Чудният свят на Ефреа
Вижте полезните качества на растението лен, от което се произвежда ленено семе, ленено масло и ленени дрехи.
//ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Предимства на пенирания памук

Памукът е една от най-големите селскостопански култури и днес като се използва основно за изработване на различни памучни материи. В блога нaскоро публикувахме информация за 20 от най-разпространените памучни материи. Сред най-популярните памучни материи днес са деним, памучно кадифе, крепон, трико жарсе, муселин, поплин, памучен сатен, тензух, дамаска. Памукът се използва също за изработката на хавлиени кърпи и халати за баня.

Растението памук е храстообразно и многогодишно, но често се отглежда само 1 година с цел избягване на многобройните вредители. Ето защо през последните години са създадени и различни видове ГМО, въпреки че напоследък нараства количеството на органичен памук, при чието отглеждане не се използват хербициди и инсектициди. Освен типичните бели цветове с леко жълтеникав оттенък, някои от сортовете памук имат и кафяви, розови и зелени нюанси.

Памукът се отглежда в различни части на света още преди 5-6000 години, но именно настъпването на Индустриалната революция във Великобритания води до огромен прогрес в производството на памучни тъкани. През 1738 г. е създадена предачна машина, която позволява по-равномерна дебелина на влакната. През следващите години производството на памучни конци и прежди се ускорява и това съответно води до многократно по-големи земеделски площи, засети именно с памук. Днес за производството на 1 килограм памук са нужни около 8 000 - 10 000 литра вода, като количеството може да нарастне двойно за сухите земи в Индия.

Какво представлява пенирания памук

Това е тъкан, изработена от растението памук. През 1902 г. във Великобритания е разработен нов допълнителен процес, който повишава качествата на произведения памучен текстил.

Обикновено памука се прибира от полето ръчно или механизирано. Всяка от кутийките трябва да се почисти от семената. След това влакната се ориентират грубо в една посока и се предат в прежда.

При пенирания памук допълнителния процес се състои в използването на фини четки, които изваждат останалите примеси, както и прекалено късите памучни влакънца. Като краен резултат остават само дълги, прави нишки, които са подравнени.

Чрез пенирането на памука се премахва около 15% от общото количество, което би се използвало за изработването на обикновена памучна тъкан и затова е малко по-скъп.

Предимства на пенирания памук пред обикновените памучни тъкани.
Предимства на пенирания памук
Изключително мек и нежен на допир
Тъй като няма никакви примеси или къси стърчащи нишки, които да бодат, пенирания памук гали кожата и е подходящ за новородени бебета, малки деца и хора с чувствителна кожа.
По-здрав от обикновения памук
По време на допълния процес са отстранени именно късите власинки, които са известни като слабо място за целостта. Останалите дълги и подравнени влакна са завъртяни заедно, за да се образува дълга и стегната нишка, която има по-голяма устойчивост.
Без степване и изнищване
Някои от памучните тъкани са по-ефирни и деликатни, докато пенирания памук е плътна материя, а след допълнителната обработка влакната са разположени близко едно до друго и в резултат на това няма защо да се притеснявате за разнищване или степване.
Идеален за всеки сезон
Дрехите от пениран памук осигуряват дишане на кожата и през най-горещите дни, но освен това попиват студената влага от тялото през зимата. По-тази причина са предпочитани от хора на всяка възраст.
Лесен за поддържане
Обикновено памука има склонност да се свива при пране в гореща вода, но ако го перете при 40 С, няма да имате проблем. Ако се съмнявате, моля вижте указанията на етикета.
Добро съчетание с други влакна
В последните десетилетия синтетичните влакна се използват все повече заради по-лесното производство, по-ниската цена и повишената издръжливост срещу намачкване, скъсване и загуба на цвят. Създават се смесени тъкани между естествени и синтетични влакна. Еластанът (ликра, спандекс) е пример за съвременно синтетично влакно, което се използва за придаване на еластичност. Смесените тъкани от пениран памук и полиестер също са удачно решение за производството на дрехи.
Биоразградим като обикновения памук
Разграждането на синтетични материи може да отнеме столетия, докато пенирания памук запазва свойствата на обикновения памук и веднъж произведен, не представлява такъв проблем за околната среда.
Ефреа е български производител на дамски дрехи. В нашия онлайн магазин може да намерите блузи, рокли, поли и панталони, изработени от пениран памук.

Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.