Чудният свят на Ефреа
Вижте съвети как да се грижите за дрехите от деним - панталони тип дънки, дънкови рокли, дънкови якета, дънкови поли
//ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Грижа за дрехите от деним

Често можем да срещнем думите дънки и деним като близки по значение, а в тази публикация ще разясним защо дънковите панталони, които наричаме в ежедневието дънки, може да не са съставени от деним и как да различим качествените облекла. Ще дадем и информация за предимствата и недостатъците на тази широкопопулярна тъкан.

Днес можем да намерим деним в изработването на детски, дамски и мъжки дрехи, изцяло платнени обувки и ботуши или като аксесоар, платнени чанти, шапки, колани, тапицерии за мебели и автомобили, абажури на осветителни тела и пр.

Деним е здрав плат, изработен от естествени памучни влакна. Разбира се с напредване на съвременните технологии, денимът може да е смесена материя, която съдържа синтетичен еластан, известен още като спандекс или ликра, който дори и в минималните 2-3% от състава, може да придаде значителна еластичност на произведените дрехи.

В общи линии наименованието деним е свързано със самата структура на плата, с характерния начин за производство като важно е да отбележим, че не всяка памучна материя, оцветена в характерния син цвят е деним. От друга страна денимът може да бъде всевъзможни цветове, включително бял и необработен.

Интересен факт е, че прародината на денима се крие в древните цивилизации в Индия, където се е произвеждал в продължение на столетия. Иначе модерното днес наименование произлиза от Serge de Nîmes през XVII в. във Франция, а по-късно остава само "де ним". Означава памучна тъкан, която е изтъкана по специфичен начин, при което оцветените влакна са предимно от лицевата страна, а белият вътък леко прозира. По това можем да познаем качествените дрехи от деним - от лицевата страна са оцветени, но обърнати наобратно са значително по-светли. Затова и ако изнищим оцветените влакна ще видим бялата основа.

Текстурата на денима е по-специфична заради преплитането на нишките

Цветове на дрехите от деним

Различни цветове деним
Най-често срещания цвят деним днес е все още син в разнообразни нюанси. Първоначално памучната материя е била оцветявана с помощта на изсушени и ферментирали листа на растението Indigofera tinctoria, което принадлежи към бобовите растения и има красиви цветове. Днес повечето дънки и дънкови облекла се боядисват с изцяло синтетични багрила. Някои от по-неспецифичните цветове като червено, розово, лилаво, сиво, горчица и зелено се постигат с помощта на сяра.

След като веднъж е оцветен, денимът може да бъде подложен на допълнителна обработка, за да се получат различни ефекти в оцветяването му с помощта на механично търкане или модерни технологии за прогаряне с лазер. За получаването на наситено черен или класически бял цвят се използват други техники.

Деним vs Дънки

Относно разликата между деним и дънки, в първия случай имаме предвид самата материя. Под "дънки" днес разбираме панталони - детски, дамски или мъжки, изработени от деним. Традиционните модели имат закопчаване с цип или копчета, гайки за колан, предни и задни джобове с медни нитове за подсилване. Разбира се има и дънкови якета, дънкови рокли, дънкови гащеризони, дънкови ризи, дънкови чанти и пр. Самото оцветяване в синьо не дава основание дрехата да бъде наречена дънкова, ако не е изработена от деним. През последните години например се произвеждат панталони тип клин от синтетични материи с актуален принт, който имитира текстурата и характерното оцветяване на денима, затова е добре да проверите етикета на дрехата, а ако не можете да се ориентирате да проследите дали има типичните бели вътъци и как изглежда опаковата страна.

Различни видове деним

Класически син деним - един от най-често срещаните варианти, при който нишките са боядисани с боя, а вътъка се състои от бели нишки. В резултат на това, лицевата страна е синя, а опаковата е по-светлосиня, почти бяла.

Еластичен деним - служи за създаване на панталони, рокли, поли, ризи и пр. които следват извивките и движенията на тялото. Това се постига с помощта на добавен еластан. Още преди да закупите продукта можете леко да разпънете дрехата, за да прецените дали има еластичност.

Деним с намачкан ефект - често се прилага при боядисване, за да се постигне по-неравномерен цвят и подсилване на гънките.

Деним, обработен с киселини - това са отново довършителни обработки, които имат за цел да повлияят на оцветяването.

Суров деним - не се пере след боядисване и е с по-груба текстура, първоначално по-твърд на допир.

Санфоризиран деним - обработен така, че не се свива при пране.

Грижа за дрехите от деним

Днес можете да срещнете различни съвети за поддържане на дрехите от деним. Ако искате да се образуват характерните гънки и избелване - тогава можете да перете дънките не повече от 1 път месечно като само ги забърсвате с влажна кърпа или ги изчетквате, за да отстраните уличния прах. В миналото дънковите панталони и гащеризони са били предназначени именно за работническата класа, но днес материята се използва за производството на дрехи за всякакви поводи.

Обикновено съветите са за пране на около 10 обличания за панталоните, но разбира се това зависи и от Вашите лични предпочитания. В повечето случаи се препоръчва да перете дънките на температури до 40 C, защото прекалено високите температури могат да доведат до свиване и деформиране. Някои от дрехите от деним са боядисани с некачествени багрила, които могат да се оцветят другите дрехи в пералнята. Можете да предотвратите това със специални цветоулавящи кърпички, да ги накиснете предварително в студена вода или да перете само дрехи с подобен тъмен цвят.

Относно изсушаването обикновено не се препоръчва сушилня, но все пак вижте указанията на етикета. Имайте предвид, че продължителното сушене на пряка слънчева светлина може да доведе до известно избеляване, затова можете да обърнете дрехите от опаковата страна.

Не използвайте белина и химическо чистене.

Дрехи от деним от онлайн магазин Efrea

Ефреа е български производител на дамски дрехи в размери от 36 до 58 по Европейската номерация. Вижте някои от нашите предложения, изработени от качествен деним.

Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.