Чудният свят на Ефреа
Вижте характеристиките на различните видове шифон
//ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Характеристики на шифонените тъкани

Наименованието шифон произлиза от френски език и означава плат или парцал. Според арабското название това е прозрачен или полупрозрачен плат или марля. Обикновено се има предвид специфичен начин на тъкане с усукване на влакната. Погледнат под лупа, шифонът изглежда като рехава мрежа тип марля, което му придава известна прозрачност.

В началото шифонът е изработван изцяло от естествени влакна като коприна. Той е бил много по-скъп от други платове и се радвал на голям интерес от жените във Франция, някои европейски страни и САЩ, които искали да демонстрират социалния си статус и лукс. От друга страна копринен шифон се е произвеждал в продължение на векове в Индия за традиционните женски облекла - сари и там не е с подобен статус на скъпа тъкан.

Разбира се съществува вариант и за памучен шифон, но той има склонност да образува топчета и не е толкова лъскав.


Наскоро публикувахме статия за 10-те най-често срещани синтетични материи.
След като са синтезирани с помощта на нефтопродукти и различни полимери, изкуствените материи намират приложение и при производството на шифон. Така през 1938 г. е създаден шифонът от найлон и е обявен за чудодейна тъкан, която може да замени почти всички естествени материи. Постепенно обаче дефектите стават очевидни и изисканите дами продължават да търсят скъпия копринен шифон. Нужно е да се потърсят други алтернативи, за да се произведе по-евтин вариант.

Така през 1958 г. се появява шифонът от полиестер, който става изключително популярен заради своята устойчивост и многократно по-ниска цена в сравнение с естествената коприна, но не е толкова мек и нежен на допир.

Днес съществуват различни видове шифон според плътност, използвани влакна и довършителни обработки.

Поради факта, че шифонът е много фина и деликатна материя в някои случаи се тъче на ръка, а що се отнася до фабричното му производство, то е по-специфично и изисква много по-бавни темпове, за да се избегне увреждането на готовия текстил. Освен това има известни специфики при изработването на дрехи от шифон. Понякога се налага да се слагат листове хартия или картон, за да не се разместват отделните пластове при зашиването.

Цената на шифона варира според използваните суровини. Шифонът от естествена коприна все още е значително по-скъп от шифонът от полиестер.

Как производството на шифон влияе на околната среда?

Като цяло се смята, че производството на напълно синтетични тъкани е по-вредно за околната среда в сравнение със смесените и напълно естествените материи.

Шифонът от полиестер или найлон са получени на основата на петролни масла, които са невъзобновяем природен ресурс, а преработката им изисква значителни разходи на енергия. Освен това тези синтетични тъкани не могат да се разградят в околната среда и водят до натрупване на отпадъци.

От друга страна производството на шифон от естествени влакна като коприна и памук оказва значително по-малко вредно въздействие върху околната среда. Разбира се има противоречия с природозащитниците, които се борят против агресивното отношение към копринените буби, които често се сваряват заедно с пашкула. Но не може да се отрече, че коприната е изцяло биоразградима тъкан и не замърсява трайно околната среда. Самото производство на памук също не оказва значително негативно въздействие на околната среда. В някои случаи обаче се използват токсични вещества за избелване и почистване на памука, но като цяло вредите за природата са значително по-малки, защото тъканта е биоразградима.

Шифонът от вискоза е изграден от естествени дървесни влакна, които са обработени със сложни химични процеси. Въпреки че е по-биоразградима от изцяло синтетичните материи като полиестер или найлон, вискозата замърсява околната среда главно при обработката си.

Най-често срещаните видове шифон:

Копринен шифон от естествени влакна. В миналото е бил символ на лукс и висок социален статус.
Копринен сатениран шифон: Изключително гладък, полупрозрачен и лек, с лек блясък.
Копринен креп шифон с характерна текстура
Копринен креп шифон: Изработен от естествена коприна. Притежава характерна структура с леко набръчкан ефект и сравнително груба текстура.
Шифон с перлен ефект
Шифон с перлен ефект: Отличава се с деликатен блясък и текстура, която отразява светлината.
Шифон жакард, който е малко по-плътен и непрозрачен
Жакардов шифон: Въпреки че повечето видове шифон прозират, този вариант е със значително по-голяма плътност и не е толкова ефирен.
Шифон с ефект на хамелеон, който променя цвета си според осветлението
Шифон с ефект хамелеон: Един от най-редките видове. Характеризира се с това, че изглежда по различен начин взависимост от осветлението и гледната точка
Днес шифонът се използва самостоятелно за изработването на цели изделия като блузи, рокли, поли, булчински аксесоари, панделки, шалове, сценични костюми и други. Взависимост от плътността някои от дрехите се нуждаят от хастар.

Шифонът се използва и частично в дрехите под формата на ръкави, яки и различни акценти.

Основните предимства на шифона са:

Хипоалергенност - важи главно за естествените влакна като коприна и памук

Дишане на кожата - независимо от използваните влакна, специфичното тъкане на шифона предоставя добро пропускане на въздух и е подходящо за изработка на дрехи за сезон пролет/лято.

Хигроскопичност - абсорбира добре водата.

Мекота - шифонът е нежен и ефирен.

Образува красиви гънки и често се използва за завеси,

Памучният шифон е устойчив на разкъсване.

Основните недостатъци на шифона са:

Трудности при изработката - платовете се плъзгат и разместват по време на шиене. Необработените краища могат лесно да се разнищят.

Шифонът от коприна или вискоза може лесно да се износи и обезцвети, ако се пере на високи температури в пералня. Ако сушите цветните шифонени дрехи и аксесоари на пряка слънчева светлина, те могат да избледнеят.

Коприненият шифон може да загуби форма и да се деформира с течение на времето. Полиестерният и найлоновият шифон са много по-устойчиви.

Как да се грижите за дрехите от шифон?

Това зависи главно от типа на влакното, от което е произведен. Трябва да сте много внимателни към скъпия шифон от естествена коприна. От друга страна шифоните от синтетични материи могат да се перат в пералня и на ръка. За предпочитане обаче са по-ниските температури. Не усуквайте, за да изстискате, за да не деформирате и разкъсате тази деликатна тъкан. Избягвайте сушене на пряка слънчева светлина. Ако решите да гладите шифон, нека да е на възможно най-ниска температура, за да не стопите синтетичните влакна.

Дрехи от различни видове шифон от онлайн магазин Efrea.com

Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.