Чудният свят на Ефреа
Интервю с управителят на онлайн магазин за дамски дрехи efrea.com Димитър Ялъмов. Вижте как българския производител на дамски дрехи може да предостави дамска мода в 16 размера и да следва най-актуалните модни тенденции.
efrea

Интервю с управителят на efrea.com Димитър Ялъмов

Aвторското предаване на ТВ1 за култура „Анфас” – то среща телевизионната аудитория с доказали таланта си изявени личности от всички сфери на културата и съвременното ни изкуството, като им дава възможност да разкажат творческата си биография, да споделят своята житейска и естетическа философия.Предаването за култура и изкуство En face по TV1 се излъчва всяка събота. Водеща е Олга Бузина.
Модата е свобода.
Модата е суета.
Модата е красива диктаторка и като такава налага образци. Но точно затова тя може лесно да подхлъзне и превърне в глупци онези, приели сляпо да ѝ подражават.
Робуваме ли на модата? Как тя възпитава вкус и естетично чувство? Дали българските творци, дизайнери, стилисти и производители на модни облекла работят за формирането на такъв вкус в българския потребител? Стараят ли се да са в крак със световните модни тенденции? Как успяват да ги съчетават със собствените си идеи и представи за това как трябва да изглежда и да носи модерната българка?

Олга Бузина е водеща на предаването Анфас по TV1

За слогана на efrea.com - Облечи своята емоция.

Олга Бузина: В студиото ни днес е създателят и управителят на една от водещите български модни марки, насочили вниманието си не навън, а към вътрешния пазар и българските клиенти - Димитър Ялъмов.
Добре дошъл, г-н Ялъмов в студиото на “Анфас” по TV1.

Димитър Ялъмов: Здравейте.

Олга Бузина: Един голям моден диктатор, Ив Сен Лоран, е казал нещо, което много ми хареса:
Модата избледнява,
ала стилът е вечен.
Нека да започнем нашия разговор оттук.
Важно ли е човек да притежава собствен стил, за да изрази себе си чрез модата?

Димитър Ялъмов: Според мен всеки човек притежава стил, така както той усеща себе си и винаги чрез модата може да покаже своето вътрешно Аз, своите емоции, своето усещане по начина, по който изглежда. Не случайно ние избрахме слогана на нашата компания да е:
Efrea - Облечи своята емоция.
Според нас хората реално чрез дрехите показват емоциите си, поне аз така смятам. Или дрехите предизвикват емоцията в хората. Когато човек е добре облечен, той получава по-добро самочувствие, ако смята че изглежда така, както се усеща.

Облича ли се стилно съвременната българска жена?

Олга Бузина: Да, много е важно за самочувствието както на дамите, така и на господата да се чувстват облечени по този начин, който ги показва добре.

Димитър Ялъмов: Ние българите си имаме и поговорка:
По дрехите посрещат, по ума изпращат.
Така че модата е нещо, което отваря вратата и хората първоначално възприемат визията на отсрещния човек и го преценяват. Може би в началото си създават мнение за него по начина, по който изглежда, защото човек първо вижда, а след това чува.

Олга Бузина: Може би именно там се крие риска човек да отиде на интервю за работа или на друга представителна среща облечен по неподходящ начин.

Димитър Ялъмов: И обратното е вярно също. Може да изглежда не толкова добре (според мен, например), но да бъде съвсем различен и да покаже други качества.

Олга Бузина: Облича ли се стилно българката?

Димитър Ялъмов: Според мен в последните години отговорът е - Все повече, да! Смятам, че от 10 години насам българката започва да се облича все по-стилно и да следи повече модата, модните тенденции в световен мащаб.

Олга Бузина: Може би защото напоследък благодарение на интернет имаме повече информация?

Димитър Ялъмов: Точно така. Благодарение на интернет, facebook и така нататък информацията за световните модни тенденции се разпространява все по-бързо, както и за всякакви събития и модни ревюта. Това естествено предизвиква по-голям интерес в повечето хора. Докато в миналото чакахме определено модни списание да се появи на будката един път в месеца.

Олга Бузина: Аз бях приготвила подобен въпрос за нашия разговор. Модата в България идваше като едно ехо с 2 до 5 години закъснение. Сега не е така. По какъв начин Вие в модния бранш успявате да сте толкова актуални, колкото диктуват модните капризи на сезона?

Димитър Ялъмов: В момента всичко се случва значително по-бързо именно благодарение на интернет. В последните години интернет промени начина на живот на всички хора.

За взаимодействието на екипа на efrea.com с клиентите.

Олга Бузина: Вие също сверявате часовника си чрез интернет, нали така?

Димитър Ялъмов: Да, разбира се. Специално ние като фирма сме възприели една по-различна маркетингова стратегия, която се състои в по-голяма комуникация с нашите клиенти.

Олга Бузина: Това е много характерно и различно във Вашата работа.

Димитър Ялъмов:  Да, един от основните характери на нашата марка се състои в засилена комуникация с клиентите. Това ни позволява да разбираме и да откриваме какво тези т. нар. фенове искат да получат или да видят сред нашите продукти.

Олга Бузина: В същото време предполагам, че желанията на клиентите все пак биват оценявани от дизайнерска мисъл и познания, преди да се превърнат в дрехи?

Димитър Ялъмов: Разбира се. Едно е да искаш, второ е да можеш, трето, четвърто и пето да успееш да го направиш.

Олга Бузина: Всичко това е много интересно. Бихте ли разказали по-подробно как точно се случва?

Димитър Ялъмов: Тъй както вече споменахме интернет ни залива с информация и нашите клиенти успяват да следят какво се случва в целия свят, как се обличат някои известни личности, звезди благодарение на снимките, които се появяват в медиите и социалните мрежи. Така всеки наш клиент има възможност да ни предложи, да насочи вниманието на нашите дизайнери към отделни, интересни за него, модели. Ние, естествено, оценяваме всички тези предложения, вдъхновяваме се от тях. Модата е вид вдъхновение. Това да изкопираш 1:1 се случва, прави се, ние също сме го правили. Не мога да си кривя душата, че някой модел толкова много ни е харесал, че не сме го направили 1:1, но всичко се създава през някаква призма, която нашият дизайнерски екип прецежда от тези предложения. Така решаваме какви да са моделите и какво нашите клиенти биха харесали.

Олга Бузина: Вие имахте една много хубава практика, при която награждавахте и подарявахте готовото облекло на човека, по чиято идея е.

Димитър Ялъмов: Да, точно така. Човекът, който е предложил идеята имаше възможност да получи подарък тоалета и това е неговата Сбъдната мечта. За съжаление в момента нямаме ресурса от персонал, който да администрира подобно предизвикателство. Но клиентите отново имат възможност да дават своите идеи. Именно това е едно от основните предимства на нашата компания. Ние говорим с клиентите, слушаме, виждаме какви са техните желания и се опитваме да реализираме дрехите, както те ги виждат. Естествено си правим и наши дизайнерски модели дрехи, които отразяват виждането на екипа ни.

В предаването Анфас по TV1 с водещ Олга Бузина гостува управителят на онлайн магазин за дамски дрехи Димитър Стоянов

Може ли вкусът към модата и естетиката да се възпитава?

Олга Бузина: Кое е това, което клиентът трябва да успее да постигне във вкуса си? Това е и част от възпитателната функция, която човек и на екип, който създава красота в крайна сметка.

Димитър Ялъмов: Точно така. Когато клиентът изисква примерно да получи някакъв модел по негова идея или по негова инициатива, от другата страна застава нашия екип от професионалисти, които трябва да оценят дали този модел е възможно да бъде реализиран, как да стане това и това вече е по-скоро зад кулисите на Чудния свят на efrea. Освен това не всеки предложен модел е подходящ за стилистиката на бранда. Пазарите са различни - едни от нашите клиенти харесват един тип модели дрехи, други имат напълно различен вкус, а ние трябва да осъществим баланс между вкусовете на различни групи клиенти.

По време на националните и мини фен срещи се събират клиентки на онлайн магазин efrea.com, които представят дрехи в стандартни размери и големи размери, защото Ефреа е единствения производител на български дрехи, който предлага 16 размера/

За основното предимство на efrea - производство на дамски дрехи в 16 размера.

Олга Бузина: Как сте постигнали този тънък баланс между добро качество, много добри за нашия пазар цени, това, че във Вашето производство има размери в пълната номерация - 16 размера? Много от българските производители на облекла си спестяват производство на дрехи в големи размери, което ощетява много красивата едра българска жена.

Димитър Ялъмов: Това се забелязва не само в България, а в целия свят. Дрехите се разделят условно на 2 категории - големи размери и стандартна номерация. Някои от производителите на дрехи се фокусират само в производството на макси мода или пък правят отделна колекция, която е за едри дами.

Олга Бузина: Но тогава тези модели не се ли превръщат в специално създадени за едри жени? Може би пък именно това е, което липсва на дамите и го намират именно в efrea, където и големите размери са същите като за дамите с по-тънка талия?

Димитър Ялъмов: Точно така. Един модел според мен и според нашата фирма трябва да може да бъде предложен за абсолютно всички размери. Човек може сам да избере какъв размер да си купи от дрехата, която харесва, а не да си хареса един модел и да иска да го купи и да му кажат, че го няма. Изобщо не е задължително, ако носите по-голям размер дрехи да се обличате в прекалено широки и безформени дрехи тип “торби”. Затова когато един човек хареса определен модел дреха, трябва да може да си го закупи, да го пробва. Възможно е да не се хареса. Няма лошо в това. Има възможност да го върне. В онлайн бизнеса срокът за връщане след закупуване е 14 дни и това е голямо удобство за клиентите. Можете да върнете продукта без да е нужно да давате каквото и да е обяснение защо го правите, просто не Ви е харесал. В това няма проблем, на друг клиент ще му хареса. Така че в това отношение е много важно да е възможно да се поддържа политиката на efrea за предлагане на всеки един модел дреха във всички възможни размери - от 32 до 62 EU.
По отношение на качество и цена това е най-трудното, защото най-трудно се постига златната среда. Много често в развойната дейност на efrea.com голяма част от моделите отпадат именно по такива причини като стават прекалено скъпи. За тази цел сме създали няколко линии, при които дрехите са по-скъпи и се използват по-качествени материали, а другите дрехи са на по-достъпни цени с известни компромиси. Работи се в различни линии с цел да има за всеки тип таргет от клиенти на онлайн магазина. Качеството, на което държим, го изпълняваме, т.е не правим компромис с качеството. Не се сравняваме като цени с някои стоки от Китай и това не е наша цел.

Защо efrea продава дрехите си в България, а не следва тенденциите за производство на дрехи за износ?

Олга Бузина: Г-н Ялъмов, защо избрахте да работите и да се насочите към вътрешния пазар? Има доста успешна практика на Ваши колеги, които работят по поръчка за чужди марки и изнасят в чужбина това, което произвеждат. Как решихте да се насочите към българския потребител? 

Димитър Ялъмов: В интерес на истината всичко това съм го правил преди. Тази компания, която създадохме преди около 10 години, първите 5 години работихме по подобен начин. Обслужвахме чужди марки и това беше една от основните възможности за този период от време. Малко по-различното при нас беше, че ние се опитвахме да правим пълно обслужване на тези марки, т.е без дизайна, който си е техен, който винаги ще си контролират и държат. Всички други дейности бяха outsource към нас като например развойна дейност, създаването на самите модели като конструкция…

Олга Бузина: Това е много отговорна дейност да създавате нови модели...

Димитър Ялъмов: Да, така е. За онези години това беше рядкост, но и в тези времена също е рядкост и не се дава на всяка компания. Логистиката на материалите, производството. логистиката за експедиране на стоките. Но преди 5 години (2011 г.) просто започнахме проект с онлайн бизнес - да предлагаме някои от нашите модели за продажба по интернет. Ние винаги сме били компания, която гледа да прави нещата по по-различен начин. Ако някой прави нещата така, ние гледаме да правим нещата по друг начин, защото иначе няма смисъл да се копираме един друг. Така започнахме с онлайн магазина на efrea.com. С течение на времето дрехите, които създаваме се приеха добре. Получихме подкрепата от нашите фенове. В един момент се отказахме от така наречения “сигурен външен пазар” и започнахме да работим само за вътрешния пазар. Според мен това е по-сигурния вариант. ако имате клиентите и феновете. Те трудно се събират, тъй като конкуренцията е голяма и се конкурирате с български и чуждестранни марки.

За конкуренцията на efrea.com с български и чуждестранни марки.

Олга Бузина: Как се справяте с тази активно присъстваща вече световна лавина от марки и магазини в България. Едно време нямаше достъп до тях, за разлика от сега.Тяхната конкуренция е факт.

Димитър Ялъмов: Формулата според мен е една и се състои в това да направиш характер. Не само в дизайна, но и в услугата, продукта и изобщо в цялостното представяне, в целия маркетингов микс на твоя бизнес трябва да има характер и във всяко едно отношение. Именно това е, което прави efrea.com силно конкурентен български производител на дамски дрехи и онлайн магазин. Ние сме различни от всички останали. Всеки бранд ще постигне успех или е постигнал успеха си благодарение на някакъв свой характер. 

Олга Бузина: Когато намери своето лице.

Димитър Ялъмов: Да, когато може да предложи нещо различно. Масово по целия свят, не само в България се копира. В смисъл копира се готова схема или готов бизнес модел. Залага се примерно на цена в началото, за да предизвикаш някакъв интерес към себе си. Това обаче не е успешна стратегия, защото по този начин бизнесът не може да се развива и да расте в течение на времето. И когато човек открива в някаква марка само ниска цена, това не е достатъчно. Защото във всеки следващ момент може да се появи нов конкурент с малко по-ниска цена от Вашата и клиентът да отиде при него. Това се дължи на липсата на характер на въпросния бранд, който залага само на ниски цени. В efrea има много неща, които ни различават от всички останали. Не само като продукт (както казахме за 16-те размера), но и общо като комуникация, като обслужване, като други специфики в маркетинга, начина по който комуникираме с нашите клиенти и други.

Сподели своя ЕФРЕА СТИЛ

Олга Бузина: Имате ли и отговорност в своята бизнес и маркетинг стратегия за изграждане на вкус в българката? Както и в българския мъж потребител.

Димитър Ялъмов: Определено да. Хората са различни. Вкусът е нещо, което всеки човек носи в себе си. Сигурен съм, че сте виждали хора, които казват за някой модел дреха, че е страхотна, а другият човек не я харесва.

Олга Бузина: Разбира се. Но има правила и норми според мен, които могат да бъдат показани и човек да ги открие, ако не ги е получил в по-ранното си възпитание, например като цветове и комбинации.

Димитър Ялъмов: Най-доброто е всеки да сподели своя стил. Ние в efrea даваме възможност на нашите клиентки да споделят своята индивидуалност и стил. Това се случва в нашия сайт efrea.com, където имат възможност да качват свои фен снимки с дрехи, които са закупили от нас. Така можете да видите стотици снимки на наши клиентки в ЕФРЕА СТИЛ.

Вижте как можете да качите своя снимка в Ефреа СтилОлга Бузина: Това е много хубаво, защото всеки може да покаже себе си.

Димитър Ялъмов: Човекът не показва само себе си, но и показва как даден модел го е комбинирал с някакъв друг модел дреха. Възможно е другият модел да не е закупен от нашия онлайн магазин, а от друга фирма, но поне един модел дреха от тази снимка трябва да е закупен от Ефреа. Това помага на останалите хора да видят модели дрехи, които имат как биха могли да бъдат комбинирани. Именно чрез секцията от фен снимки в сайта на Ефреа можете да откриете хора със сходен на Вашия стил и да ги проследите назад във времето. Тоест стилът е нещо, което може да бъде много различно, представено от един и същ модел дреха. Например едно обикновено дамско сако може да бъде представено по напълно различен начин от различните хора. Именно това е много интересно да бъде споделено и видяно от нашата аудитория. Именно така според мен хората се възпитават един друг, а също и с помощта на коментари, обсъждания и предложения.

Олга Бузина: Това всъщност са и предимствата, които дава интернет общуването - че няма граници в комуникацията.

Димитър Ялъмов: Точно така. Това се случва много често в нашите фейсбук групи с фенове, които пишат, че имат определен случай и искат съвет. Например имам този модел сако и търся с какво да го комбинирам. Започва да тече комуникация с различни предложения. Може да се каже, че имате един огромен стилист във формата на стотици и хиляди фенове на efrea.com, които могат да Ви дадат съвет. Именно това е силата на социалните мрежи.
Освен това всеки наш клиент, който е закупил дреха от онлайн магазина може да публикува мнението си и даде отзив, видим и за другите клиенти. Виж указания как можете да се възползвате от тази функция на сайта.


За евтините дрехи и имитациите на световноизвестни марки

Олга Бузина: Дали българката вече преодоля първоначалните си залитания към евтиното, имитациите на световни марки на ниски цени? Мисля, че това вече остана в миналото.

Димитър Ялъмов: И аз смятам, че тази тенденция сериозно остана в миналото. Все още съществува, но по-скоро не е водеща. Освен това самите марки навлязоха в българския пазар и с това отстраниха нискокачествените имитации. Освен това си защитават авторските права. Освен това правят много промоции, например на свои аутлети с огромни сезонни намаления, където цената е много изгодна. Една марка, която имитира и не създава нищо ново, нейната възможност да бъде конкурентна на другите е единствено ниската цена, т. е. няма какво друго да предложи. В този случай обаче говорим за бизнес, който е мода - това е емоция, това е чувство. Това не е кисело мляко или брашно, при което да има значение ниската цена. При модния бизнес се говори за някакви допълнителни екстри към продукта.


За предпочитания стил от повечето млади хора

Олга Бузина: Как сте насочили вниманието си към младата аудитория, младия потребител? И колко е важно младите хора да бъдат привлечени към българското производство в модния бранш?

Димитър Ялъмов: Според мен по-голяма част от младите хора са имитатори. По мои наблюдения те повече робуват на марките. Това е абсолютно нормално за млад човек, който иска да носи най-модерните дрехи и да се сравнява с връстниците си, както и копират стила на известни личности, VIP персони, хора, които присъстват в медиите. Имитират се не само популярни български личности, но и от чужбина като основната цел е да приличат на тях и дори да са като огледално копие. Според мен такива млади хора все още не са открили характера и стила си. Това е естествен процес, който с течение на времето отшумява. Или ако трябва да обобщим, при много от младите хора се отчита робство към определени марки както и провокация. Младият човек се стреми да покаже нещо различно и по-провокативно, както и различни комбинации в стила.


Разликите в избора на дрехи при жените и мъжете
Олга Бузина: Вие поддържате и такъв тип модерна и спортна едновременно, по-младежка серия от облекла, както и по-елегантна. Защо сте се насочили в толкова различни посоки? Не е ли по-лесно само в една посока? Произвеждате дори и мъжко облекло. Това също заслужава адмирации, защото не са много българските марки, които обръщат внимание и на господата.

Димитър Ялъмов: Ние в efrea никога не сме се водили от това, което е лесно. Ако се водим по тази тенденция не бихме направили много от нещата, които днес се отплащат и ни носят успехи. Истината е, че ние разглеждаме всеки наш клиент като фен. А да направиш клиенти в целия свят е нещо, което всички фирми в целия свят говорят как биха ги създали, събрали тези клиенти към техния бизнес. Но да създадеш фенове на своя бранд е изключително трудно. Фенове имат артистите, музикантите и хората от артистичните професии. Аз лично не съм чувал за “фен на рокля”, както и за фенове на дрехи. Ние в Чудния свят на efrea имаме много фенове. Това означава, че тези хора са открили в нас нещо повече в продуктите, които предлагаме. Затова ние гледаме тяхния лайфстайл, начина по който живеят, нещата, с които се занимават и искаме да им предложим повече и повече продукти и услуги, които биха надградили техния лайфстайл. Затова им предлагаме както дрехи за ежедневието, дрехи за официални събития, както и за половинките им.

Олга Бузина: Защо българския мъж е подценен, въпреки че мъжете са не по-малко суетни от нежния пол? Може да се каже, че липсва българско производство в този процентно голям пазар.

Димитър Ялъмов: Разликите се крият основно в бита на човечеството. Мъжът е функционален типаж, който избира дрехите според удобството им. Иска да облече комфортно. За него е важно например да има джобове, в които да поставя вещи. Разбира се иска да изглежда добре, но това не е най-водещото за него. Има желание да изглежда добре, но не държи да изглежда по различен начин всеки ден според настроението си. Жената за разлика от мъжа е по-емоционална и емоциите са по-водещи в нейното ежедневие в сравнение с мъжа. По тази причина дамите обръщат по-голямо внимание на дрехите, които им дават самочувствие, настроение, активен начин на себеизразяване и смяната на ауфита е стъпка към промяна на ежедневието. Дори изборът на тоалета днес и мисълта за това играят важна роля при нежния пол. За разлика от дамите, мъжът се събужда сутрин, облича нещо и излиза навън. Жената много повече мисли как ще излезе пред обществото. За нея външността е важна, защото така изразява себе си сред околните.

Олга Бузина: Ако погледнем назад в историята ще видим, че и тогава българката винаги е имала взискателно отношение към красотата и външността си.

Димитър Ялъмов: Да, така е. Въпреки че през годините не е имало такъв голям избор както в момента. Например моята майка ми е разказвала за първата си рокля, както и за определен вид рокля. В смисъл тя помни с каква рокля е била на бала си, т.е. дрехата за една жена е нещо много важно. Докато при мъжа не е точно така. Аз например не си спомням какъв точно е бил първия ми панталон. Може би ми го е купила майка ми. Между другото много жени купуват дрехите на мъжете си.


Управителят на онлайн магазин efrea.com за решението да продава дамски дрехи в България

Как управителят на efrea.com Димитър Ялъмов се е насочил към модата

Олга Бузина: А Вие защо се насочихте точно към модата? Все пак това е любов и пристрастие към модния бизнес.

Димитър Ялъмов: Всичко това се изгради с течение на времето. В смисъл че в началото започнах да развивам този бизнес по стечение на обстоятелствата. Преди около 25 години (1991 г.) , когато започнах опити за активна бизнес дейност след като завърших училище.

Олга Бузина: А интересувахте ли се от мода, гледахте ли световни ревюта?

Димитър Ялъмов: В началото, не. С течение на годините лека-полека, а в последните години все повече и повече се вълнувам от всичко, свързано с модата. Но по принцип дизайна е нещо, което трябва да го правят дизайнерите на дамски облекла. Хората, които мислят за стилистиката. Аз лично не смятам, че съм дизайнер и стилист. По-скоро се определям като мениджър и бизнес стратег. Мен ме вълнува маркетинга, мениджмънта на efrea като компания, отношението към клиента, новите услуги, новите предложения, които можем да изградим с нашите фенове и клиенти. Това за мен е основното, което движи моето ежедневие. А дизайнът на дрехи е нещо, което трябва да го правят хората, които имат тези способности.

Олга Бузина: Вероятно за успеха е важно да намерите точния екип от талантливи хора в България?

Димитър Ялъмов: Да, това е от изключителна важност, за да може нашите клиенти да получат всичко това, което наистина искат.


За стила на бг звездите и VIP персоните

Олга Бузина: Споменахме българския хайлайф, нашите родни звезди, които са модел за подражание не само за младите. Те постигнаха ли вече своето естетично и стилно модно присъствие в общественото пространство?

Димитър Ялъмов: Това пак зависи от човека и е строго индивидуално.

Олга Бузина: Какво е Вашето впечатление все пак?

Димитър Ялъмов: Зависи към коя медиа и коя VIP персона сме насочили вниманието си, в кое предаване и към коя прослойка. Някои от тези ВИП персони разчитат на марката и на цената, т. е. колкото по-скъпо - толкова по-добре.

Олга Бузина: В тези случаи понякога се появяват траги-комични резултати.

Димитър Ялъмов: Да. Някои хора нарочно търсят този ефект със странна комбинация, която като я погледнеш не виждаш нищо красиво, но примерно се запомня.

Олга Бузина: Човек се шокира и запомня точно това.

Димитър Ялъмов: Точно така, но има пазар и за подобни дрехи, т.е. хора, които виждат, харесват този ефект и го търсят. Можете да откриете и много елегантни медийни звезди и ВИП персони, политици и артисти, които са в светлината на прожекторите. Все по-голямо е предлагането и това дава възможност на всеки да има по-лесен и по-бърз достъп до избора си на дрехи. Вече зависи как самата личност ще направи своя избор.За съветите относно избор на дрехи и размери

Избор на дрехи според фит и височина. Ето с какво трябва да се съобразявате ако имате фигура тип круша, ябълка, банан, обърнат триъгълник или пясъчен часовник
Олга Бузина: Както и дали има добър екип, който да го консултира. Търсят ли Ви за консултации Вас като експерт?

Димитър Ялъмов: Не, не ми се е случвало до този момент подобно нещо. Бих се учудил дори, ако подобно нещо ми се случи. По-скоро понеже нашият бизнес е само онлайн и присъствието на efrea е само по интернет нямаме пряк физически достъп с клиентите си. Няма го този директен физически контакт, който се случва с магазините за дрехи. В Чудния свят на efrea всичко е виртуално и може би това е причината малко да се размие необходимостта от консултации специално към мен. Но самите клиенти на онлайн магазина имат изградена общност, където общуват помежду си.

Олга Бузина: А вслушват ли се в съветите, които получават?

Димитър Ялъмов: Категорично да. Но те все пак пазаруват online, а нашите консултанти виждат самите наши модели дамски дрехи наживо и могат да преценят по-добре от тях. Но все пак тук става дума за доверието, което клиентите трябва да имат към консултантите на онлайн магазина.


За най-актуалните модни тенденции и модерните цветове

Олга Бузина: Какво е най-модно за сезон есен / зима, макар че може би в света на голямата мода вече се говори за сезон пролет / лято 2017 г.? 

Димитър Ялъмов: Модерното за този сезон са земните цветове основно. Освен това модерно е синьото, особено това, което присъства във Вашата рокля. Модерни цветове са и лилаво, горчица, сивото също като цвят е доста модерно този сезон. Като десени модерни са райета всякакви видове - по диагонал, хоризонтални, вертикални, както и карета, включително и големи като на одеала. Също така са модерни и комбинациите между земен тон и по-ярък цвят като червения. Принтовете с геометрични фигури също са модерни.
Най-актуалните модни тенденции можете да проследите в нашия блог.За разминаването между световните модни тенденции и желанията на елегантната българска жена

Олга Бузина: Като че ли геометричните фигури не излизат от мода.

Димитър Ялъмов: Да, но този сезон като че ли са по-застъпени. Цветята и флоралните мотиви са сред най-постоянните модни тенденции и почти винаги присъстват в модните колекции. Като силуети обемните облекла (oversized) са доста търсени и навлязоха масово в модните тенденции. Българката според мен избягва да следва световните модни тенденции в частта с дрехи, които създават допълнителен обем. Тя предпочита по-женствените силуети, които да са по тялото, по-вталени дрехи. Обемните дрехи не са много харесвани от съвременната българска жена, въпреки че са модерни.

Олга Бузина: Това е още един пример за това, което споменахме преди, че екипът на efrea трябва да намери баланса между “писъка на модата” и желанията на клиентите.

Димитър Ялъмов: В нашия онлайн магазин сме предлагали подобен тип модели дамски дрехи, но те не са имали почти никакъв успех. Съвременната българска жена иска да е елегантна.

Олга Бузина: Обемните дрехи наистина могат да прикрият недостатъци на тялото, но в същото време създават допълнителен обем, а това не се харесва на много дами. Бихте ли споделили какво друго ще бъде на мода?

Димитър Ялъмов: Това са общо взето като цветове и като десени.


За изключително бързия срок на производство на дрехи в efrea


Олга Бузина: Скоро предстои представяне на световните модни тенденции за пролет / лято. Вие работите ли още отсега за лятото?

Димитър Ялъмов: Не, ние работим малко по в самия сезон. Друго характерно за efrea като български производител на дамски дрехи е, че ние гледаме да работим максимално бързо. Световната тенденция е свързана с това, че всяка марка се стреми да се надбягва с останалите си конкуренти колко по-бързо ще успее да организира целия си производствен процес - от дизайна до пазара и магазина. В efrea плюс дизайна ние го правим за около 45 дни и самото производство, след което продуктът стига до крайния клиент. В света нормално всичките тези процеси отнемат 1 година и половина. Самото производство на дрехи може да бъде изпълнено и за 1 седмица. Отнема време избора на дизайн, материята, платът да бъде доставен и пр.


За предимствата и недостатъците на естествените и изкуствените тъкани

Олга Бузина: Има ли мода в материите и тъканите? Променят ли се и като качество? Предполагам, че отговорът ще е положителен. Доколко се цени наличието на естествени материали в производството на модерното съвременно облекло?

Димитър Ялъмов: По отношение на технологиите за производство на платове през последните години можем да кажем, че те много се развиват. Това най-ясно се отчита при производство на спортни дрехи, където непрекъснато излизат нови и нови материи на пазара с подобрени характеристики. В нормалната конфекция това не е толкова ясно изразено, но също излизат подобрения. Това е по-скоро при изкуствените влакна, защото в естествените материи няма какво основно да се промени.

Олга Бузина: А изкуствените влакна все по-добре имитират качествата на естествените.

Димитър Ялъмов: Точно така. Преди примерно 20 години един полиестер изглеждаше като найлон, а сега в момента има полиестери, които не могат да бъдат различени от естествена материя. Полиестерът се държи в много случаи по-добре от естествена материя - не се мачка. Има много предимства при използването за ежедневни дрехи, защото не всяка дама има възможност всеки ден да отделя време и да глади дрехите си. От друга страна естествената материя дава един допълнителен комфорт. Основната борба е изкуствената материя все повече да се доближава до тези характеристики на естествената материя, която ние предпочитаме. Например естественият лен създава през лятото много приятно усещане за хлад, но пък се мачка прекалено много.

Олга Бузина: Да, и затова все по-малко хора го предпочитат, а освен това и цената на ленения плат остава висока. Това важи не само за лена, но и за вълната. Вие как постигате баланса в производството на дамски дрехи в efrea?

Димитър Ялъмов: При нас повече от дрехите са от естествени материи, защото самите ни клиенти ги предпочитат. В интерес на истината смятаме, че много от изкуствените материи трябва да имат по-голям шанс, но тъй като сме онлайн магазин не може един клиент да докосне материята и няма как да кажем, че това е страхотен плат. Клиентите четат описанието на дрехата, че съдържа по-голям процент полиестер или изцяло полиестер и си казват, че това не е за тях и искат облекло от изцяло естествена материя, което е напълно разбираемо и нормално.


Това е тестът за пилинг на плат или както повечето хора му казват "платът дали става на бобчета". Много малко производители разполагат с подобна техника и не правят такива тестове. В момента виждате тест на двуконечна вата за спортни екипи, продавани онлайн в efrea.com. Пуснали сме 4 теста, които имитират различна по продължителност употреба на дрехата. Всяко гнездо прави различен по брой обороти, като по този начин имитира различно по време употреба на дрехата. В момента този тест ни показва, че тази материя е качествена и няма да има пилинг във времето. Ако материята беше некачествена трябваше да виждаме много на брой "бобчета". Понякога при някои материи наблюдаваме бобчета в началото на употребата, а след това изчезват. В Ефреа винаги се стремим да предлагаме на нашите клиенти най-качествените материи.


Използват ли се платове произведени в България в дрехите на efrea?

Олга Бузина: Работите ли с български производители на тъкани? И има ли такива?

Димитър Ялъмов: Те не са много, дори и в световен мащаб. Има компании, които работят в момента в България, но те са примерно от Италия и са закупили правата.

Олга Бузина: Какво стана с българското производство на платове?

Димитър Ялъмов: Изчезна. Не съществува според мен. Например в Русе имаше една много известна фирма - “Дунавска коприна”, която отдавна не съществува. А правеше страхотни платове в световен мащаб. В момента няма българско производство на платове. Всичко е внос от Турция, Италия, Близкия Изток.

Олга Бузина: Това е тъжен факт. Вие не се ли изкушавате в даден момент да се насочите в тази посока?

Димитър Ялъмов: Това е съвсем различна технология. Освен това конкуренцията също е много сериозна. България има шанс в производство, при които човешкия фактор е застъпен в стойността на изделията. Докато при производството на платове роля има не човешкия фактор, а машините, които тъкат. В този смисъл конкуренцията вече е напълно различна. Трябвало е българските производители на платове да си запазят имиджа, марката, която е съществувала толкова години, за да може продукцията да продължи да се продава.

Олга Бузина: И да се запази изграденото доверие.

Димитър Ялъмов: Точно така, защото с цена не можем да се преборим при производството на платове с конкуренцията от другите държави. Докато при дрехите можем.


Съвети на управителят на efrea.com за избора на дрехи.

Олга Бузина: На финала на нашия разговор бихте ли дали един съвет към съвременната българка? Към дамите, които наистина искат да бъдат модерни по този начин, по който говорихме - със стил и със себеизразяване чрез модата.

Димитър Ялъмов: Моят съвет към всяка дама е да вярва на себе си, на собственото си чувство и на собствения си избор. Когато вземе решение за покупка на дадена дреха, тя трябва да я очаква с голямо нетърпение и емоционалността да е на върха на всички положителни чувства. Именно тогава дамата ще е винаги щастлива и доволна. Емоцията е водещото при жените, когато купуват дрехи. Те не купуват дрехи, за да са облечени.

Олга Бузина: Да, никоя жена не е гола в този смисъл. Всички ние имаме достатъчно дрехи в гардеробите си.

Димитър Ялъмов: Всяка една дреха трябва да носи емоция, усещане и самочувствие - това са важни неща. 

Олга Бузина: А от Вас производителите зависи да няма разочарования и да има само радост, когато човек посегне да облече новата си дреха. 

Димитър Ялъмов: Дай Боже, това е най-голямата ни цел. 

Олга Бузина: Много успехи Ви пожелавам и Ви благодаря, че бяхте наш гост. 

Димитър Ялъмов: И аз благодаря, че ме поканихте. 


Вижте още публикации в блога

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.
Click to order
Поръчка
Total: 
Три Имена
Имейл
Телефон
Адрес за доставка:
Моля посочете Ваш адрес или офис на Спиди.