Чудният свят на Ефреа
Долнокачествените и евтини дрехи от Китай, Бангладеш, Пакистан и Индия замърсяват природата

Ето защо дрехите тип fast fashion са толкова евтини

През последните 20 години се наблюдава многократно увеличение на произведените дрехи, благодарение на съвременните технологии, създаването на синтетични материи и продаването им онлайн с помощта на интернет магазини и социални мрежи. Днес можем да си купим дреха само с няколко кликвания от мобилния си телефон. Докато преди време на дрехите се гледаше като дългосрочна инвестиция, днес можем да намерим блузи по 5 лв. и рокли за 10 лв., които са на цената на обяд в ресторант или кутия с цигари. И все пак - на какво се дължи този феномен и защо има толкова големи разлики в цените?

Причина 1:
Евтина работна ръка

Един от най-големите разходи при производството на дрехи е свързано с човешките ресурси. Една от държавите с най-малки разходи е Бангладеш и по тази причина големи брандове за fast fashion са изнесли производството си там. Със средна заплата около 80 долара на месец, себестойността на отделния артикул е силно занижена в сравнение с дрехите, произведени в Европейския съюз и САЩ. Други страни, които разполагат с големи човешки ресурси от евтина работна ръка са Индия, Китай, Камбоджа, Виетнам и Индонезия. Понякога може да се ориентирате за страната на произход по етикета на дрехата, друг път той е заменен с друг с цел подвеждане на крайния клиент.
Шивашка фабрика в Бангладеш без спазване на норми на труд
Шивашка фабрика в Бангладеш

Причина 2:
Надомна работа

Независимо от ниските разходи на работна ръка в отделни страни, когато става дума за шивашки цех, в повечето случаи той редовно се проверява за условията на труд, редовно изплащане на работни заплати, осигуровки и данъци. Не така стои въпросът с работата надомно, при която става дума за устни уговорки. В този случай обикновено се плаща на брой извършена манипулация, а не на време. Зашиване на копчета, зачистване на излишни конци, прави тегели, поставяне на етикети, опаковане - с това могат да се справят както хора в пенсионна възраст и трудоустроени, така и подрастващи, които нямат право да работят. За лесните манипулации не са Ви нужни някакви скъпи и специализирани машини, може да ги извършите и с непрофесионални, които са на ниска цена.
Надомната работа се изпълнява от нискоквалифицирани хора без умения за изработване на качествени дрехи

Причина 3:
Работа на "ишлеме"

В случая става дума за производство на хиляди бройки дрехи. Това позволява закупуване на големи количества плат, копчета, ципове, конци, хастари и пр. на цени на едро. При кроенето на дрехата също се използват специализирани машини, които спестяват по-скъпия ръчен труд. Крайният резултат е конфекция в огромни мащаби на ниски цени. От друга страна цените в модните бутици са многократно по-високи именно заради единичните бройки и разработването на дизайнерски модели.

Причина 4:
Неконтролирано замърсяване на природата

Когато става дума за Fast Fashion и се държи на възможно най-ниската цена, често се използват нискокачествени синтетични материи. Основният недостатък е, че заради ниската цена потребителите могат да закупят дрехи за 1 сезон, дори и за 1 конкретен повод според настроението си, а много скоро да поискат да се отърват от тях, защото нямат място в гардероба си. За съжаление към днешна дата дрехите от синтетични материи не могат да се рециклират и сметищата се препълват с огромни количества непотребни дрехи. В днешното консуматорско общество купуваме много повече, отколкото ни е нужно. По-скъпите и качествени дрехи от своя страна ни карат да се замислим и да не вземаме толкова импулсивни решения и рядко се озовават в близкия контейнер след няколко обличания.
Бързата мода fast fashion води до импулсивни покупки заради ниската цена и замърсяване на околната среда

Причина 5:
Дрехи с опростен дизайн и технология на производство

Напоследък се наблюдава тенденция за минимализъм - в интериора, архитектурата, графичния дизайн. Това не подминава и модата. Разбира се дрехите с максимално изчистени линии и без много детайли са най-лесни за изработка и не изискват квалифициран труд и машини. Те се изработват много по-бързо и ако се плаща на заработка на час, тогава стойността е по-малка.

Причина 6:
Без собствен дизайн

Разработването на нов модел дреха минава през сложни и специализирани процеси по време на развойната дейност. Много често първоначалните протомостри се оказват неуспешни и така се губят време, материални ресурси и часове труд на тясно обучени професионалисти. Копирането 1:1 на вече измислен модел на известен бранд, създаването на "ментета" спестява всички тези разходи и позволява много по-ниска крайна цена.

Причина 7:
Дрехи само от една материя

Обикновено евтините дрехи са само от 1 вид материя и нямат хастар. Съчетаването на 2 и повече материи създава повече трудности при кроенето, съединяването при шиене и гладенето. Има значение и дали ще се свият еднакво по време на пране, как ще се изсушат и пр. Съчетаването на различни материи изисква наличие на специалисти, които още по време на развойната дейност да предвидят дали тези 2 и повече материи могат да се обединят хармонично в една цялостна дреха.
Поставянето на цялостен или частичен хастар, когато е необходимо, допълнително оскъпява дрехата, независимо дали става дума за рокля, блуза, пола, сако или палто
.

Причина 8:
Разходи за маркетинг и реклама

В днешно време отделният човек е изправен пред огромен избор от дрехи - в малки физически магазини, в молове, в страници в социалните мрежи, в интернет магазини и пр. Производителите на дрехи отделят част от бюджета си именно за проучване на пазара и реклама, за да могат да достигнат до по-голям брой потенциални купувачи. При дрехите тип Fast Fashion ниската цена е решаващия фактор и затова не се набляга толкова на маркетинг, реклама и обслужване на клиентите.
Съвременните онлайн магазини имат разходи за дигитален маркетинг, seo и реклама

Причина 9:
Outlet модели

Както споменахме, при бързата мода може да се произведат огромни количества дрехи, които залежават по складове и магазини. Стига да са грижливо съхранени, за разлика от хранителните продукти, те нямат срок на годност. Нито каквато и да е информация за дата на производство. За да се освободи физическо място, те се препродават на цени под реалната себестойност и именно затова могат да се предложат на клиента на изключително ниска цена.

Причина 10:
Само стандартни размери

Когато става дума за производство на дреха размер S и например 3XL сами може да се ориентирате колко повече текстил има в дрехите с големи размери. Повече от дрехите тип Fast Fashion се предлагат главно в размерите S, M, L. Когато става дума за макси мода дрехи, то те са отделени в друга категория и цените се различават. Що се отнася за евтината макси мода, то тя е произведена с помощта на някои от горните "трикове" - използване на евтин текстил, опростени модели с максимално малко технологични операции, копирани от други брандове модели, работа на ишлеме и пр.
Обикновено дрехите в големи размери (макси мода) са много по-скъпи от стандартните размери

Причина 11:
Силуетът на дрехите

След като уточнихме, че при големите размери разходът на текстил е чувствително по-голям, то нека да обърнем внимание на силуетът на дрехите и тяхната дължина. В късата рокля с прав силует има много по-малко количество текстил в сравнение с дългата рокля или в тази със силно разкроена долна част. Понякога дори разкроените ръкави на блузи, туники и рокли могат да оскъпят цялостния продукт. Правата пола може да е по-евтина от полата тип клош. Панталоните тип скини (по крака) се изработват от по-малко количество плат в сравнение с панталоните с широки крачоли и пр. За да се постигне баланс и да няма двойни разлики за моделите с повече изразходван текстил, се прибягва до избор на по-евтини материи, използване на частичен хастар само където е необходимо (или изцяло липса на хастар) и пр. По тази причина повечето дрехи тип fast fashion са сравнително къси или със средна дължина и рядко ще видите сложни конструктивни решения.
Дамски дрехи с различни силуети и дължина от Ефреа

Причина 12:
Транспорт и логистика

За съжаление днес производство на качествен български текстил почти не съществува и внасянето от други държави увеличава цената на крайния продукт. В случаите като Китай и Индия, които сами произвеждат големи количества памук, коприна и синтетика, тези транспортни разходи са сведени до минимум. Големите фабрики, които шият хиляди бройки на ишлеме, също имат занижени разходи. Не така стои въпросът с производството на до 100 броя от модел, което по-скоро минава в категорията бутикови дрехи, а не конфекция.
Продажбата на дрехи на дребно (на крайния клиент), а не на голяма верига магазини или бранд, също увеличава цената заради доставката чрез куриер.
Транспорт и логистика на дрехи

Предимствата на Ефреа като български производител на дрехи

  • произведени в нашата фабрика в Русе, България. Със закупуването на дреха от нас, Вие подпомагате легалния бизнес, който от своя страна внася всички дължими данъци и осигуровки.
  • повечето от моделите преминават дългия път от идейната скица, през развойната дейност, ушиването на протомостра и производство
  • някои от моделите се предлагат едва в 15 броя, което ги прави почти бутикови и неповторими, а цената е значително по-ниска
  • модели в широка номерация - често от 36 до 58 Eu (някои се предлагат в размери от XS до 4XL), без разделение на цената
  • конструктивно сложни модели, с 2 и повече материи, които няма да намерите във fast fashion
  • физически магазин в Русе (очаквайте скоро и в други градове!), където може да видите и изпробвате нашите дрехи и да си спестите разходи за доставка с куриер. Предлагаме и допълнителни услуги като скъсяване и вталяване на дрехи
  • конкурентно ниски цени в колекциите ни Последен размер, аукционите, сезонните разпродажби и колективните оферти Бъди пръв

Виж още публикации от блога на efrea.