Чудният свят на Ефреа
Вижте как да носите дамски шал - снимки и указания стъпка по стъпка с видео.

15 начина да носим шал (снимки и видео)

Шалът е аксесоар, който може да се носи около врата и раменете за повече топлина през есенно-зимния сезон, така и като цветен акцент през пролетта и лятото. Шаловете могат да бъдат с различни големини, форми и материи.

Шалове според материята

 • Шал от памук
  Един от най-универсалните, подходящ за почти всеки сезон. Заради нежния хипоалергенен допир на естествената тъкан, способността за "дишане" на кожата памучните шалове са подходящи и за пряк контакт с кожата. Изберете памучни шалове за бебета и малки деца с чувствителна кожа.
 • Шал от вълна
  Без съмнение един от най-топлите шалове за зимата. Можете да го носите както върху връхната дреха за предпазване на устните и носа от студения въздух, така и като допълнителен аксесоар върху блузата или роклята в офиса.
 • Шал от кашмир
  Кашмирът отново е вид вълна, но по-луксозна и скъпа, добита от специален вид кози. В миналото притежаването на подобен шал е било символ на богатство и престиж, а подаръкът е бил само за най-близките и уважавани хора при специален повод. Днес може да намерите различни видове кашмирени шалове. Те не топлят толкова много като тези от вълна, но ако ги увиете около врата си, отново са подходящи за зимата. Обикновено са с по-приглушени шарки и цветове с цел насочване на вниманието към фината, деликатна и приятна на допир материя.
 • Шал от коприна
  Подобно на кашмира, в миналото притежаването на копринен шал е било символ на богатство, лукс и висок социален статус. Днес копринените шалове също са на почит, а някои от тях се предлагат ръчно изрисувани.
 • Шал от синтетични материи
  През последните десетилетия можем да видим замяна на вълната с акрил, имитация на памук, коприна и пр. Шифонът също е модерна синтетична материя, която се използва за дамски шалове. Нежни и полупрозрачни или с атрактивен принт, тези шалчета влизат като цветен акцент в пролетно-летния гардероб, а често функцията им е чисто декоративна.

Как да носите шал

Луксозни дамски шалове за зимата от Ефреа.
Вариант 1:
Безспорно най-лесния вариант. Оставете и двата края на шала да висят в предната част.
Дамски зимни шалове - вижте как да ги носите по различен начин.
Вариант 2:
Оставете единия край на шала в предната част, а другия край преметнете зад врата.

Вижте видео как да аранжирате дамски шал
Дълги дамски шалове в каре и модерни цветове от Efrea Fashion
Вариант 3:
Ако имате шал, който не е прекалено дълъг и широк, може да го сложите зад врата си, а после да увиете единия край около врата. След това оставете и двата края свободно да висят в предната част.

Летни шалове от шифон, коприна и ефирни материи
Вариант 4:
Поставете шала зад врата, прекарайте краищата в предната част и оформете хлабав възел в долната част.
Летни дамски шалчета от шифон
Вариант 5:
Комбинация от горните 2 варианта. Поставете шала зад врата, прекарайте единия край, след това направете хлабава примка в предната част.
Цветни дамски шалове онлайн от efrea.com
Вариант 6:
Един от най-често срещаните начини за връзване на по-дълги шалове. Вземете шала и го сгънете наполовина. Направете примка при сгъването. Увийте около врата и прекарайте двата края през примката. Оформете по Ваш вкус.

Вижте как да вържете дамски шал
Видео с указание как да вържете дамски шал по ефектен начин
Вариант 7:
Ако искате да акцентирате на шала като аксесоар и цветен акцент - това е добър вариант, стига да разполагате с достатъчно дълъг шал. Увийте го около врата и изкарайте двата края отпред. Завържете ги първо на един хлабав възел, а след това на втори, отново хлабав.

Триъгълен дамски шал около врата
Вариант 8:
Ако имате квадратен копринен шал, сгънете го по диагонал, така че да се получи триъгълник. Поставете върха на триъгълника на гърба и завържете с 1 или 2 възела краищата в предната част или леко встрани.

Ето как да вържете копринен дамски шал
Дамски шал тип снуд
Вариант 9:
За този вариант може да използвате шал снуд. Ако нямате вземете обикновен шал, сгънете го наполовина и завържете краищата. Поставете около врата с възела отзад. След това преметнете отново през врата и прикрийте възела.

Ето как да завържете дамски шал
Вариант 10:
Ефектно оформяне в предната част. Това е малко по-сложен вариант, затова гледайте внимателно видеото. Като за начало сгънете шала на половина и изкарайте примката в предната част. През нея прекарайте единия край, след това завъртете примката на 180 градуса и издърпайте втория свободен край. Отново завъртете примката и повторете стъпките, докато краищата на шала станат прекалено къси за сплитане.

Ето как да оформите дамски шал
Дамски шал с триъгълна форма от Ефреа
Вариант 11:
Шал тип бандана. Обикновено този начин на оформяне е най-подходящ за квадратни шалове, изработени от коприна, въпреки че става и за други. За целта е важно да го сгънете по диагонал, така че да се образува триъгълник, който да поставите отпред. Може да завържете краищата отзад, да ги оставите свободно на раменете или да ги завържете в предната част и прикриете, както е показано във видеото.

Връзване на дамски шал тип бандана
Връзване на дамски шал
Вариант 12:
Шал с плъзгащ се възел. Увийте шала около врата, така че двете страни да висят равномерно отпред. В единия край на шала направете примка, която да е леко свободна. Прекарайте през нея втория край. Плъзнете готовия възел нагоре или надолу според предпочитанията си.

Връзване на дамски шал - видео
Видео как да вържете дамски шал
Вариант 13:
Този вариант е подходящ за дълги (и широки) шалове. Сгънете шала подобно на хармоника и увийте около врата си. Направете възел в предната част и оформете гънките така, че краищата да имат повече обем.

Ето как да аранжирате дълъг дамски шал
Вариант 14:
Подходящ за по-дълги шалове, независимо от материята. Увийте около врата 2 или 3 пъти и подпъхнете краищата отдолу.
Ето как да оформите красиво дълъг дамски шал
Вариант 15:
Подходящ за по-дълги шалове, независимо от материята. Сгънете шала наполовина и след това прекарайте зад врата си. Нека примката бъде в предната част. Прекарайте единия край на шала през получената примка, а втория край както е показано на видеото.

Виж още публикации от блога на efrea.