Чудният свят на Ефреа
Вижте полезни съвети за пране, сушене, гладене и съхранение на плетива от памук, вълна, кашмир, вискоза, полиестер, акрил и др.

Полезни съвети как да се грижим за дрехите от плетиво според вид и състав

Топли, практични, меки и модерни. Качествените дрехи от плетива са важна част от гардероба за есента и зимата. Вижте как да се грижите правилно за тях и някои от най-основните им характеристики, предимства и недостатъци.

Ако изберете по-качествени дрехи, не тип Fast Fashion за един сезон, вероятно ще искате да ги запазите по-дълго време. На първо място е правилното им пране. Обикновено на всяка дрехи има информация със символи. Вижте публикацията ни за значението им.
Ако тази информация липсва или сте я премахнали, ето с какво да се съобразите при прането на дрехи от плетива.

Почистване на плетива - общи съвети

ПРАНЕ НА РЪКА

Един от най-добрите варианти да запазите дрехите от плетиво за повече сезони. Напълнете мивката или леген със студена вода, ако се налага добавете специализиран перилен препарат за вълна, деликатни тъкани или според цвета (виж указанията по-надолу) и внимателно намачкайте дрехата, без да я търкате, за да не се образуват топчета. Изплакнете с чиста вода няколко пъти, докато спре отделянето на пяна.

ПРАНЕ В ПЕРАЛНЯ

Ако нямате време и желание да перете на ръка, много от плетивата могат да се перат и в пералня, стига да имате информация за състава им. Температурата на водата отново трябва да е до 40°C, изберете програма за вълна или деликатни материи, за да избегнете високите обороти на центрофугата. Подобно на ръчното пране, и в този случай може да използвате специализиран препарат за вълна, за деликатни материи или пък според цвета.

Може да използвате торба за пране, в която да поставите плетивата си в барабана на пералнята. Други варианти за подобрение са омекотител, кърпички срещу боядисване, кърпички срещу статично електричество, гумени топки и др.

Друг вариант да удължите живота на тежките дрехи от плетиво е по възможност да не ги перете ежедневно, след всяко обличане, а когато наистина са поели неприятни миризми или имат петна. Това се отнася за жилетки, елеци и плътни зимни пуловери, които често се носят върху друга дреха и нямат пряк контакт с кожата.

Пране според състава на плетивото

Тук можем да ги разделим на 3 основни категории:
  • естествени влакна (най-често различни видове вълна, памук)
  • полусинтетични (вискоза)
  • синтетични (акрил, полиамид, полиестер и др.)
ВЪЛНА

Както вече писахме в публикацията за вълна, това е влакно от козината на различни видове животни (овце, кози, камили, зайци, лами и др.) и съответно има разлика между видовете. В повечето случаи трябва да имате предвид, че сама по себе си вълната е самопочистваща се и ако не е подложена на прекалено много обработка, ако са запазени структурата и състава ѝ, дори след многократно носене не приема неприятни миризми от допира с тялото. Но ако все пак дрехата е поела някакви миризми първо пробвайте да я оставите да се проветри за няколко часа. Ако това не помогне се препоръчва пране на ръка в студена вода до 30°C. Изберете специализиран препарат за вълна, подходящ е дори Вашият шампоан за коса, тъй като вълната сама по себе си е богата на протеини, както и косата Ви. Много важно е да не стискате дрехата и да не търкате, за да не се образуват топчета. Задължително изплакнете дрехата добре, защото остатъците от перилен препарат могат да разрушат влакната с органичен произход. Някои видове мериносова вълна са обработени така, че можете да ги перете без проблем в пералня. Затова е добре да запазите информацията с третиращите марки на производителя, а ако тя липсва да потърсите информация в онлайн магазина, от който е закупена или да сравните с подобен продукт.

ПАМУК

Това е едно от най-често използваните влакна от естествен произход, което може да се тъче, а също и да се използва за прежда и съответно от него да се изработват плетива. Според вида на плетивото, може да го перете както ръчно, така и в пералня при максимална температура от 40°C. В този случай не е нужно да използвате специализиран перилен препарат за вълна, а го изберете според цвета - за бяло или цветно пране.

Химическо чистене на устойчиви петна също е възможно с почти всеки вид разтворител.

ВИСКОЗА

Влакно от естествени растителни фибри, обработени със съвременни химични процеси и затова се счита за полусинтетично. Предимствата са, че е хипоалергенна, дишаща и се усеща мека като коприна. За почистване се препоръчва химическо чистене, пране на ръка, както и в пералня. Трябва да имате предвид, че растителните влакна поемат големи количества вода, а здравината намалява. Така че при ръчно пране не бива да ги оставяте накиснати за повече от 30 минути. Използвайте специализиран перилен препарат за деликатни тъкани. При прането в пералня, обърнете дрехата наопаки и да я поставите в мрежеста торбичка, за да избегнете закачане за други дрехи и скъсване. Изберете програма за деликатни тъкани, вода до до 40°C и ниски обороти на центрофугата.

ПОЛИЕСТЕР

Едно от най-често срещаните синтетични влакна, който можете да намерите в различни видове текстил, така и в плетива. Основните му предимства са, че е мек (макар и леко груб на допир), има изключително здрави и устойчиви влакна, които се свиват малко и издържат на триене, не се мачкат толкова много като някои естествени тъкани. Сред недостатъците му са, че задържа статично електричество и не позволява на кожата да диша.

Плетивата от полиестер могат да се перат в пералня при температура до 40°C. При по-високи температури на водата може да се образуват трайни гънки. В този случай не е нужен специализиран препарат за вълна, а според цвета.

ПОЛИАМИД

Отново популярно синтетично влакно, известно също и като найлон. Първоначално целта е била да е евтина алтернатива на скъпата коприна. Сред предимствата са здравина, еластичност, устойчивост на триене, бързо съхнене. Сред недостатъците са натрупването на статично електричество. Може да перете плетивата от полиамид и в пералня при температура до 40°C.

АКРИЛ

Синтетично влакно, което много прилича на вълна. Днес може да се намери в огромно разнообразие от дебелини на влакното и цветове. Ето защо често се използва в текстил или прежди заедно с вълна. За разлика от нея обаче, той не се нуждае от толкова много грижи и е подходящ за хора, които имат алергия към плетива от вълна. Тъй като влакното на акрила е синтетично и лесно запалимо, не се препоръчва за плетене на кухненски кърпи, покривки, ръкохватки и работни облекла. Може да се пере както на ръка, така и в пералня с програми до 40°C със специализиран препарат за вълна или деликатни тъкани. За допълнителна защита може да поставите дрехата в торба за пране, както и да я обърнете наобратно.

СМЕСЕНИ МАТЕРИИ

Днес много често естествените влакна се смесват със синтетични с цел придаване на повече здравина, намаляване на цената, избягване на алергия към животински продукти, по-лесно производство и пр. Ето защо преждата, от която е изработено плетивото може да съдържа в себе си 2, 3 и повече различни влакна. В този случай най-удачно е да потърсите информация от третиращите марки на производителя, а ако те липсват да изперете ръчно или в пералня на деликатна програма със студена вода и възможно най-ниски обороти на центрофугата.

Ето значението на символите за пране със студена вода до 40°С

Символ за пране при студена вода
Пране в пералня със студена вода до 30°C
Символ за пране със студена вода до 30 градуса и програма за предотвратяване на намачкването
Пране в пералня със студена вода (30°C) при програма за пране с предотвратяване на намачкването.
Символ за пране в пералня със студена вода до 30 градуса и специална програма за деликатни тъкани
Пране в пералня със студена вода (30°C) при програма за предпазване на нежните тъкани.
Пране на ръка със студена вода - символ на етикет
Да се пере само ръчно със студена вода (30°C)
Пране при топла вода до 40 градуса
Пране в пералня с топла вода до 40°C
Символ на етикет, който означава позволено пране с температура на водата до 40 градуса и програма в пералнята, която не намачква дрехите
Пране в пералня с топла вода до 40°C при програма за пране с предотвратяване на намачкването.
Знак за пране на дрехи с топла вода до 40 градуса и програма за деликатни тъкани
Пране в пералня с топла вода до 40°C при програма за предпазване на нежните тъкани.
Знаци на етикет за ръчно пране с топла вода до 40 градуса
Да се пере само ръчно с топла вода до 40°C

Химическо чистене и избелване

Повечето плетива могат да се почистват и чрез химическо чистене, но видът на разтворителя зависи от състава им. Това не винаги е препоръчително, защото дрехата дълго пази мириса на използваните препарати. Избелване е възможно, но без хлор (белина).

Значението на символите за химическо чистене

Символ на етикет, който означава, че прането в пералня или на ръка е забранено
Да не се пере.
Символ на етикет, който означава че химическото чистене е забранено
Да не се използва химическо чистене.
Символ на етикет за химическо чистене
За почистване на дрехата може да се използва химическо чистене.
Химическо чистене с всякакъв разтворител без трихлоретилен.
Химическо чистене с всякакъв разтворител без трихлоретилен.
Химическо чистене с всякакъв разтворител.
Химическо чистене с всякакъв разтворител.
Химическо чистене само с петролен разтворител.
Химическо чистене само с петролен разтворител.

Изсушаване на дрехите - общи съвети

На първо място е важно да знаете, че дрехите, в чиито състав влизат естествени влакна са благоприятна среда за развитие на различни гъбички и плесен. За да избегнете неприятната миризма на мухъл при отваряне на гардероба, трябва да ги прибирате едва след като сте се убедили, че са напълно изсъхнали.

В повечето случаи що се отнася до плетивата, независимо от състава, не се препоръчва да ги сушите в сушилня с висока температура, защото може да ги деформирате, но можете да ускорите съхненето на някои плетива чрез използването на центрофуга на ниски обороти.При ръчно пране не се препоръчва грубото усукване на дрехата с цел изцеждане на водата.

Изделията от който и да е вид вълна, не бива да се държат продължително време на пряка слънчева светлина, защото UV лъчите увреждат протеините във влакната и така са по-лесни за деформация и скъсване. От друга страна белите дрехи изсветляват на пряка слънчева светлина, така че това е добра идея за плетивата от памук, например.

Ако перете ръчно дрехи от вълна, акрил, вискоза или смесени материи, не се изкушавайте да цедите излишната вода, защото това може да разтегне и изкриви влакната. Вместо това може да оставите дрехата в леген под наклон, така че голямо количество от водата да се оттече под силата на гравитацията. След това поставете дрехата върху хавлиена кърпа и нежно навийте двете, така че излишната влага да бъде поета от кърпата.

След като вече сте отстранили голямо количество от водата и дрехата е влажна, се постарайте да я пригладите така че да е в първоначалната си форма преди пране. След това е желателно да сушите в хоризонтална позиция, защото тежките дрехи от плетиво, поели много вода, могат да провиснат и да се деформират при окачане.

Не е добре да сушите дрехата си върху радиатор или близо до директен източник на топлина, защото топлината може да причини свиване на вълната. Някои от синтетичните влакна могат да се стопят при високи температури, а други са лесно запалими.

Друг вариант да избегнете деформациите е да окачите влажната дреха на закачалка и така да я поставите на простира. Разбира се някои плетива не са толкова капризни и не се деформират дори и ако ги прострете като всички останали дрехи, но това отново зависи от състава на влакната и вида на плетивото.

Плетивата от памук също може да задържат големи количества вода и така дрехите да натежат и да се деформират, ако ги прострете с щипки.

Плетивата от синтетични материи също не бива да се сушат в сушилня при високи температури, защото могат да се стопят. В повечето случаи дрехите от синтетични материи не задържат прекалено много вода и изсъхването им на свеж въздух е достатъчно бързо.

Някои от символите за сушене, които може да видите на плетива

Символ на етикет, който означава да се суши на въже или стойка в стая или на открито.
Да се суши на въже или стойка в стая или на открито.
Знак на етикет на дреха, който означава да се суши на сянка
Да се суши на сянка.
Знак на етикет на дреха, който означава Оставете мокрите дрехи във висящо положение да се оцедят сами без ръчно оформяне.
Оставете мокрите дрехи във висящо положение да се оцедят сами без ръчно оформяне.
Символ на дреха, който означава да сушите само в хоризонтално положение
Да се суши в хоризонтално положение
Знак на етикет, който означава да не усуквате и изстисквате дрехата
Да не се усуква

Гладене на плетива

В повечето случаи плетивата са достатъчно еластични и следват движенията на тялото. След като ги изперете може да ги пригладите с ръце и оформите, още докато са още влажни. Ако се наложи гладене, то нека да е от обратната страна. Сложете и бяла памучна кърпа под ютията, за да не полепнат влакънца от плетивото и гладете внимателно на възможно най-ниска температура. Може да използвате пара или да гладите дрехите от плетиво, докато са още влажни.

Ето значението на символите за гладене

Символ на етикет, който означава че можете да гладите дрехата при ниски, средни или високи температури
Гладене при всякакви температури, с или без пара.
Символ на етикет за гладене, който означава че може да гладите с пара или на сухо при ниска температура до 110°C
Може да се глади с пара или на сухо при ниска температура до 110°C
Символ с ютия, която означава гладене на средни температури
Може да се глади с пара или на сухо при средна температура до 150°C
Символ за гладене при високи температури до двеста градуса
Може да се глади с пара или на сухо при висока температура до 200°C
Символ на етикет за гладене, който означава да не използвате пара
Да не се глади с пара.

Съхранение на дрехи от плетиво

Препоръчва се след изсъхване да сгънете плетивата и да ги съхранявате на рафт в гардероб или чекмедже в скрин. Окачането на закачалка може да деформира дрехите. Дрехите от вълна могат да бъдат нападнати от молци, а тези със съдържание на памук или вискоза - от плесени, ако не са изсъхнали напълно.

Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.