Чудният свят на Ефреа
В тази публикация ще намерите модни съвети за ниски жени, които искат да изглеждат по-високи и елегантни без високи токчета.

Само за дами: какво да облечем, ако сме под 160 см.

Средната височина за дамите в България е около 164 см (теглото около 67 кг.) , а за мъжете - 175 см.

Разбира се това са осреднени стойности и има много дами, които са по-високи или по-ниски.

Основната цел е да приемем и обичаме тялото си каквото е без значение от размера или височината и да се радваме на всеки един сантиметър. Стандартите за красота се менят, а по-нисичките дами са безспорно очарователни и женствени. Ето защо изобщо не е нужно да носят постоянно неудобни обувки с 12-сантиметрови токчета, да се чувстват уморени и да стават роби на външния си вид. В тази публикация ще разгледаме модни съвети за дамите с ръст под 160 см., които искат да изглеждат по-високи с помощта на стайлинга си.

Съвети за дами с ръст под 160 см.

Съвет 1: Обърнете внимание на стойката си.
Изправете гордо глава, вдигнете брадичката нагоре, не се прегърбвайте. Знаем, че индексът на телесна маса се определя от съотношението на ръста на квадрат и килограмите. Когато сте прегърбени изглеждате по-ниски и съответно по-пълни. Освен това начинът, по който се движите и жестовете, които използвате, не случайно се наричат език на тялото. Правилната стойка е свързана с това какво е пространственото разположение на главата, раменете, гръбначния стълб, бедрата, коленете и глезените и как са свързани заедно. Добре изправената поза, когато сте изправени или седнали показва, че сте уверени, имате самочувствие и уважавате хората срещу вас. От друга страна неправилната стойка може да нанесе щети на здравето като хронични болки в гърба, болки в ставите на коленете и таза, умора и проблеми с дишането, затруднения в храносмилането и др. По тази причина е добре да следите позата си през деня и да я коригирате. Ако работата Ви е в седнало положение се постарайте да ставате и да се разхождате за малко на всеки час. Когато вървите дръжте линията на очите на нивото на хоризонта и не гледайте постоянно в краката си с наведена глава. За поддържане на изправена стойка са важни също и мускулите на корема, раменете и горната част на гърба. Можете да помислите как да ги подсилите с помощта на упражнения.

Правилната поза с изправен гръб, рамене и гордо вдигната глава Ви прави по-високи и съответно изглеждате по-слаби.
Съвет 2: Обличайте се според фит
Независимо от височина и размер дрехи, които носите, обърнете внимание на телосложението си и подчертайте предимствата си като завоалирате недостатъците.

Фит е съотношението между обиколките на гърдите, талията и ханша.

Можем да разграничим 5 основни фита:
- Круша - обиколката на ханша е много по-голяма от тази на гърдите. Талията е добре изразена.
- Пясъчен часовник - характерен с приблизително еднакви обиколки на ханш и гърди, но много по-тънка талия.
- Правоъгълник - почти еднакви обиколки на гърди, ханш и талия
- Ябълка - обиколката на талията е много по-голяма
- Обърнат триъгълник - раменете са широки, ханшът е значително по-тесен, а талия почти липсва.

Различни видове женски фигури - ябълка, круша, обратен триъгълник, правоъгълник, пясъчен часовник
Съвет 3: Съобразете се с вертикалния си силует.
Това най-общо е съотношението на краката спрямо тялото и може визуално да се коригира. Вижте нашите съвети как да определите вертикалния силует на фигурата си.

Съотношението между дължината на краката и тялото се нарича вертикален силует
В онлайн магазин Efrea.com може да намерите дамски панталони с 2, 3 и дори 4 дължини на крачола.
Съвет 4: Ако е нужно създайте илюзия за по-дълги крака.
За целта може да комбинирате дългия си черен панталон с черни обувки, за да създадете цялостен общ обем. Това важи и ако сте с черен чорапогащник или клин. Ако е лято, изберете обувки с цвят подобен на кожата. Вижте още съвети как да създадете оптическа илюзия за по-дълги крака.

Ако избирате ботуши, може да се окаже, че те са много по-високи, отколкото трябва. В този случай потърсете дрехи за деца и тийнейджъри.

Съвет 5: Обърнете внимание на страната на произход.
Разбира се средната височина е различна за отделните нации и етноси. С най-голяма средна височина са жените от Швеция, Нидерландия, Финландия , Австрия и др. В този случай дрехите, произведени в Китай може да са от полза, стига да не са според мерките на европейските жени.

Страната на произход на дрехата има значение и не всички са подходящи за ниски жени
Съвет 6.
Ако ръстът Ви е под 150 см., и сте слаба, можете да погледнете за подходящи модели и в детските магазини. Основният проблем обаче си остава гръдната обиколка, както и по-широкия ханш при избора на панталон. За съжаление повечето онлайн магазини не предлагат подробни данни за обиколките на гърди, талия и ханш на детските дрехи, а само ръст.

Съвет 7: Обърнете внимание на талията
В повечето случаи се обръща внимание на обиколката на талията, но не и за точното ѝ разположение. Ето защо при силно вталени модели, конструирани за дами с ръст 164 см., талията при жените около 150 см, може да се намира по-скоро към ханша и да не пасва към извивките на фигурата, въпреки че всички мерки като обиколка на гърди, ханш и талия отговарят на точния размер.

В този случай можете да изберете дрехи, които не са силно вталени или са изработени от силно еластични материи.

Друг вариант е да повдигнете талията според пропорциите на тялото си. В зависимост от сложността на модела може да се наложи да разчитате на шивач.

Подходящи за Вас са дрехите, които са с талия под бюста, т.нар. empire стил.

Съвет 8: Обърнете внимание на дължината на роклята.
Когато пазарувате онлайн, вижте дали е указана височината на фотомодела, на който е снимана дрехата. Ако е над 175 см. роклята може да е с дължина около коляното, но при дама с ръст 150 см. да е до средата на глезена и да е по-скоро миди дължина.
В онлайн магазин Efrea можете да намерите дамски рокли с 2 и дори 3 различни дължини.
Вижте Видео как да се измерва дължина център гръб.

Съвет 9: Скъсяване на ръкави и дълбочина на деколтето
Може да се наложи да направите малки корекции в дрехите. Дългите ръкави може да се окаже, че покриват половината Ви китка и се налага да ги скъсите или подвиете. Добър вариант са ръкавите с маншет. V-образните деколтета са добри за издължаване на фигурата, но при ниски дами може да са прекалено дълбоки.

Съвет 10: Дължината на туниките
Когато си купувате туника, снимката на фотомодел с височина около 178 см. може да Ви подведе за дължината и туниката да прилича по-скоро на рокля до коляното. Затова е добре подобно на роклите да потърсите информация за дължина център гръб.

Съвет 11: Внимателно с райетата
По принцип се счита, че хоризонталните райета придават повече обем на тялото, а вертикалните оптически го издължават. Дамските панталони с фино дискретно вертикално райе са добър вариант. Разбира се е въпрос на личен вкус кои принтове с райета Ви допадат.

Съвет 12: Висока талия
Ако фигурата Ви го позволява, избирайте поли и панталони с висока талия с цел издължаване на силуета. Избягвайте прекалено широките и безформени дрехи, които правят фигурата квадратна.

Съвет 13: Избягвайте огромни чанти, аксесоари и принтове
Въпреки че големите чанти са много практични, за да изглеждате по-фина и елегантна дама може да наблегнете на по-малки размери. Огромните обеци и тежки колиета също не са препоръчителни. Бъдете внимателни с принтовете с прекалено едри фигури.

Съвет 14: Ориентирайте се как са облечени другите жени с подобен ръст
Понякога е трудно да решите кое Ви допада и кое не. За съжаление в света на модата често дрехите са представени от високи и слаби жени. Ефреа е български производител на дамски дрехи, които се предлагат в размери до 4XL. Едно от най-големите предимства на онлайн магазина е, че позволява на клиентите да качват свои снимки в сайта, които са публично видими за всички посетители. Можете да разгледате хиляди снимки и да добиете представа как стоят на дами с различен ръст, както и да съберете идеи за различни комбинации.

Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.