Влияние на фитовете, височината и силуета на модела при избора на дамски дрехи онлайн
efrea.com

Влияние на фитовете, височината и силуета на модела при избора на дамски дрехи онлайн

Много от потребителите на онлайн пазаруването се вълнуват от един важен въпрос, а именно - размерите на дрехите. Това е един голям проблем, който имат всички онлайн търговци, продаващи дрехи през интернет.

Управителят на българския производител на дамски дрехи efrea.com г-н Димитър Ялъмов даде ценни напътствия и съвети.

Какво представляват фитовете на тялото и какво е значението им при производството на дрехи?
Съществуват няколко стандартни т. нар. фита, по които се определят фигурите на хората. Това е съотношението между гръдна обиколка, талия и ханш.
Вижте как да ги измерите коректно в следващите видеоклипове в YouTube канала на Efrea.com.
Фитовете, известни още и като bodyshape (форма на тялото), съответно могат да носят различни наименования, но днес ще използваме едни от най-често срещаните наименования, използвани от производителите на дрехи.

БАНАН: когато разликата между гръдната обиколка, талията и ханша е малка, този фит се нарича “банан", правоъгълник или колона.
ЯБЪЛКА: Когато талията е по-голяма, фитът се нарича “ябълка".
КРУША: Ако ханшът е по-изразен в сравнение с другите 2 обиколки фитът се нарича “круша" или триъгълник.
ЯГОДА: Ако раменете са значително по-широки, а ханшът и талията са по-тесни, фитът се нарича “ягода" или обърнат триъгълник, V-shape.
ПЯСЪЧЕН ЧАСОВНИК: Ако гръдната обиколка и ханша са равностойни, но обиколката на талията е значително по-малка, фитът се нарича “пясъчен часовник".

Това са различни фитове, различни структури на телосложението на хората.
Ако Ви е трудно да определите своя фит, можете да въведете актуалните мерки в този Online калкулатор.
Всяка марка дава различни размери за гръдна обиколка, талия и ханш, защото е избрала определен водещ фит, който се среща сред голяма част от клиентите. Например някоя фирма може да е решила да произвежда дрехи за хора, които са фит тип "банан", друга за фит тип "ябълка" и т. н.
Именно наличието на 5 основни фита (банан, ябълка, круша, ягода, пясъчен часовник) усложнява значително продажбата на дрехи не само онлайн, но и офлайн в реалните физически магазини.
Ако вземем за пример размер 44 за една фирма може да означава, че е човек с по-голяма гръдна обиколка и с по-малка талия, а в друг случай може да означава, че гръдната обиколка е малко по-малка, а талията е с по-голям размер. Именно оттук идва проблема с размерите.
Съществуват различни стандарти (европейски, български и пр.), но тези стандарти служат по-скоро за някаква насока и отклоненията от тези стандарти според спецификата на изброените 5 основни фита са различни.
Именно по тази причина ще срещнете хора, които са един и същ размер и ще кажат, че дрехите от определена марка им стоят перфектно, а други ще кажат, че нищо не им става, но дрехите от друга марка са подходящи за тяхното телосложение. Това означава, че дадения клиент е попаднал на марка, която произвежда дрехи според неговия фит и ако тази марка следва този фит и не го променя, клиентът не би следвало да има проблеми с размера на дрехите.

В онлайн магазин efrea.com имате възможност да филтрирате дрехите и по размер и ето всички дамски дрехи размер 44 EU. Вижте как да определите кой номер дрехи е подходящ за Вас според Таблицата с размери на Ефреа.

Кое е основното предимство на efrea?

От най-малкият до най-големия размер или както в efrea.com говорим от 32 до 62 размер EU, това са 16 различни размера на една дреха. Можете да ги намерите налични на по-изгодни цени в рубриката ни за колективни оферти БЪДИ ПРЪВ.
Това аз лично не съм виждал някой друг в целия свят да го прави и затова efrea.com има уникално предимство пред другите производители на дамски дрехи. Това е изключително трудно за изпълнение като конструкция, като ноу-хау (know how), като начин за моделиране и конструиране на една дреха, което означава, че от най-малкия размер до най-големия трябва да можеш да създадеш база, върху която да е разработен фита на марката.

Какво е значението на височината при подбора на дрехи?

Хората както знаем са различни не само по ширина, но и по ръст. Отново има различни стандарти. Средната височина варира и според нацията. Затова ако си купувате дрехи, произведени в Китай е възможно да забележите как са прекалено къси, как талията е изместена нагоре и пр. Ето данни за средната височина на мъже и жени в някои държави.
Височината на човек оказва влияние при конструирането на дрехи. Българският производител на дамски дрехи efrea.com се съобразява с височината на средностатистическата българска жена.

Има 3 основни стандарта. Конкретно за България приемаме, че 168 см да е нормална (стандартна) височина за една жена. Жените над 178 см се определят като високи, а под 158 см са ниски. Може да говорим и за 4-та височина при жените под 150 см.
Височината на човека влияе пряко върху фита. Когато човек е с различна от стандартната височина, той е и с променени пропорции, т.е. една дреха трябва да е съобразена с промяната на височината на човека, когато искаме да му предложим точната по мярка дреха. Това не означава просто, че роклята трябва да бъде с 10 см. по-къса, защото при една жена, която е с 10 см по-ниска талията ще падне към ханша, а ако е по-висока талията ще се приближи към гръдната обиколка. Ето защо не можем да говорим само за промяна на дължината на даден модел дреха. Трябва да се направят конструктивни промени на всички пропорции, когато се проектират дрехи за по-ниски или по-високи хора, в противен случай на тях няма да им стоят добре. Тоест говорим за 16 размера по още 3 варианта според височината или имаме 48 варианта на една дреха като в този случай не се вземат предвид фитовете - ние сме определили някакъв фит на Efrea, който спазваме. Ако трябва да се съобразим и с фитовете на хората (ябълка, круша, банан, ягода, пясъчен часовник) трябва да умножим тези 48 варианта по 5 или дори 6. Така един модел дреха ще има от 240 до 288 варианта. Именно тогава бихме могли да кажем, че предлагаме точния продукт, точния модел за всеки един човек. Но в рамките на производството на дрехи тип конфекция това не се предлага от никой производител на дамски дрехи.

Въпреки това в онлайн магазин efrea.com сме постигнали 48 варианта на един модел дреха. В случая с панталон Hugo са разработени 4 височини, така че вариантите са още повече, за да може колкото е възможно по-добре да пасва на даден клиент.

Нещо повече - екипът на Efrea има възможност да произведе панталон Hugo по зададени от клиента мерки.

За дължината на дрехите

Клиентите имат своите предпочитания и към дължината на дрехите. Например някои от дамите желаят роклята да е с дължина над коляното, други искат да е под коляното, трети искат да е до прасеца, четвърти - до земята и т. н. Ако една марка трябва да се съобрази и с това тези 200-300 варианта трябва да се умножат по съответния брой дължини на дрехата. Именно това генерира трудност при предлагането на модел дреха, който да пасне за всеки отделен клиент. По тази причина, ако клиентът желае дрехата да му стои перфектно е добре да бъде направена по поръчка, където да бъдат взети всички необходими мерки. Освен гръдна обиколка, талия и ханш се вземат множество мерки и често броят им надхвърля 40, когато се прави индивидуална дреха по поръчка. В този случай цените са съвсем различни, защото не говорим за конфекция.
Въпреки това при потребители над определено ниво екипът ни може да разработи дамски дрехи по мерки на клиента чрез услугата EFREA PRIME. Така те получават бутикови модели дрехи, които идеално пасват на мерките, фита и височината на клиента, на цената на конфекция.
Очаквайте скоро допълнителна информация за Ексклузивната общност на Efrea.

Силуетите на моделите

Всяка дреха има различен силует в зависимост от дизайнерската идея.
Например роклите се делят на вталена, права, разкроена, А-силует, V-силует, Y-силует и т.н.
Всеки силует на дадена дреха има свои критични точки. Например вталената рокля има най-много критични точки (бюст, талия, ханш), защото идеята й е да следва изцяло силуета на тялото, а при рокля с А-силует например, критична точка е гръдната обиколка, тъй като надолу роклят е свободна и може да "поеме" различни мерки. Това е и причината един модел да стои добре на хора с различни фитове и размери. Всеки човек трябва да се научи да познава добре тялото си и да избира правилните силуети за себе си. Всеки силует дреха може да прикрие или да покаже определени части от тялото, така че стайлинга да е зашеметяващ.
В Ефреа за улеснение на нашите клиенти сме сложили филтър към всяка категория дрехи, с които да може лесно да се откриват моделите в нужния силует.
А ето как стои въпросът с избора на дамски панталони.

Когато имате фигура тип обърнат триъгълник (V-образен фит), то раменете са видимо доста по-широки от ханша. Това придава по-мъжествен силует. Ако искате да подберете дамски панталон, който визуално добавя обем, можете да изберете модели с по-широки крачоли, панталони тип шалвари, прави панталони. Следва да избягвате дамски панталони по крака, тип скини.

При фигура тип колона (банан) раменете са визуално еднакви с ширината на ханша, а талията не е ясно изразена. В този случай можете да си позволите панталони по крака, но впитите по ханша женствени панталони ще изглеждат широки и с провиснало дъно.

При един от най-женствените силуети - тип круша или триъгълник, бедрата са видимо по-широки от раменете и освен това талията е ясно изразена. Ако желаете можете да потърсите варианти, които да придадат обем в горната част на тялото, а панталоните да са по-тъмни и едноцветни, за да не привличат внимание. Разбира се, можете да акцентирате на женствеността си и да изберете панталони тип цигара със стесняващи се надолу крачоли.

Фигурата тип ябълка се характеризира с това, че коремът видимо изпъква. В този случай трябва да избягвате панталони с ясно изразена талия и да предпочитате панталони с ниска талия, или с ластик. Панталоните от еластични материи и клиновете са удобни и не стягат на корема.

Пясъчен часовник е един от най-привлекателните силуети за дами. В този случай гръдната обиколка и ханша са балансирани, но талията е видимо по-тясна. Можете да акцентирате именно на това предимство с панталони с висока талия, панталони по крака и модели, които са прилепнали към ханша и подчертават красивите извивки на тялото.

Съвети при онлайн пазаруване на дрехи

Единственият съвет към хората, когато си купуват конфекция от онлайн магазин, е да се научат да разбират собственото си тяло - къде са критичните му точки. И съответно да избират дрехи, които нямат такава критична точка, която да създава проблем.
Ако на даден човек е трудно да се ориентира, основната препоръка е да говори с консултантите на съответния търговец на дрехи или съответната фирма, които да дадат своите съвети и да му помогнат при избора на подходящ модел дрехи, според фита и височината. От друга страна консултантите следва да са преминали специфично обучение, за да не подведат клиента. Трябва да познават дрехите, да са ги виждали, да знаят как фирмата създава собствените си фитове, за да могат да дадат на клиентите най-правилната консултация. Ето защо Ефреа предлага уникалната услуга Застраховка на размера.
В Чудния свят на efrea.com консултантите разполагат с необходимите познания за обмерната таблица с данни за гръдна обиколка, талия и ханш и винаги ще посъветват и консултират клиента кой размер от този модел дреха трябва да си купи точно поради тези критични точки. Вижте информация за начините за контакт с консултантите на Efrea.
Ако клиентът даде правилно своите размери на консултантите в онлайн магазин efrea.com и предостави точна информация (на голо тяло, без аванси и т. н) те ще го консултират правилно. От друга страна, ако дрехата не е подходяща за този клиент, нашият консултант ще му препоръча да не я закупува и би му препоръчал друга дреха, подобна на тази, но без опасност от проблеми. Например ако има клиентка със силно изразена талия, която да излиза извън нашата таблица с размери (фит тип ябълка), ние бихме препоръчали модел рокля, която не е силно вталена или А-силует така че да няма проблем с тази своя критична точка.
Темата за влиянието на фитовете, височината и размерите при производството на дамски дрехи е изключително обширна. Очаквайте още полезни съвети за избора на дрехи според фита в блога на efrea.


BLACK FRIDAY В ЕФРЕА ЗАПОЧНА!
Не пропускай страхотните намаления в Ефреа!