Чудният свят на Ефреа
Кога е необходимо да внесем ред в препълнения гардероб и какъв метод на подреждане да изберем. Вижте идеи от Efrea.

Как да организираме дрехите си в гардероба?

Може би всеки човек се е изправял пред ситуацията, в която се налага да преподреди гардероба си като изхвърли или дари стари дрехи, за да освободи място за най-често носените и нови покупки.

В тази публикация ще разгледаме кои са най-честите причини за подреждане на гардероба и идеи как да го осъществите максимално бързо и ефективно.

Хаосът и бъркотията в подредбата на дрехите са едни от най-честите причини за спешно изваждане на цялото съдържание на гардероба и старателното подреждане.

Смяната на сезона например от есен / зима на пролет / лято е чудесно време да преорганизирате подредбата на дрехите и да поставите блузите и роклите с дълъг ръкав на по-труднодостъпните рафтове. Дебелите плетени пуловери също вероятно няма да са Ви необходими през месеците юни, юли и август. По същият начин през зимата няма да имате нужда от дрехи от фини материи като ефирен полупрозрачен шифон, освен за изключителни поводи.

Започването на нова работа също може да предизвика спешно изваждане на всички дрехи от гардероба, за да определите дали имате всичко необходимо или трябва да си купувате нови дрехи. Дори да работите в офис, има 4 различни стила за дрескод. Вижте кои са те в тази публикация в блога.

Промяна на натоварването на работа също може да доведе до цялостна промяна в стила на обличане и да се наложи да изберете по-практични дрехи, които да носите през дългия работен ден.

Прекратяване на работа при пенсиониране или когато работите отвкъщи по време на пандемия може да е повод да организирате дрехите и да извадите на преден план по-комфортните и ежедневни дрехи.

Ако започнете да посещавате фитнес или нов спорт вероятно ще имате нужда от допълнително пространство в гардероба за екипи, клинове и спортни сутиени. От друга страна, ако фитнесите са затворени или нямате желание да ги посещавате можете да освободите пространството за по-често използвани дрехи.

Добавянето на още един човек в жилището е сериозна причина за преорганизация. Независимо дали става дума за новородено бебе, възрастен роднина или нов партньор, ще се наложи да направите сериозно разместване.

Ако сте чувствате тъжни или депресирани, една от причините може да е претрупания дом и в частност гардероба. Когато подредите ще намалите нивата на стрес.

Ако започнете да посещавате повече културни събития
в града си като опера, театър, откриване на изложби и представяния на книги ще имате нужда от по-елегантни дрехи.

Ако са изминали десетилетия, а още пазите дрехите от младежките си години може би е време вече да ги разчистите, независимо дали все още Ви стават.

Ако съхранявате дрехи на необичайни места извън гардероба като столове, кушетки, пътека за бягане, както и голяма купчина от чакащи за гладене и гардеробът изглежда препълнен е крайно време да въведете ред.

Премествате се в друго жилище или друго населено място. Тогава ще се наложи по спешност да вземете най-необходимите дрехи и да оставите всички, които са в категориите Ако отслабна, ако отида на сватба и ако отида на опера.

Отново не намирате нещо подходящо, което да съответства на себеусещането. Чувствате се променени и стоите пред гардероба с идеята, че пак няма какво да облечете, вероятно или трябва да потърсите нещо отдавна забравено, или да изхвърлите стари дрехи, за да освободите място за новите, които съответстват на сегашната визия.

Тялото Ви се е променило. Независимо дали сте загубили или качили килограми, вероятно има дрехи, които повече няма да са Ви по мярка както преди. Наскоро в блога публикувахме информация за различните типове женски фигури. Ако в миналото сте имали открояващо се тънка талия и фигурата е била тип пясъчен часовник, ако напълнеете в зоната на корема, тогава тялото ще придобие форма на правоъгълник с равни обиколки на гърди, талия и ханш. Ако коремът още повече изпъква, тогава фигурата е тип ябълка. Ако натрупате повече килограми в зоната на ханша и горната част на бедрата ще придобиете фигура тип круша.

Вдъхновявате се от минимализма. Това е нова тенденция, при която предпочитате малко на брой дрехи, които лесно могат да се съчетават в различни комбинации.

Имате нужда от пари. Ако имате много нови и запазени дрехи, които не носите, защото не подхождат на днешния Ви стил или не са в сегашния Ви размер, можете да ги продадете.

Как да подредим и организираме дрехите в гардероба?

Стъпка 1: Определете ден, когато ще направите това. Вероятно сте отлагали достатъчно дълго, преди гардеробът Ви да се превърне в претъпкано хранилище на дрехи във всякакви стилове и размери. Вечерта след натоварен работен ден не е най-удачния вариант, защото ще сте прекалено изморени да вземете решение кое да запазите и от кое да се освободите.

Стъпка 2: Извадете абсолютно всичко от гардероба. Вероятно ще се изненадате от това какви вещи се крият в дълбините на рафтовете. Вижте какво има и в настройката на гардероба.

Стъпка 3: Почистете с влажна кърпа вътрешността на гардероба. Ако е нужно използвайте препарат с цел защита от молци, мухъл или за освежаване.

Стъпка 4: Осигурете си огледало, на което можете да се оглеждате в цял ръст или ако е нужно потърсете близък човек за съвети кое да задържите и кое не.

Стъпка 5: Време е да вземете решение как да организирате дрехите си. Има 3 основни категории.

Дрехи, които да запазите
Дрехи, които да подарите на някой друг или продадете
Дрехи, които да изхвърлите, защото са износени.

Има и още една категория - дрехи, за които се колебаете в коя категория са. За да прецените е добре да разполагате голямо огледало, в което да се видите как изглеждате в цял ръст. Някои от дрехите може да наложите и прецените, че няма да Ви станат, а други ще се наложи да облечете. Ако решението е трудно, постойте малко повече с тях и помислете за поводите, при които ще ги носите.

Замислете се дали има нужда да пазите дрехи тип "Ами ако отслабна?". Важно е да приемете тялото си такова каквото е днес и да се обличате според актуалния си размер, а не според това дали ще успеете да се върнете към младежките години.

В последните години и в България се появяват все повече специални контейнери за дрехи и обувки, в които може да ги изхвърлите с надеждата да бъдат рециклирани.

Подреждане на дрехите в гардероба
След като веднъж вече сте определили, които ще са дрехите, които ще останат в гардероба, има различни начини за организацията им.
Подреждане според сезони.
Ако е пролет/лято, извадете на преден план дрехите с къс ръкав - блузи, туники, рокли. Все пак си оставете жилетка или сако с дълъг ръкав за по-хладните вечери.
Подреждане според честота на носене.
Сложете ежедневните дрехи, които носите най-често на предна линия, както и служебното облекло, ако имате такова. Официалните рокли, които сте купили за специални поводи можете да поставите в кутия или на закачалка в дъното на гардероба.
Подреждане според тип бизнес, за свободно време и домашни дрехи.
В началото на пандемията от Covid-19 много от работещите бяха принудени да останат вкъщи или да работят дистанционно, което повлия чувствително на избора на дрехи. Днес за щастие ситуацията се нормализира, но все пак може да се окаже че вече притежавате повече комфортни домашни дрехи, които съответно трябва да преорганизирате.
Подреждане според тип дреха.
Можете да спазвате определен ред и да поставите на закачалките рокли, след това поли, панталони и пр. Блузите и пуловерите може да сгънете и поставите на рафтовете. Нощниците и пижамите също може да са сгънати. Чорапогащници, клинове и бельо може да държите в чекмедже или кутия. Саката, мантата и палтата може да подредите в гардероб в коридора, ако разполагате с такъв.
Организиране на дрехите по цвят.
Черните, белите и сивите дрехи са лесни за комбинация с почти всички други цветове. Бежовото и тъмносиньото също са класически цветове. От друга страна, ако червеното Ви е любим цвят и имате няколко блузи, панталони, поли и рокли, можете да ги поставите в една обща група. Ако притежавате червено сако и червена пола или панталон, поставете ги заедно на една закачалка.

Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.