Чудният свят на Ефреа
Вижте как да се справите с оцветените след пране дрехи с помощта на цветоулавящи кърпички, хлорна белина за бели дрехи и кислородна вода за цветни дрехи.

Полезни съвети как да премахнем нежеланото оцветяване на дрехите след пране

Вероятно Ви се е случвало да отворите пералнята и при изваждането на току-що изпраните дрехи да се изненадате неприятно от нежелани оттенъци - сиви, синкави и дори в бебешко розово. Обикновено най-често подобно оцветяване при пране получават дрехите от памучни материи и лен, а синтетичните като полиестер са много по-устойчиви. Има значение и качеството на багрилата, с които е третиран текстила. Ето защо много от евтините дрехи тип "fast fashion" (ЛИНК) може да създадат проблем.

Наскоро в блога публикувахме съвети как да възвърнете снежно-белия цвят на дрехите.

Черните дрехи от друга страна също може да са оцветени с нестабилни багрила и не само да придадат сивкав нюанс на останалите дрехи в пералнята, но и да избледнеят.

Едни от най-опасните дрехи са боядисаните в ярки и наситени цветове като червено, оранж, зелено, кралско синьо и пр.

Съвети как да предотвратите оцветяването на дрехи

Информация с третиращи марки. Вижте дали е възможно използване на избелване
  • Сортирайте дрехите преди пране. Може да ги разделите на бели и светли, на тъмни и черни, цветни.
  • Отделете новите артикули, които сте закупили наскоро и още не сте изпрали.
  • Погледнете информацията с третиращите марки. На етикета може да има информация дали да изперете дрешката за пръв път отделно.
    Там също може да намерите указания за температура на водата на пране, както и дали е възможно избелване и химическо чистене.
  • Перете дрехите на по-ниска температура (до 40 градуса).
  • Използвайте цветоулавящи кърпички. Може да намерите за бяло пране, за цветно, както и за черни дрехи.
  • Не използвайте пералнята като склад за мръсни дрехи. При хвърлянето на запотени дрехи може още преди прането да се получи неприятен нюанс.
  • След като пералнята е изпрала, възможно най-скоро извадете дрехите. Престояването на влажните дрехи с часове може да благоприятства за по-трайното запечатване на нежеланите цветни нюанси.

За цветоулавящите кърпички - Color Catcher

Използването на цветоулавящи кърпички не винаги гарантира, че дрехите ще бъдат предпазени от оцветяване в нежелани нюанси при пране
Обикновено боите, които се използват за оцветяване на дрехи са с отрицателно заредени йони. Цветоулавящите кърпички се правят от нетъкан текстил, третиран с положително заредени йони, които се свързват с отрицателните. След като прането приключи често може да забележите, че те вече не са снежнобели, а са придобили някакъв нюанс.

За съжаление, понякога въпреки че кърпичките са придобили тъмен и наситен цвят, багрилото се е разнесло и по останалите дрехи. Поставянето на 2 и повече кърпички също не винаги гарантира 100% защита, ако смесвате бели, цветни и черни дрехи, особено такива, които перете за пръв път. Но все пак може да ги използвате, за да намалите щетите върху прането.

Какво да направим при вече оцветени дрехи

БЕЛИ ДРЕХИ

Вижте как да се справите с белите дрехи, които са се оцветили по време на пране
Тук вариантите са няколко.

Веднага щом забележите, че бялата дрешка е придобила някакъв нюанс, още докато е влажна я накиснете в студена вода и изплакнете. Повторете няколко пъти.

Ако цветът се е запечатал може да използвате прах за бяло пране. Прочетете на опаковката дали съдържа оптични избелители и дали е подходящ за ръчно пране.

Друг вариант е да пуснете оцветената бяла дрешка в пералнята на пълна програма с прах за бяло пране. Може да добавите цветоулавящи кърпички.

Проверете третиращите марки на дрехата и ако има възможност, използвайте белина.

Друг вариант е да използвате домакински средства като бял ябълков оцет и сода бикарбонат. Преди обаче да решите да експериментирате приложете малко количество върху подгъва на дрехата и проследете ефективността. Не забравяйте да изплакнете обилно или да изперете отново, за да премахнете неприятната миризма на оцета.

ЦВЕТНИ ДРЕХИ

Цветни дрехи с петна при изваждането от пералнята. Вижте съвети как да се отървете от нежеланото оцветяване
В сравнение с чисто белите дрехи, при които може да използвате белина, тук премахването на нежеланите нюанси може да изглежда по-голямо предизвикателство, но е важно да се въоръжите с търпение.

Отново е най-добре възможно най-скоро да се опитате да накиснете дрехата и да изплакнете неколкократно под течаща вода, за да избегнете трайното фиксиране на оцветяването.

Ако това не помогне изперете ръчно или пуснете в пералнята самостоятелно.

Добавете цветоулавящи кърпички.

Ако и това не помогне може да използвате безхлорна белина на основа на кислород.

Важно! Кислородната белина е съвсем различен продукт от хлорната белина, която може да използвате за избелване на белите дрехи.

Ако не разполагате със специализирана кислородна белина, може да използвате т. нар. Кислородна вода (наричана още и Водороден прекис). Може да я намерите в аптеките. Често се използва за дезинфекция на външни рани и язви по кожата. В козметиката взема участие в боите за изрусяване и обезцветяване на коса. Намира приложение в избелването на влакната на памук и вълна, кожи, слама, производство на снежнобяла хартия и пр.

Първо направете тест като напоите памучен тампон с кислородна вода и го потъркате върху подгъва на дрехата. Ако освен нежеланият нюанс се вдигне и част от същинското оцветяване на дрехата, по-добре не рискувайте.

Ако няма проблем, вземете чист леген и налейте чиста вода. Пропорцията е 3 чаши вода към 1 чаша кислородна вода. Поставете оцветената дрешка първоначално за 30 минути и проверете ефективността. По-упоритите петна се нуждаят от повече време за накисване. Важно! Кислородната вода се продава в тъмни бутилки и има срок след отваряне, а след това се деактивира. Уверете се, че третирате оцветената дрешка с прясно отворена кислородна вода.

Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.