европейските страни през XIX в. се търсят варианти за по-евтини синтетични влакна, от които да се произведат тъкани.

Днес можем да намерим както тъкани със 100% памук, тъкани с органичен памук, така и такива, в които памучните влакна са част от състава на смесените тъкани.

Публикацията 71 Types of Cotton Fabric, their Uses, & 207 Example Photos! представя 71 различни типа на памучни тъкани и тяхното най-често използвано предназначение, както и 207 примерни снимки.

Сред най-известните памучни тъкани са бенгалин, рипс, деним, габардин, жакард, жарсе, муселин, сатен, кадифе и велур.

Съответно няма универсални препоръки за гладене на материите от чист памук или смесени тъкани.
Обикновено памучните тениски се гладят с помощта на пара, влажна кърпа или след изваждане от пералнята. При текстила от смесен тип не се знае дали синтетичните влакна няма да се деформиран или стопят при по-висока температура, затова се препоръчва използването на ниски и средни температури.

Денимът на дънковите панталони, поли, якета и рокли е известен със своята здравина. В някои от случаите намачканият ефект е нарочно търсен. Ако все пак решите да го гладите използвайте силата на парата и по-висока температура. Понякога интензивният син цвят е постигнат с некачествени багрила, които могат да залепнат по повърхността на ютията и след това да се пренесат по следващите дрехи, затова използвайте леко влажна кърпа.
Рипсеното кадифе, модерно през 70-те години е актуално и днес. Ако решите да го гладите, за да запазите характерната текстура първо изгладете с ръце всички гънки. След това използвайте пара и възможно най-ниската температура. Леко натиснете ютията надолу, без да я плъзгате. След гладенето изпънете и веднага поставете на закачалка.

Спалното бельо може да е от естествена памучна материя, да е от памучен сатен, смесена материя от памук и лен, както и от синтетика.

Вискозата е полусинтетично влакно на основата на дървесна маса. Има качества както на памук, така и на полиестер. Дрехите от вискоза са меки и гладки. Обикновено се гладят леко влажни след изпиране или се напръскват с вода чрез пулверизатор. Използвайте бяла памучна кърпа, за да предотвратите появата на блясък. Гладете с бързи движения без да застоявате на едно място.
Дрехите от вълна са изработени от естествените влакна козина на кози, овце и лами. Те са съставени от протеини, подобни на човешката коса и също трябва да се третират със специално внимание при гладене. На първо място проверете етикета и ако има символ за забранено гладене от производителя, се вслушайте в съвета. Все пак ако вълнената дреха е много смачкана, можете да последвате съветите най-горе за изправяне на гънките с пара от гореща вода. Обикновено по-грубите плетива като пуловери, жилетки, шалове и шапки не се образуват много дълбоки гънки, но ако решите да ги гладите трябва да бъде на средна температура, за да избегнете изгаряне. Някои модели ютии имат специални настройки за вълна. След като поставите дрехата на дъската за гладене я оформете с ръце. Напръскайте с пулверизатор с вода или използвайте пара от ютията. Не използвайте спрей за гладене с нишесте, което може да се наслои. Не прилагайте прекалено силен натиск с ютията, защото може да се получат блестящи следи на тъмните пуловери. Бялата памучна кърпа, която да поставите над дрехата и след това да използвате ютията помага срещу блясък и изгаряне. За оптимални резултати гладете от вътрешната страна. След като приключите с гладенето оставете дрехата поне за 5 минути, докато изсъхне напълно и след това поставете на закачалка или сгънете.
Дрехите с бродерия и дантела изискват специални грижи. Ако гладите релефна дантела можете да поставите мека кърпа от плюш върху дъската, за да не я смачкате, Ако вече сте смачкали дантелата при гладене я напръскайте с вода и изчакайте да възстанови релефа си. Гладете дантелата от обратната страна с помощта на кърпа и ниска температура на ютоята. Леко натискайте надолу без да движите бързо напред назад, за да не раздърпате конците. Можете да използвате нишесте, за да направите дантелата по-твърда и плоска.

Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.