Чудният свят на Ефреа
Вижте как да премахнете петната от кафе, кръв, мазнини, сосове, мастило, шоколад и други от дрехите.
//ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Премахване на различни видове петна от дрехите (+ВИДЕО)

Наскоро писахме как да премахнете жълтите петна от пот под мишниците , както и как да предотвратите появата на петна при гладене , а в тази публикация ще разгледаме как да премахнете различни видове петна по дрехите.
На първо място независимо какво е петното трябва да се постараете да го изчистите възможно най-бързо.
Винаги отстранявайте колкото се може повече от петното като премахвате излишъка и попивате без да търкате прекалено агресивно. Не гладете петната или не ги сушете в сушилня, за да не ги направите трайни.
Има различни съвети за премахване на петна с бял ябълков оцет, боракс на прах и кислородна вода, но това се случва чрез разкъсване на връзките между атомите и не е ефективно за всички видове зацапвания.

В някои от случаите отстраняването и на най-упоритите петна е възможно с помощта на почистващ препарат с ензими.

Обикновено когато чуем думата бактерия се сещаме за болест или опасност. Но освен полезните бактерии, известни и като пробиотици, има щамове бактерии, които играят важна роля при разграждането на петната с помощта на ензимите. Противно на широкоразпространеното мнение, ензимите не са живи. Те се произвеждат от живи бактерии и могат да ускорят химични реакции. Ензимите могат ефективно да разложат сложни вещества на по-малки части, които от своя страна да станат храна за определени щамове бактерии.

Има няколко основни типа ензими, в зависимост от веществата, с които реагират:
Протеазите разграждат петната с протеини като кръв, урина, някои храни, изпражнения, вино и други напитки.
Липазите разграждат избирателно мастните молекули като масла и мазнини.
Амилазите разграждат молекулите с нишесте като яйца, захари, сосове, сладоледи, някои сосове.
Целулазите се използват за омекотяване на тъканите и възстановяване на цвета на влакната, съставени от целулоза. Те също намаляват посивяването на белите и светли дрехи.

Всеки тип ензим е различен и проявява само един тип реакция. Освен това почистването на петна с ензими се влияе от тъканта и количеството препарат. Важно е да отбележим, че препаратите с био ензими имат определен срок на годност и условия за съхранение. Високите температури могат да доведат до загуба на ефективност. Освен това не бива да ги използвате с други почистващи средства, защото това може да ги неутрализира. В интернет можете да намерите различни съвети как да си направите домашен и безвреден ензимен препарат с помощта на безопасни съставки като кори от цитрусови плодове, но това ще отнеме време.

Оцветяване при пране

Случвало ли Ви се е да извадите дрехите от пералнята и да забележите, че ослепително белите дрехи вече са с някакъв цветен нюанс? Вижте публикацията ни как да запазите белия цвят или как да го възвърнете. Използвайте и специални цветоулавящи кърпички, за да избегнете трансфера на цветове при пране.
Друг вариант е вече оцветените дрехи да се накиснат с кислороден препарат за избелване (кислородна белина) като OxiClean, Sodasan и други, смесени с вода в пропорция според указанията на опаковката.

Петна от телесни течности

Обикновено потта и повръщането съдържат протеини. Най-подходящото почистване е със специализиран почистващ препарат с ензими като Max cleaner, Клири 1 и други. Можете да използвате и кислородна белина, която не съдържа хлор. Почистете с възможно най-високата температура на водата, позволена за конкретната материя. Понякога дори оцветяването да се изгуби може да остане характерна миризма, за чието отстраняване също трябва да положите грижи.

Ако искате да почистите петна от бебешки или детски дрешки с безопасен и хипоалергичен препарат, ето вариант. Направете смес от сода бикарбонат, препарат за миене на съдове и кислородна вода. Натъркайте внимателно с четка за зъби. Оставете да престои за около 1 час. Изплакнете и изперете в пералня според указанията на етикета.

Премахване на петна от млечни продукти (включително кърма) и яйца

Този вид петна пак съдържат протеини с органичен произход, но изискват по-различно третиране. При още мокри петна топлата или горещата вода могат да направят чудеса, защото разграждат протеините. Ако петното вече е изсъхнало, първо трябва да остържете или изчеткате всичко, което може да се отстрани от тъканта. След това го накиснете за 5-30 минути в хладка вода с разтворен препарат с ензими и повторете отново, ако се наложи.

Премахване на петна от кръв

Те отново са богати на протеини с органичен произход, но премахването им зависи много от характеристиките на материята. За деликатните тъкани ще се наложи да използвате услугите на химическо чистене. Ако искате да пробвате сами първо накиснете дрехата в студена вода като нежно търкате петното с пръсти, докато водата започне да придобива розов нюанс. След това я сменете с чиста и повторяйте толкова пъти, докато водата остане бистра. Изплакнете дрехата и нанесете ензимен препарат за отстраняване на петна. Ако и това не помогне опитайте с малко количество тампон с водороден прекис (кислородна вода), но това може да доведе до обезцветяване на тъканта.
Можете да изпробвате и още варианти.
Натъркайте петното с паста за зъби с помощта на четка.
Използвайте сапун, който съдържа сяра.
Пробвайте да поръсите с бяла готварска сол като абразив.
Натъркайте с комбинация от перилен препарат, сол и нишесте.
Нарежете бяла ряпа, добавете сол и посипете. Оставете да престои поне 10 минути и след това изперете на ръка с перилен препарат.

Премахване на петна от плодове и плодови сокове

Изплакнете дрехата първо под студена течаща вода, а след това ако имате ензимен препарат го поставете директно върху петното за около 20 минути. Без да изплаквате, изперете дрехата в пералнята при възможно най-високата температура за тъканта.
За сокове с интензивен цвят пробвайте някой от тези варианти, ако нямате препарат с ензими.
На първо място действайте възможно най-скоро след като забележите петното. Ако е още мокро го попийте с къс от кухненска ролка, салфетка или стара кърпа. Използвайте сока от прясно изцеден лимон или лимонов сок. Изтъркайте с чиста домакинска гъба. Ако се наложи намокрете петното отново с лимонов сок.
Друг вариант е да напръскате със смес от вода и бял ябълков оцет. Подсушете със суха кърпа. Повторете няколко пъти. Ако и това не помогне направете смес от препарат за миене на съдове и кислородна вода. Отново използвайте домакинската гъба. Изперете дрехата според указанията на етикета, но не я поставяйте да изсъхне в сушилня, а под преките слънчеви лъчи, които също имат естествено избелващо действие.

Петна от червено вино

Първо покрийте петното със сол (важното е да е бяла, а не хималайска, морска или друга). Тя ще попие част от виното и ще се оцвети в розово. След това го накиснете в студена вода за 1 нощ. Повторете накисването, ако е необходимо.
А ето ефективността на варианти, ако сте разлели червено вино върху килим.Поръсете обилно със сол. Ако петното не е мокро, добавете вода.
Вариант 2 е да направите смес от 1 супена лъжица бял ябълков оцет, 1 лъжица препарат за миене на съдове и 2 чаши вода. Разбъркайте добре и нанесете обилно с помощта на кухненска гъба без да търкате агресивно. Тъй като мокрото петно става все по-голямо и обширно, можете да го подсушите с къс от кухненска ролка. Добавете чиста вода и леко забършете. В допълнение след изсъхване, ако килимът е бял или светъл може да използвате кислородна вода като внимавате да не се смесва с оцет, за да не се получи неутрализиране.
Вариант 3 е да полеете петното от червено вино с бяло вино и да го посипете обилно със сода бикарбонат.
Важно: След като престоят в рамките на няколко часа и напълно изсъхнат, остатъците от сол и сода могат да бъдат почистени от килима с помощта на прахосмукачка. Но както се вижда във видеото, вариант 2 с оцет и препарат за съдове е най-ефективен.

Петна от доматен сос

Обикновено сосовете с домати включват и някакво масло. Така че трябва да използвате и качествен препарат за миене на съдове. Нанесете го директно върху петното и леко разтъркайте с пръсти да проникне навсякъде. Изплакнете и повторете процедурата колкото е необходимо.

Петна от кал

Трябва да устоите на изкушението да започнете да почиствате веднага, защото мократа кал може да полепне по-дълбоко по влакната на тъканта.. Оставете калта да изсъхне и след това внимателно я изстържете с помощта на лъжица или неназъбен нож. Втрийте смес от препарат за пране и вода в самото петно и разтрийте леко до образуването на пяна. Можете да използвате стара четка за зъби. След това изплакнете и повторете, ако се налага. Ако петното не изчезне можете да пробвате с равни части от оцет и вода. Важно е ако третирате петното локално да поставите списание или стара тетрадка, за да не проникне в долния кат на дрехата.

Петна от мазнина

Независимо дали става въпрос за олио, зехтин, масло за двигател или мазен сос, първо изплакнете петното със студена вода, а след това го натъркайте с препарат за миене на съдове. Изплакнете и повторете, ако е необходимо.
Друг вариант е да посипете мазното петно с бебешка пудра, талк, царевично нишесте или просто да го натриете с обикновен бял тебешир. Оставете така за поне 10 минути, за да може да се свърже с мазнината и след това нежно отстранете остатъците с кухненска ролка, а след това изперете внимателно както обичайно.
Използвайте силата на оцетната киселина. За случая е ефективен белия ябълков оцет, защото винения може да нанесе още по-големи поражения като боядиса дрехата в червено. Освен да напоите петното с оцет, можете да поръсите и малко сода за хляб (сода бикарбонат). Внимателно втрийте в петното и оставете да престои 30 минути. Изплакнете задната част на петното с хладка вода. Напълнете леген с около 1 литър вода, добавете около 100 мл оцет и няколко супени лъжици препарат за пране. Оставете тъканта да кисне в продължение на 8 часа.

Във видеото мазното петно се суши със сешоар за 20 секунди, след което се поръсва с талк (бебешка пудра). Тя се разнася с помощта на лъжица, за да проникне по-надълбоко. След това остатъците от талк се изтупват и се нанася препарат за миене на съдове. Следва поръсване със сода бикарбонат. Накрая се използва лимонов сок, който се оставя да подейства няколко секунди. Използвайте стара четка за зъби, за да разнесете получената смес. Изперете както обикновено и след изсъхване ще видите дали петната са отстранени.

Петна от мастило


Във видеото са изпробват различни варианти за премахване.
Вариант 1: Комбинация от течен прах за пране, сода бикарбонат, прясно изцеден лимонов сок и паста за зъби. Нанася се многократно с търкане с четка за зъби.
Вариант 2: Специализиран препарат за премахване на различни петна, сред които и мастило. Нанася се отново с четка за зъби.
Вариант 3: Напръскване с обикновен лак за коса. Попива се с чист памучен тампон. Процедурата се повтаря няколко пъти до избледняване на петното от мастило.
Вариант 4: Смес от бял оцет, готварска сол или сода бикарбонат и паста за зъби. Нанася се с четка за зъби и се попива с памучен тампон.
Вариант 5: Дезинфектант за ръце на алкохолна основа. Нанася се директно от тубичката и се попива с памук.
Най-ефикасен се оказва вариант 3 с напръскване с лак за коса.
Основният проблем е, че мастилото може да се пренесе и на долния кат от дрехата или дори на масата и да ги боядиса трайно, затова трябва да подложите плътен картон или найлон.
Друг вариант е да поставите петното върху гърлото на празен буркан и така да пръскате с лак за коса. В този случай няма защо да се притеснявате от боядисване на повърхности.

Петна от боя за коса

Първо попийте възможно най-бързо остатъците с бяла салфетка или домакинска хартия. Уверете се, че работите само върху един слой от дрехата, за да не пренесете боята. Поставете къс домакинска хартия под обработваното петно. Напоете памучен тампон с лакочистител, който съдържа ацетон. Лекичко потупайте върху петното. Ще забележите оцветяване на памука, както и на салфетката под дрехата. Сменете ги и повторете толкова пъти, колкото е необходимо за пълно избледняване на петното от боя за коса. Перете както обикновено.

Петна от ръжда

Получава се където има досег с метални предмети. Направете смес от 1 лъжица сол (като абразив), 1 лъжица препарат за миене на съдове и сока на половин лимон. Разбъркайте добре и нанесете със стара четка за зъби. Изчакайте поне 30 минути, изплакнете и изперете както обикновено.

Петна от дъвка

Ако сте седнали върху дъвка и тя се е залепила за панталона / полата, усещането е доста неприятно. Опитайте да премахнете изсъхналите остатъци от дъвка по дрехите внимателно с помощта на памуче с лакочистител (ацетон) или 70% спирт. Бъдете внимателни, защото големите количества ацетон могат да обезцветят дрехата. Нанесете внимателно с клечка за уши и после леко дръпнете, за да отстраните дъвката цяла без да се рони.

Петна от червило

Напълнете купа с възможно най-горещата вода, позволена за материята. Добавете 2 лъжици препарат за миене на съдове. Разбъркайте добре и накиснете петното за поне 30 минути. След това внимателно почистете с четка за зъби. Ако е необходимо повторете отново до пълно избледняване. Изперете цялата дреха както обикновено.
Друг вариант за премахване на петна от червило по дрехите е да смесите 1 лъжица сода бикарбонат, 1 лъжица прах за пране, спирт и лимонов сок. Нанесете с четка за зъби и разтъркайте. След това сложете в гореща вода за поне 10 минути. Вижте ефекта и ако трябва повторете.

Петна от лак за нокти

Използвайте лакочистител за разтваряне, стига тъканта да не съдържа акрилни влакна, които могат да се деформират. Работете върху вътрешната страна на петното като отдолу подложите няколко къса домакинска хартия, които да попият разтворения лак. Повторете процедура като смените кърпите. Изперете както обикновено.

Петна от боя

Ако е на водна основа е важно да действате, докато боята е още мокра. Накиснете във вода и след това почистете остатъците с перилен препарат. След изсъхването си акрилните бои са почти невъзможни за премахване. Ако боята е на маслена основа може да използвате терпентин.

Оцветяване на петната от белина

При тези експерименти може да се получи обезцветяване на третираните зони. Петната от белина няма как да бъдат премахнати. Единственото, което можете да направите е да се опитате да боядисате засегнатите зони с максимално близък цвят текстилна боя. Нанесете с помощта на клечка за уши или четка. Изчакайте да изсъхне за около 24 часа и след това може да изперете.
За всички петна, за които се съмнявате какъв е произхода, първо пробвайте на невидима част от дрехата като подгъва или вътрешна част от колан. Доверете се на професионалните услуги на близкото химическо чистене за дрехите, на които държите.

Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.