Чудният свят на Ефреа
Вижте 10 от най-често използваните естествени материи като памук, лен, вълна, мохер, ангора, кожа, коноп, юта и вискоза
//ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

10 от най-широко използваните естествени текстилни тъкани

Докато в миналото всички дрехи са били изработени изцяло от естествени материи, през последните десетилетия се отчита бум в производството на синтетични тъкани и възникват разгорещени дебати върху предимствата и недостатъците на тези 2 основни групи.

В тази публикация ще разгледаме няколко ключови фактора.

Естествени тъкани с растителен произход

1. ПАМУК

Тъканите са изработени от целулозата в цветовете на растението памук. Съществуват десетки различни видове памучни тъкани като добре познатия деним, кадифе, английска дантела, гингам, трико, пениран памук, муселин, сатен, тензух, хавлиени материи, воал и други, които се различават по метода на изтъкаване,

Памучните тъкани са меки, издръжливи, осигуряват дишане на кожата и абсорбират големи количества вода.
Естествените памучни материи са подходящи за изработка на дрехи за всяка възраст.

2. ЛЕН

Ленените тъкани са с различни характеристики, но общото е, че са изработени от фибри в стъблата на растението лен, които са 2-3 пъти по-здрави от тези на памука, но не са толкова еластични. Според дължината и качествата си се използват за изработката както на дрехи, подплати, кърпи за баня, чаршафи, които имат характерна текстура. Някои синтетични материи имитират тази текстура и затова трябва да бъдете внимателни какъв е точния състав. Най-грубите влакна се използват за изработка на чували и въжета.
Има различни видове ленени култури, като някои се отглеждат специално заради семената, от които се добива ленено масло.
Естествена материя от лен за производство на дрехи

3. ЮТА

Това е все още едно от най-достъпните естествени влакна, на второ място след памука по количество добив и разнообразие на приложения. Използва се още от 3000 г. пр. н. е., а днес най-големия производител в света е Индия. Предимствата на ютата са ниската цена, мекота, гъвкавост, дължина и еднородност на влакната, блясък. Според обработката си от влакната се изработват груби платове за чували за зърнени култури, опаковкии торби тип зебло, килими, а от много фините - имитации на коприна и съответно дрехи и спално бельо. Влакната юта са здрави, издръжливи, устойчиви на UV лъчите, не създават статично електричество и са подходящи за звуко- и топлоизолация.
Чувал от юта, изработен от естествени влакна

4. КОНОП

Отново познат на човечеството от хилядолетия със своите дълги, здрави и издръжливи влакна, от които се произвеждат дрехи, чорапи, кърпи, работно облекло, въжета, килими, кълчища и пр. В миналото на нивите се използвал като естествена защита срещу подземни вредители като сляпо куче и попово прасе. Днес специален вид от конопа се използва за развлечение под формата на канабис. По тази причина отглеждането на индустриален коноп в наши дни се регулира от законови наредби, които ограничават нивата на тетрахидроканабинол.
От влакната на конопа се изработват екологични изолационни материали със свойства подобни на минералните вати, които имат много къси фибри, могат да навлязат в бронхите на белите дробове и да причинят сериозни здравословни проблеми.
Интересен факт е, че първата отпечатана Библия на пресата на Гутенберг е била именно върху хартия от коноп.

Тъкани от естествени влакна на коноп

5. БАМБУК

В миналото се е използвал за укрепващи елементи в корсетите, но днес можем да намерим всякакъв вид дрехи, кърпи, чаршафи и калъфки за възглавници от фибри на бамбук.

ДРУГИ РАСТИТЕЛНИ ВЛАКНА

Други алтернативно използвани източници на растителни фибри включват кокосови влакна, фибри от стъблата на коприва, прежда от смлени зърна кафе, нетъкан текстил, подобен на кожа от листа на ананас, от стъбла на банани, от лотос и пр. Разработват се и тъкани на основата на морски водорасли.
Влакна от бамбук, кокос и други алтернативни източници на растителни фибри служат за производството на дрехи

Естествени тъкани с животински произход

6. КОПРИНА

Тази естествена тъкан се произвежда от ларви на насекоми като пчели, оси, мравки, щурци, цикади и пр.

Една от най-известните, редките и скъпите тъкани в миналото е познатата и днес естествена коприна от специален вид ларви на Bombyx mori, която се храни с листа от черница, чиято цена е била по-висока дори и от златото. Блестящият вид на коприната се дължи на триъгълната форма на влакната, които пречупват светлината под различен ъгъл. Разбира се в природата съществуват още от този вид, но влакната на пашкулите им не са с еднороден цвят, освен това имат защитен минерален слой и не на последно място при излизането на какавидата от пашкула се образува отвор, който намалява дължината на влакната.

Производството на коприна възниква в Китай по време на неолита (10 000 - 4 500 г. пр. н. е. ) и основната цел е тайната технология да се запази от другите държави. И днес е известен т. нар. Път на коприната от Китай до Европа. Започнало селектирано отглеждане и култувиране на вида, така че да образува пашкул без минерал на повърхността. За да се избегне дупката при излизане на какавидата и повреждането на влакната, целият пашкул се потапя във вряща вода.

Така за производството на 1 кг естествена коприна били нужни около 3000 пашкула, а докато нараснат ларвите изяждали над 100 кг листа от черница. За направата на едно кимоно били нужни около 5000 пашкула. Ето защо естествената коприна от Китай била изключително скъпа и луксозна стока, а копринените дрехи - символ на висок ранг в обществото, богатство и престиж.

Днес естествената коприна се използва по-рядко, защото производствения процес е скъп и сложен, а налице са синтетични материи с подобни характеристики. Освен това при намокряне коприната губи до 20% от здравината си, може да се увреди при продължително сушене на пряка слънчева светлина, но едно от предимствата е, че може да бъде биоразградима и не замърсява толкова много околната среда.
Естествената коприна в миналото е била изключително скъпа, а производството от буби - пазено в дълбока тайна

7. ВЪЛНА

Съществуват десетки видове, а някои от тях са наистина екзотични. Произвежда се от козината на овце, камили, лами, викуня, специални породи зайци. Може да ги намерите и по кратките им названия - мохер, меринос, кашмир, ангора и др. За разлика от коприната, при която се умъртвяват какавидите в пашкулите, при стригането на животно, то не страда. Нещо повече, някои видове се отглеждат специално заради козината им и ако тя не се подстриже има пряка опасност от претопляне и дехидратация през топлите месеци. Вълната е сравнително здрава, добър топлоизолатор, но от друга страна като влакно с естествен произход трябва да се пази от молци.
Близък план на козина на овца, от която се произвежда вълна

8. ГЛАДКА КОЖА

Използва както за изработката на висококачествени обувки, чанти, колани, така и за дрехи. Тя е позната на човечеството от хилядолетия. Най-често се използва кожата от говеда, овце, кози, еднокопитни животни, биволи и прасета, както и по-екзотични видове като крокодил, змии, щрауси и др. Днес все повече организации се борят против отглеждането на животни и убиването им заради кожата им. Важно значение има и религиозната принадлежност, например мюсюлманите няма да искат нищо от свинска кожа, а индусите - говежда. Веганите от своя страна вероятно ще са против всички видове кожи.

Освен това за сложните съвременни обработки се използват големи количества природни ресурси, а токсични отпадъци се изхвърлят в близките реки и замърсяват околната среда.

Ако се оставят неообработени, кожите бързо изсъхват, изтъняват и губят своята еластичност, при намокряне започват процеси на гниене. С помощта на различни технологии кожата запазва своята дебелина и еластичност, а в някои случаи се нанасят масла, за да бъде водонепромокаема. Можем да кажем, че кожата се разгражда сравнително бавно в природата (25-40 години), но за синтетичните еко кожи от PVC разграждането ще отнеме няколко века.
Естествена кожа без косъм за производството на дрехи, чанти, обувки и колани

9. КОЖА С КОСЪМ

Известно е, че едни от най-ранните облекла на хората са се състояли от парчета кожа с косъм, които им осигурявали топлина и защита от суровите атмосферни условия. Кожените палта, шапки, шалове и пелерини бяха символ на лукс и престиж допреди няколко десетилетия. Подобно на скъпоценната коприна, в миналото облеклата от кожа също давали информация за социалния статус на човек. Представителите на аристокрацията се обличали в кожа от норка, черна пантера, сребърна лисица, сива катерица, леопард, тигър и хермелин. Средната класа се обличала в коже от обикновена лисица, заек и бобър, а селяните носели кожа от кози, вълци и овце. За да се потвърди автентичността на скъпата кожа, било приемливо да се остави глава, опашка или лапите му.

Тъй като за разлика от стригането на вълна, животните трябва да се убият, много организации се борят за затваряне на фермите за норки, лисици и други животни, които се отглеждат при жестоки условия.

Въвеждането на реалистични алтернативи на кожите с косъм, изработени от синтетични материали, доведе до още по-голямо напрежение сред модните дизайнери, но и днес много от хората, живеещи в екстремни условия с дълга зима предпочитат да намерят топлина именно от дългите кожени палта.
Кожените палта са били предпочитани и много модерни, символ на престиж и лукс, а днес са обект на нападки от природозащитниците.

10. ВИСКОЗА

Това е сравнително нова, съвременна материя. Основата е изцяло от естествен произход - използва се дървесна маса от бук, бор, евкалипт и дори бамбук. Може да се каже, че това е полусинтетичен материал, защото дървесната маса е подложена на сложни химични реакции за модификация. Въпреки това вискозата има редица предимства пред изцяло синтетичните тъкани - тя абсорбира вода и пот изключително добре и е подходяща за тениски и спортно облекло. Изключително лека и ефирна, не полепва по тялото и е подходяща за летни дрехи. Въпреки че материята има фин блясък подобно на коприна, усещането е нежно като памук. Сама по себе си вискозата не е еластична, но може да се добави еластан. Влиза успешно в състава на смесени тъкани с памук, полиестер и др.
Вискозата е полусинтетична тъкан, защото се изработва от естествена дървесна маса със съвременни довършителни процеси.

Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.