Чудният свят на Ефреа
Съотношението между талия и ханш е важно за определяне на фигурата, а натрупването на мазнини в коремната област е опасно за здравето
//ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Размерът на талията при дамите има значение

Съотношението между обиколките на ханша, талията и гърдите се нарича фит и има 5 основни вида при женските фигури:
- фит круша - един от най-често срещаните. Характеризира се с тесни рамене, ясно изразена талия и значително по-широк ханш
- фит пясъчен часовник. Обиколката на гърдите и ханша са приблизително равни, а талията е значително по-тънка, също желан и женствен силует
- фит правоъгълник - обиколките на талията, гърдите и ханша са приблизително еднакви. С малки корекции в диетата или чрез дрехите, силуета може да се приближи към пясъчен часовник с подчертано по-тънка талия
- фит ябълка - тук впечатление прави липсата на строго определена талия и натрупването на мазнини в зоната на корема.
- фит обърнат триъгълник - обратен на фит круша. Раменете са значително по-широки и масивни, талия почти липсва, защото ханшът не е ясно изразен. Фигурата изглежда като момчешка и по-спортна.

Различни видове женски фигури - пясъчен часовник, круша, ябълка, правоъгълник, обърнат триъгълник

Пазаруване на дрехи

Свикнали сме да измерваме теглото си предимно в килограми. Друг важен показател е индексът на телесна маса, който се определя от съотношението на височината (ръста) и теглото в килограми, но той не дава информация как са разпределени мазнините в тялото.
Когато става дума за определяне на точния размер дрехи, значение имат именно тези 3 основни обиколки на тялото. Влияние може да окажат също ръста, обиколката на бицепса и др. Когато пазарувате от реален магазин, обикновено получавате насоки от опитен продавач консултант и може да пробвате различни размери.
Съществуват множество онлайн магазини, които предлагат дрехи с размери по различна номерация. Ето защо едно от най-важните условия за успешна покупка на дрехи по интернет е да определите точния размер чрез измерването на обиколките на талия, гърди и ханш и да потърсите таблица с размери.
Намаляването на обиколката на талията дори с 2-3 см, може да Ви позволи да носите по-малък размер дрехи. Понякога дори 1 см. може да е критичен за закопчаването на онзи любим панталон или пък полата от младежките години.

Значението на обиколката на талията за здравето

Що се отнася до женската фигура, обикновено голяма част от мазнините се натрупват подкожно в зоната на ханша и горната част на бедрата. Значително по-опасни са мазнините, които се натрупват в зоната на корема, защото освен подкожно, те може да са разположени около вътрешните органи и така да възпрепятстват протичането на нормалните им функции.

Увеличаването на обиколката на талията понякога е свързано с остаряването и при жените се случва в периода след менопаузата заради хормоналните промени. Освен това когато остаряваме намалява и мускулната маса, което означава че изгаряме по-малко калории в покой за поддържането на стабилна поза.

По-голямата обиколка на талията и натрупването на висцерални мазнини около вътрешните органи увеличават риска от развитие на:
- диабет тип 2 и инсулинова резистентност
- непоносимост към глюкоза
- сърдечно-съдови заболявания
- хипертония
- метаболитен синдром
- нарушения на липидите и холестерола в кръвта

За жените се приемат условно следните размери:
под 80 см. - нисък риск от заболявания
от 80 до 88 см. - висок риск
над 88 см. - много висок риск

За мъжете:
под 94 см. - нисък риск
от 94 до 102 см. - висок риск
над 102 см. - много висок риск

Как да измерите талията си

Застанете прави и се отпуснете като издишате нормално.
Измерете талията с помощта на рулетка, която да е прилепнала към тялото, но не и прекалено стегната. Не "гълтайте" или отпускате прекалено много корема. Значение за обиколката може да окаже и обилното хранене. Поставете рулетката в най-тясната част над ханша и под най-долните ребра. Обикновено талията се намира точно над пъпа, но може да варира.

Как да намалите обиколката на талията?

Това е сложен въпрос, защото решението е строго индивидуално. За отслабването в коремната област и намаляването на висцералните мазнини влияние оказват множество фактори като структура на тялото, възраст, хормонален баланс, хранене, мускулен тонус, стрес и сън, но може би най-важно е Вие как се възприемате, самочувствието и личната самооценка.
За съжаление не съществуват ефективни методи, с които да отслабнете само в една област, например талията, а бюста и ханша да останат незасегнати.

Обикновено при бързите диети в рамките на 1 седмица се губят повече телесни течности, а мазнините остават. За да намалите мазнините в коремната област трябва да имате изразходвате повече калории, отколкото получавате с храна и напитки. Вижте 10 дългосрочни диети, които освен ползите за здравето, могат да помогнат бавно, но трайно да редуцирате мазнините в тази област.

Вижте съвети как да стопите коремните мазнини и да намалите обиколката на талията
Избягвайте захарта и напитките, подсладени със захар. Обикновената захар е съставена от половин част глюкоза, а другата половина е фруктоза. Черният дроб се претоварва с фруктоза и я превръща в мазнини в корема и води до омазняване на черния дроб. Захарта в напитките може да е дори още по-вредна от тази в сладкишите, защото при пиенето липсва процесът на сдъвкване на твърда храна, а засищането настъпва по-бавно и така приемате по-бързо много калории. Ако е нужно четете внимателно етикетите на плодовите сокове, газирани и енергийни напитки.

Пресните плодове освен захари съдържат и множество фибри, които пречат на бързото усвояване на фруктоза.

Физическите упражнения, редовното ходене пеша по минимум 10 000 крачки, танците, упражнения за издръжливост като планк също могат да помогнат да тонизирате мускулите си и предотвратят загубата на мускулна маса в по-напреднала възраст.

Стресът и липсата на достатъчно сън и почивка също могат да доведат до натрупване на повече мазнини в областта на талията.

Вижте още полезни публикации в блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.