Чудният свят на Ефреа
Вижте полезни съвети как да почистите палтата и якетата от вълна, винил, естествена кожа, еко кожа, велур и други
//ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Съвети как да се почистим якетата и палтата от различни материи

С приключване на лятото и настъпването на есента е време да се замислим за по-топлите връхни дрешки, които ще ни осигуряват комфорт през следващите студени месеци. В тази публикация ще намерите съвети как да почистите различни петна локално, да разчетете странните символи на етикета, указания за подходяща температура на пране, кога да изберете химическо чистене, както и как да изсушите връхните си дрехи.

Обикновено зимното палто е най-скъпата дреха в гардероба и затова си заслужава да отделите време и да обърнете внимание на почистването и изсушаването, за да можете да я носите повече време. Обикновено ежедневните палта се нуждаят от почистване 1-2 пъти по време на сезона, но това разбира се е строго индивидуално. Освен това е желателно да го почистите още веднъж в края на пролетта, преди да го приберете през топлите месеци. Ако сте пропуснали, началото на есента е идеалното време, защото някои модели се нуждаят от повече време за съхнене и то на сухо и проветриво място, без използване на сушилня.

Съвет 1: Потърсете информация на етикета

Вижте символите за пране, гладене и сушене на етикета на дамските палта, якета и шлифери
В блога публикувахме статия със значенията на най-често използваните символи за пране, изсушаване, гладене и избелване на дрехи.

Обърнете внимание дали етикетът съдържа символ за пране (ръчно или в пералня) + знак за химическо чистене, или се препоръчва само и единствено химическо чистене. В такъв случай може да има символ, който означава да не се пере. Въпреки че основната материя на палтото може да е вълна, която може да се пере в пералня или на ръка, някои от хастарите, подплънките на раменете и други конструктивни материали, които придават елегантната форма може да се деформират и с това да загрозят цялостния външен вид на изделието.

Обикновено на етикетите химическото чистене се изобразява като кръг. В него може да има букви A, P или F, които предоставят допълнителна информация за позволените препарати.

Символ на етикет, който означава, че прането в пералня или на ръка е забранено
Да не се пере.
Символ на етикет, който означава че химическото чистене е забранено
Да не се използва химическо чистене.
Символ на етикет за химическо чистене
За почистване на дрехата може да се използва химическо чистене.
Химическо чистене с всякакъв разтворител без трихлоретилен.
Химическо чистене с всякакъв разтворител без трихлоретилен.
Химическо чистене с всякакъв разтворител.
Химическо чистене с всякакъв разтворител.
Химическо чистене само с петролен разтворител.
Химическо чистене само с петролен разтворител.

Съвет 2: Огледайте дрехата за петна

В случаите, когато е позволено да почистите връхната дреха вкъщи отново има някои особености.

Първо вижте дали няма някакви петна и упорити замърсявания по палтото. Наскоро в блога публикувахме как да се справите с някои видове петна.

Разбира се, това е отговорна задача и не сработва за всички материи и цветове. Ако е възможно пробвайте на неотговорна част от връхната дреха като подгъв, под капаче на джоб или под яка и ревер.

Ако петното не е мазно, пробвайте да го отстраните с препарат за отстраняване на петна или течен сапун. След това изплакнете с чиста вода само зоната около петното. Изчакайте да изсъхне. Ако петното е все още там, явно ще трябва да занесете дрехата на химическо чистене.

Съвет 3: Как да изперете в пералня

Първо проверете дали няма нещо в джобовете. Забравена еднократна носна кърпичка може да създаде големи проблеми след като се разкъса при прането и полепне по цялата дреха. Стотинките също могат да създадат проблем.

Обърнете палтото така, че външната му част да е отвътре като не забравяте ръкавите. Въпреки че някои от материалите като лен, памук, полиестер и найлон могат да се перат в пералня, други по-деликатни материи като вълна е желателно да се перат на ръка.

Поставете палтото в специална мрежеста торба за пране, за да не се мята из целия барабан и го поставете в пералнята. Използвайте препарат за деликатни тъкани. Перете със студена вода и настройте центрофугата на по-ниски обороти.

Съвет 4: Как да изперете палтото на ръка

Ето съвети как да изперете дамските палта на ръка
Напълнете наполовина голям леген или подходящ съд с хладка чешмяна вода. Не пълнете догоре, защото след като поставите дрехата, водата може да прелее. Добавете нужното количество перилен препарат и разбъркайте с ръце, докато видите пяна. Ако имате чувствителна кожа, поставете на ръцете си гумени ръкавици. Ако палтото е от вълна, използвайте специализиран перилен препарат за вълнени дрехи.

Разбъркайте с ръце така че всички части от дрехата да са добре напоени с перилен препарат. Оставете дрехата така за около 30 минути, без да е нужно допълнително да разбърквате. След това изпразнете легена и напълнете отново наполовина, но този път с чиста вода, за да го изплакнете. Повторете отново и отново, докато вече няма пяна.

Съвет 5: Изсушаване на палтото.

Изсушаване на палто с помощта на кърпи. Използвайте за деликатни материи като вълна
Някои от материите позволяват изсушаване в сушилня, други в центрофуга при по-ниски обороти, а отделни материи трябва да се сушат много внимателно без да използвате електродомакински уреди. В такъв случай можете да попиете излишната вода с чиста кърпа. Поставете я на маса и след това отгоре палтото. Започнете бавно и внимателно да навивате и по този начин излишната вода ще бъде изцедена. Развийте кърпата и повторете толкова пъти, докато палтото вече е само влажно и от него не капе вода.

След това поставете палтото така, че да изсъхне на проветриво място.

Обикновено слънчевата светлина кара черните дрехи да загубят наситения си цвят и да добият сиви и кафяви нюанси, но е добре за белите дрехи. Обикновено отнема 1-2 дни, докато влажното палто изсъхне, затова е добре да почистите палтото си още преди започване на сезона.

Стъпка 6: Разберете от каква материя е направена връхната дреха

Отново можете да намерите информация на етикета, който обикновено е закачен в горната част на дрехата или някъде встрани. Ако дрехата е закупена от онлайн магазин, проверете за информация в страницата на продукта.

Вълнени палта

Вълната е вид естествено влакно, което обикновено е от козината на овце или кози. Разбира се, има скъпи и екзотични видове вълна от камили, зайци, лами и други животни, които изискват специфични грижи.

Въпреки че обикновено тъканата и плетена вълна в рокли, поли, блузи и панталони може да се пере на ръка или в пералня с програма за деликатни материи като се използва студена вода, почти всички вълнени палта е удачно да се почистват само с химическо чистене. Причината за това е използването на свързващи елементи и подложки, които осигуряват нужните форми. При пране вероятно тези елементи ще се деформират.

Ако решите да изперете вълненото палто на ръка или в пералня, първо го почистете добре с четка за дрехи. Закачете палтото на стабилна закачалка и започнете отгоре надолу. Внимателно и нежно отстранете насъбралия се прах от улицата, космите и други частици. Едва след това можете да нанесете разтвор от половин чаша вода и 1 лъжица специализиран препарат за вълна върху зоните на яката, маншетите, подмишниците, лактите, около джобовете. Изчакайте поне 10 минути, преди да пристъпите към същинското пране.

Ако на етикета има информация, че палтото може да се пере в пералня, използвайте студена до хладка температура, ниски обороти на центрофугата. Намерете равна повърхност като голяма маса, сложете мушама или найлон и след това постелете големи хавлиени кърпи, които да попият излишната вода. Обикновено отнема около 48 часа до пълното изсъхване, но обръщането на палтото и смяната на мокрите кърпи може да ускори процеса.

Важно! Не закачайте вълненото палто да съхне на простир със щипки или на закачалка, защото мократа вълна е много тежка и дрехата може да се разтегли и деформира под действието на гравитацията. Не е удачно да го сушите в сушилня, защото високата температура може да доведе до свиване на вълната.

Обикновено вълната няма нужда от гладене, но ако искате да сте перфектни и най-вече към допълнителните материи, използвайте бяла кърпа. Изгарянето на вълната от висока температура може да замърси повърхността на ютията и след това да разнесе петната по други дрехи.

Палта от естествена кожа (с косъм)

Обикновено тези дрехи изискват малко грижи, а при правилна поддръжка може да ги използвате много сезони. Първо отстранете петната като просто ги избършете с чиста, леко влажна кърпа. Премахването на петна от плесен и мастило обаче изисква повече усилия. Ако се съмнявате в уменията си, доверете се на химическо чистене. Не рискувайте да перете вкъщи дрехите от кожа тип набук.

Преди да пробвате на перете коженото яке на ръка вкъщи, първо проверете устойчивостта на цветовете като намокрите чисто бяла кърпа и след това разтъркате на неотговорно място. Ако например черното яке е боядисана с некачествена боя, тя ще се прехвърли на бялата кърпа. В този случай няма смисъл да рискувате да накиснете цялото яке.

Ако няма проблем с качеството на използваните бои, изпразнете всички джобове, обърнете го наопаки и го поставете в леген с хладка вода. Добавете малко количество перилен препарат за ръчно пране и разбъркайте до образуване на пяна. Оставете накиснато за около 10 минути, а ако има устойчиви петна се опитайте да ги отстраните с мека четка. Изплакнете якето нежно без да го изстисквате и усуквате. Обърнете якето отново, така че лицевата част да е отвън. Закачете го над легена, така че излишната вода да се оттече. Не го поставяйте на пряка слънчева светлина, защото цветът може да избелее. Цялото изсушаване може да отнеме 2-3 дни и зависи дали якето е само от кожа, има плътен хастар или е с дебела подплата.

Може да използвате специализиран продукт за кожени дрехи, така че естествената кожа да стане отново мека и еластична.

Палта и якета от естествена кожа (гладка)

Кожените палта са били особено скъпи и модерни почти винаги, та чак допреди няколко години. За направата им са използвани различни кожи - от заек, лисица, норка, до много по-екзотични видове. Днес са обект на редица инициативи от природозащитниците. Ако имате подобно палто, трябва да знаете и как да го съхраните. Козината е съставена от протеини подобно на човешката коса. Освен това е от особена важност да се запази кожата, която поддържа всеки един косъм на мястото. Ако кожата загуби своята еластичност и цялост, това ще се отрази на външния вид на палтото. Ето защо се препоръчва професионално почистване от кожухар или химическо чистене.

Палта и якета от велур

Естественият велур е създаден от меката долна страна на животинска кожа и съдържа ситна зърниста структура. Може лесно да се оцветява, но също така и да поема мръсотии от околната среда. Днес има тъкани, които наподобяват характеристиките на натуралния велур, но са изградени изцяло от синтетични влакна. Затова е важно да прочетете инструкциите за грижа на етикета.

Някои от петната могат да бъдат премахнати и в домашни условия, докато за други е нужно да прибегнете до услугите на химическо чистене.

Мазните петна трябва да се третират възможно най-скоро. Поръсете ги с бебешка пудра или царевично нишесте, което да абсорбира маслото. Изчакайте около 1 час и след това отстранете с мека четка. Повтаряйте отново и отново, докато пудрата спре да абсорбира мазнина.


Можете да използвате и специална четка за велур, която от едната страна е с тел за суха кал и замърсявания, а от другата е за заглаждане. Бъдете внимателни и четкайте по посока на зърната. Ако разлеете течност върху дреха от велур, трябва да я попиете с няколко хартиени кърпи без да натискате.

Водата също може да доведе до поява на петна по якето от велур. За да запазите тази естествена материя може да използвате специализирани защитни лакове.

Единственият напълно безопасен вариант е химическото чистене. Прането в пералня и изобщо пълното намокряне на дрехата води до загуба на естествените масла от кожата и необратимо свиване и деформиране. Разбира се, ако якето е силно замърсено и стои въпроса да го изперете или изхвърлите, може да рискувате. Но за скъпи и ценни дрехи е най-добре да го дадете на специалист.

Ако все пак решите да изперете велуреното яке в пералнята, обърнете го наобратно и изсушете на проветриво място, но без пряка слънчева светлина.

Ако се наложи да гладите, нека да е от опаковата страна на възможно най-ниска температура.

Имайте предвид, че велурът е порест материал, който поема вода. Но при изсъхването може да се образуват разнотония и петна. Цялостното намокряне на якето може да отмие естествено съдържащите се масла и да промени външния вид на материята. Можете да защитите връхните дрехи от велур като ги напръскате със специализиран спрей на всеки 4-6 седмици.

Палта от изкуствена кожа (с косъм)

Тук най-важното е да потърсите информация върху етикета. Най-често еко кожата е изработена от устойчиви синтетични влакна, които не са капризни и могат да се перат вкъщи. Проблем може да направи повърхността на която са закачени, както и хастарът или подложките на раменете. Затова трябва да погледнете информацията на етикета за пране, изсушаване и гладене.

Обикновено се препоръчва да избягвате сушилнята, защото високите температури могат да деформират и стопят синтетичните влакна на основа пластмаса, а изкуствената кожа да се сплъсти непоправимо. В този случай е удачно да изсушите като вълнено палто с подлагане на хавлиени кърпи за абсорбиране на излишната вода.

Палта и якета от изкуствена кожа (винил)

Основната им част обикновено се състои от синтетична тъкан, която се поддържа лесно. Разбира се отново трябва да погледнете етикета, но повечето връхни дрехи от този тип могат да се перат в пералня, стига водата да е студена до хладка. Тъй като са на основата на пластмаса, не използвайте сушене в сушилня, а след центрофугата ги оставете да доизсъхнат на въздух. Не гладете, за да не стопите синтетичната материя.

Водоустойчиви връхни дрехи

Тук най-важното е да потърсите информация върху етикета. Най-често еко кожата е изработена от устойчиви синтетични влакна, които не са капризни и могат да се перат вкъщи. Проблем може да направи повърхността на която са закачени, както и хастарът или подложките на раменете. Затова трябва да погледнете информацията на етикета за пране, изсушаване и гладене.

Обикновено се препоръчва да избягвате сушилнята, защото високите температури могат да деформират и стопят синтетичните влакна на основа пластмаса, а изкуствената кожа да се сплъсти непоправимо. В този случай е удачно да изсушите като вълнено палто с подлагане на хавлиени кърпи за абсорбиране на излишната вода.

Връхни дрехи от смесени материи

Обикновено вълната е скъпо естествено влакно. С цел намаляване на цената и подобряване на някои характеристики се добавят синтетични влакна. В този случай е задължително да проверите информацията на етикета, а ако се съмнявате, че ще се справите с почистването да я занесете на химическо чистене. Ако все пак решите да изперете дрешката вкъщи, нека да е със студена до хладка вода и сушене на проветриво място без пряка слънчева светлина, за да не избелее.

Виж още публикации от блога на efrea.

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.
Click to order
Поръчка
Total: 
Три Имена
Имейл
Телефон
Адрес за доставка:
Моля посочете Ваш адрес или офис на Спиди.