Чудният свят на Ефреа
Вижте как да предотвратите появата на жълти петна при гладене на дрехите и как да премахнете петната от ютията в блога на Efrea - български производител на дамски дрехи.
//ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Как да премахнем жълтите петна от гладене? (+ВИДЕО)

Случвало ли Ви се е да гладите дрехите и да забележите появата на петна? Това е особено неприятно за едноцветните бели дрехи. В тази публикация ще предоставим полезни съвети как да предотвратим появата на жълти петна и как да ги отстраним, след като вече са се появили.

На първо място преди всяко гладене трябва да погледнем доколко е чиста повърхността на ютията, с която гладим.

Важно е ютията да е изключена от електрическата мрежа и металната повърхност да е студена, за да избегнете изгаряния.

За ютиите с незалепващо покритие можете да пробвате почистване с препарат за миене на чинии, поставен върху къс от кухненска ролка или мека тъкан. Нежно отстранете петната, избършете остатъците от пяна със суха салфетка.

Белият оцет също може да помогне за разтваряне на петната. Ако забърсването не помогне, оставете обилно напоена кърпа с бял оцет върху гладещата част на ютията за около 30 минути и после подсушете.

Използвайте комбинация от оцет и сода за хляб. За целта изсипете малко бял оцет върху кърпа, а после натъркайте нежно със сода бикарбонат.

Ако има прекалено лепкави петна по ютията можете да я включите на възможно най-високата температура и да я прекарате върху хартия или вестник, докато се изчисти. За още по-голям ефект изсипете 1 супена лъжица сол и така повторете процедурата. За да изплакнете остатъците от солта и разтворените петна, прекарайте ютията върху влажна, чиста кърпа, но след като се охлади.

Ако ютията оставя кафяви воднисти петна по дрехите,
когато използвате пара, значи е време да изчистите резервоара. Можете да го напълните със смес от 1/4 бял оцет и 3/4 дестилирана вода. Включете ютията и гладете някоя стара дреха или парцал като изпускате пара, докато резервоара се изпразни. Ако ютията има опция за пръскане, правете го докато водата стане бистра и прозрачна.

За да предотвратите появата на петна и натрупването на минерали, използвайте само дестилирана вода и винаги изпразвайте резервоара.

Както можете да видите във видеото, пастата за зъби може да се използва дори за почистване на долната част на ютията. Нанесете директно от тубичката върху засегнатите участъци, нежно разнесете с пръсти. За да подсилите абразивния ефект, добавете сода бикарбонат, която е евтина, безвредна и се намира във всеки дом. Отстранете получената смес от паста за зъби и сода бикарбонат с къс от кухненска ролка, салфетка или стара хавлиена кърпа.

Вторият метод е свързан с използването на фина шкурка, но е за по-старите модели и не се препоръчва за ютиите с незалепващо покритие.

Разбира се един от златните трикове е да не гладите дрехите директно, а да използвате леко влажна бяла памучна кърпа, която да поеме петната.
Как да изчистим петната от гладене с лесни трикове

Какво да направим с вече появилите се петна по дрехите след гладене?

Обикновено не всички дрехи са подходящи за използване на белина, така че ще се наложи да предприемете други мерки за отстраняване на петната. Ако се съмнявате вижте указанията на етикета. Ако етикета липсва, а дрехата е закупена от онлайн магазин там също би следвало да има информация.

На първо място трябва да действате веднага, щом забележите петно от изгаряне от ютията, за да не се фиксира. Изключете ютията, независимо дали имате и други спешни дрехи за гладене и изплакнете дрехата в топла вода. От една страна това ще помогне за абсорбцията на перилен препарат, а от друга ще отстрани своевременно всичко ненужно, за да можете да видите доколко ярко е петното.

Втрийте с пръсти перилен препарат в самото петно
. Течните препарати са по-добри, защото проникват между отделните влакна и нямат нужда от разтваряне. Ако разполагате само с прахообразен перилен препарат го смесете с малко вода до получаване на каша, която да нанесете локално на изгорения участък.

След като приключите с предварителната подготовка на петното, пуснете дрехата за пране в пералнята. Повечето съвременни перални машини имат опции за пране на по-малки количества дрехи и кратки ежедневни програми.

Ако дрехата е светла или бяла можете да използвате силата на ултравиолетовите лъчи на Слънцето като я оставите да изсъхне по естествен начин на пряка слънчева светлина за няколко часа.

След като изсъхне дрехата вижте резултата и ако не е задоволителен може да се наложи да прибегнете до още трикове.

Изпробвайте и тези трикове при упорити петна

След като е ясно, че петното е упорито и дрехата е трайно увредена можете или да я оставите за носене вкъщи или да рискувате да изпробвате още няколко начина да я спасите.

Ако е възможно изпробвайте тези трикове на подгъви или други по-малко видими части, за да тествате. Продължителното и многократно използване на препарати за премахване на петна - химически или домашни алтернативи без почивки между тях може да отслаби влакната в третираната зона. Затова изплакването след всеки опит за почистване, изсушаването и внимателното оглеждане са много важни.

Ако дрехата е чисто бяла, освен агресивна белина можете да изпробвате изваряване в съд с гореща вода и перилен препарат в рамките на 15-30 минути.

Изстискайте прясно изцеден лимонов сок върху петното.

Изплакнете с бял ябълков оцет. Можете да накиснете гъба или парче плат и с него да търкате по самото петно. Оставете да престои около 30 минути, след което изплакнете с хладка вода. В никакъв случай не използвайте червен винен оцет или други видове, които могат да доведат до образуване на нови петна.

Използвайте ледено студена вода
за накисване на току що изгорената дреха. Можете да поддържате водата студена като добавяте кубчета лед или изстудявате водата във фризер. За най-добри резултати киснете поне 1 час.

Използвайте много фина шкурка, ако тъканта позволява. Обикновено ярките петна не могат да бъдат премахнати с каквито и да е средства. Можете да намалите щетите, ако се опитате много нежно да отстраните пигментираните влакънца. От друга страна рискът да получите грозна дупка също е голям, но ако това е последната надежда за спасяване на дрехата от кофата за боклук - защо не?

Пробвайте силата на кислородната вода

Позната е още и като водороден прекис и може да се намери в аптеките. За целта е важно да поставите стара хавлиена кърпа, която да предпази дъската за гладене. След това сложете дрехата, която ще гладите. Използвайте бяла памучна кърпа, която да напоите с кислородна вода и едва след това започнете да гладите.

Друга опция е върху напоената с кислородна вода да добавите още една суха кърпа, върху която да гладите.

Гладете на средно висока температура и поглеждайте за резултата.

Напоете отново кърпата, когато започне да изсъхва. Изперете в пералня и изчакайте да изсъхне.

Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.