Чудният свят на Ефреа
Различни видове ръкави при дрехите - блузи, ризи и рокли
//ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

9 от най-често срещаните ръкави

Ръкавите са едни от най-важните елементи в дрехи като блузи, ризи, туники, рокли, сака и различни връхни дрехи. Освен че прикриват изцяло или частично ръцете, те допринасят за цялостната визия и могат да балансират силуета. Така например ако сте с фигура тип круша с по-тесни рамене и значително по-широк ханш и бедра, изборът на по-обемни ръкави в горната част може да балансира фигурата, но от друга страна ръкавите, които са разкроени от лакътя надолу, ще придадат още повече обем. От друга страна, ако раменете са по-широки, а ханшът е значително по-тесен, ръкавите с обем в горната част няма да са най-доброто решение.

Ето защо освен дължината на ръкавите, значение имат и техните конструктивни особености, а в тази публикация ще разгледаме едни от най-често срещаните видове ръкави и в частност влиянието им върху дамските дрехи.

Прав ръкав

Един от най-често срещаните видове, който се използва и при производството на блузи, ризи, рокли, сака, якета, палта, пижами и др. без значение дали става за дамски, мъжки или детски дрехи.

Плътно прилепнал ръкав

Това е ръкав, който е изработен от материя с еластичност, който е тесен и следва извивките на ръката. Къс, до лакътя или дълъг - ще го намерите в различни дължини.

Реглан ръкав

Това е често срещан вид ръкав, при който кройката започва още от яката или зоната на деколтето. В този ред на мисли, рамото е неопределено и не е строго фиксирано.

Ръкав тип камбанка

Това са къси, до лакътя или дълги до китката ръкави, които се разкрояват. Камбанка ръкавите могат да са прави в горната част и да се разкрояват под лакътя.
Този тип ръкав е подходящ за почти всеки тип фигура. Но все пак избягвайте разкроените под лакътя ръкави, ако сте с фигура тип круша с по-широк ханш.Ако ръкавът е с дължина до лакътя, не е подходящ за дами с фигура ябълка.

Ръкав тип пеперудка

Ефектни ръкави, които създават обем. Може да ги намерите с различни дължини, но най-често са къси и до лакътя.

Ръкави с голи рамене

Горната част на блузите или роклите е оформена с голи рамене, а ръкавите са свързани с основната част на дрехата. Подходящо както за дрехи за ежедневието, така и за по-специални поводи в комбинации с бижута.

Ръкави с отвори на раменете

Това е едно от модните решения, подходящи главно за сезон пролет/лято. Когато не искате да носите рокли или блузи без ръкави, може да изберете вариант с отвор на раменете, който нежно разчупва визията.

Ръкав тип прилеп

Отново популярен модел при който основната част на дрехата плавно прелива в ръкава. Избягвайте този тип ръкави, ако сте с фигура тип обърнат триъгълник с много по-широки рамене, защото така само ще придадете още повече обем в тази област.

Буфан ръкав

Това е вид ръкав, който стои бухнал и обемен в горната си част. Придава обем в областта на раменете. Най-подходящ е за дамите с фигура круша с тесни рамене и широк ханш, защото така балансира силуета.

Други оригинални решения за ръкави

Следващите видове е трудно да бъдат определени към някой от горните видове. Някои от тях са красив акцент на дрехите, а други са смели дизайнерски решения за по-нестандартна визия.

Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.