Чудният свят на Ефреа
Предимства и недостатъци на различни естествени и синтетични материи
//ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Какви са предимствата и недостатъците на естествените или синтетични тъкани

Докато в миналото всички дрехи са били изработени изцяло от естествени материи, през последните десетилетия се отчита бум в производството на синтетични тъкани и възникват разгорещени дебати върху предимствата и недостатъците на тези 2 основни групи.

В тази публикация ще разгледаме няколко ключови фактора.

Естествени тъкани

Техният произход са растения или животни.
Памукът е една от най-често използваните естествени тъкани, като са познати десетки варианти според начин на обработка. Основните предимства са, че е хипоалергенен, добре абсорбира влагата и позволява на кожата да "диша". Друго важно предимство е, че е биоразградим. Основният недостатък се състои в това, че за производството на 1 кг памук са нужни хиляди литри вода, която е ценен природен ресурс. Освен това памучните дрехи много се мачкат, не са устойчиви на петна и тъй като абсорбират големи количества вода съхнат по-бавно.

Нива с памук, който се използва за естествени памучни тъкани и учавства в смесени тъкани
Нива с памук
Лен е друга тъкан с естествен произход, която е известна със здравината си, както и характерната текстура, която позволява дишане на кожата през летните жеги. От растението лен също се произвежда ленено семе и ленено масло.
Нива с лен, който се използва за ленени дрехи, ленено семе и ленено масло.
Нива с лен
Юта е естествена тъкан, която се използва за по-груби, но здрави тъкани за чували, килими, а фините влакна намират приложение и в спалното бельо и модата.

Други естествени тъкани с растителен произход са създадени от влакната на коноп, бамбук, ананас, банан и пр.

Основният недостатък е, че някои от културите изискват големи количества вода, използване на хербициди и инсектициди за добив на по-големи количества и по тази причина може да съдържат остатъчни количества, които да дразнят кожата.
Произведените без помощта на синтетични торове и агресивни средства за борба с вредителите тъкани често са значително по-скъпи, пример за това е памука тип "organic".
Тъканите с животински произход са различни.
При някои от тях като различните видове вълна (например от овце, специално породи кози, зайци, лами, камили и др.) животното не страда, защото се подстригва само част от козината му. Дори напротив, при отделни видове подстригването на вълната пази животното от претопляне и му осигурява повече подвижност.

Стригането на вълна не вреди на животните
Стригане на вълна
При други тъкани с животински произход за съжаление се пристъпва към умъртвяване. Такъв е случая с извънредно скъпата в миналото естествена коприна, при която за производството на 1 кг. са нужни около 5000 черничеви буби.

Естествените кожи с косъм (заек, норка, лисица и други), също са свързани с много страдания и смърт на животните. Въпреки множество забрани, и днес продължава незаконното убиване на редки видове животни именно заради кожите им.

Гладките кожи без косъм пък се използват за производството на връхни дрехи, обувки, колани, чанти и различни аксесоари. В този смисъл синтетичните аналози на естествените материи с животински произход са предпочитани от морална гледна точка.

Норките се отглеждат във ферми заради козината им
Ферма за норки

Синтетични влакна

Тъканите от естествени влакна са известни от хилядолетия, а в сравнение с тях историята на синтетичните влакна е пренебрежимо малка. Можем само да гадаем за какъв период биха се разпаднали в природата. Сред основните им недостатъци са това, че са произведени от невъзобновяеми източници като природен газ, нефт и въглища, почти невъзможното им рециклиране и замърсяването на околната среда с микропластмаса и опасни вещества при обработващите процеси. От друга страна за отглеждането на растения и животни като суровина за естествени тъкани също се използват огромни количества ресурси.

Сред предимствата на синтетичните влакна са, че те се произвеждат значително по-бързо и не зависят толкова от атмосферните условия (както например отглеждането на растителни селскостопански култури) и не са причина за разгорещени дебати от природозащитниците. Тъй като нямат естествен компонент, няма нужда да се притеснявате от молци и развитие на плесен. Синтетичните тъкани са много по-устойчиви на петна, лесно се боядисват и са значително по-здрави и издръжливи.

Докато повечето от естествените влакна абсорбират лесно течности, някои от синтетичните са с водоотблъсващи свойства и се използват за изработването на връхни дрехи, работно облекло, както и за любителите на туризъм, риболов и зимни спортове.

Съществуват десетки синтетични тъкани, които имат предимства и недостатъци пред естествените
Въпреки че сами по себе си изцяло синтетичните тъкани имат по-малко привърженици, с напредването на технологиите се търсят варианти за подобряване на свойствата им и се разработват различни методи за рециклиране.

Днес можем да срещнем все повече смесени тъкани, които съдържат в различно съотношение естествени и синтетични влакна.

Когато става дума за еластичност, следва да знаем, че дори и в естествени тъкани се вграждат до 5% спандекс (ликра), познат още и като еластан, който е изцяло синтетично влакно и открит едва през последните десетилетия.

Вискозата е полусинтетичен текстил, който се произвежда на основата на дървесна маса. След обработка с помощта на съвременни технологии, нейния външен вид може да наподобява коприна, вълна и други тъкани.

Полиестерът е пример за широкоразпространено синтетично влакно, което може да се използва както 100% самостоятелно, така и да вземе участие в смесени тъкани заедно с естествени и изкуствени влакна.

Различни видове текстил, изцяло от естествени влакна, от синтетични и смесени тъкани.
Дискусиите за предимствата на естествените и синтетичните тъкани често се превръщат в разгорещени спорове в модните среди и сред потребителите.

От една страна често са активисти, които се борят за затварянето на ферми за отглеждане на норки и против използването на животински кожи, а от друга са хората, които се дразнят, че синтетичните тъкани запарват кожата. Може би решението е някъде по средата в създаването на смесени тъкани, които да са с повече здравина и устойчивост на цветовете от синтетичните влакна и комфорт и приятен допир до кожата от естествени източници.
При изработката на дрехи себестойността на използвания текстил е един от най-значимите фактори, които определят крайната цена за клиента.
Факт е, че днес можем да намерим множество варианти на текстил:
от 100% естествени влакна
от 100% синтетични
смесени тъкани от 2 и повече влакна
Всяка тъкан има както предимства, така и недостатъци, но може би всичко зависи от нашите индивидуални ценности и предпочитания.

Как да се грижим за дрехите от естествени, синтетични или смесени материи?

Етикет на дрехи с информация за пране, изсушаване, гладене, отстраняване на петна
Не бива да делим дрехите на толкова големи групи като например естествени и синтетични. Например и памукът, и вълната са естествени материи, но изискват различна температура при пране, изсушаване, гладене и отстраняване на петна. Полиестерът и ефирния шифон са примери за синтетични тъкани, които се нуждаят също от различни грижи. При смесените тъкани ситуацията става още по-сложна, защото може да имат различни съотношения на естествени/синтетични влакна. Ето защо информацията за оптимални грижи за дрехите се съдържа на етикета на производителя, който е запознат с характеристиките на съответната материя или сбор от материи. Той може да съдържа както само символи, така и символи + текст с кратки указания. Често обаче етикетът с подробна информация бива изрязан. В онлайн магазин Efrea можете да намерите информация за материята за всеки един продукт, както и кои са оптималните температури за пране, сушене, гладене, удачно ли е да се използва химическо чистене.

Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.