Чудният свят на Ефреа
Вижте как да изберете перфектната рокля онлайн според размер, дължина и силует от Ефреа - български производител на дамска мода в стандартни и големи размери.
//ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Как да изберем перфектната рокля онлайн?

Изборът на дрехи от интернет магазин е труден и затова в тази публикация ще дадем насоки как да изберете перфектната рокля за Вашето тяло, както и защо можете да имате проблеми с размерите. Вижте таблицата с размери на Ефреа.

На първо място следва да проверите страната на произход на дрехата, защото средната височина на населението може да е различна от тази на българските жени.

Височината на човек оказва влияние по начина, по който стои роклята. Ако изберете дрехи от Китай, талията на роклята може да е под бюста и ръкавите да са прекалено къси.
Ако дрехата е от Китай средната височина на жените е 154 см, а в България е 165 см. Това оказва пряко влияние върху начина, по който ще стои роклята. Освен че ще е по-къса, талията може да е много по-нагоре. Един от най-важните размери е Дължина център гръб.
Избор на дамски рокли според разположението на талията - висока, средна или ниска.

Някои от основните видове рокли според силует.

Правата дамска рокля е един от най-често срещаните силуети. Характеризира се с това, че ако я разгънем ще има форма на правоъгълник, т.е. няма свивки в областта на талията, нито разкрояване в долната си част.
Прикрива недостатъците в областта на талията и ханша. Не се препоръчва за дами с едър бюст.
Правата рокля е подходяща за офис и различни поводи.
Права дамска рокля, подходяща е за офиса. Можете да подчертаете талията с колан.

Прави дамски рокли от онлайн магазин Efrea.

Терминът Рокля с А-силует се използва за модели, които са с прилепнала към раменете и бюста горна част и постепенно се разширяват. Така зоната на подгъва е значително по-широка и наподобява силуета на главна буква А. Днес роклите с А-силует са едни от най-харесваните, защото са подходящи за почти всеки тип тяло.
Самото название на този тип дрехи (рокли, поли, палта) започва през 1955 г., когато френския дизайнер Кристиан Диор представя колекция с А-линия. Преди това неговите колекции са включвали дрехи, създаващи усещане за фигура тип пясъчен часовник. Една от най-популярните комбинации от модната колекция на Диор включва прилепнало сако, което е съчетано с дълга разкроена плисирана пола. Ив Сен Лоран също продължава да експериментира с А-линията.
Рокля с А силует. Характерна е с прилепнали рамене, без подчертаване на талията и разширяваща се долна част.
Този тип рокли се радват на огромна популярност през 60-те и 70-те години. След кратка загуба на популярност, те се завръщат на модния подиум и в уличната мода в края на 90-те години и началото на XXI в., за да се превърнат в един от най-предпочитаните силуети рокли в световен мащаб.Дължината на роклите с А-силует може да е мини (над коляното), до коляното, до глезените и до земята. Срещат се най-разнообразни форми на деколтето, а дължината на ръкава варира.
Предимства: прикрива областта на талията и корема. Визуално прави краката по-слаби.
Не е подходяща за дами с широки рамене и фигура тип обърнат триъгълник

Рокли с А-силует от онлайн магазин Efrea.


Вид вталена рокля, известна още и като Sheath dress. Тя е с приблизително равни пропорции между рамене и подгъв, прави впечатление подчертаването на талията. Обикновено е с дължина около коляното. Тук ще срещнете модели, които са подходящи и за официални поводи. Роклята може да се комбинира с болеро за по-небрежен външен вид или сако за офиса. Този тип рокли са истински моден хит през 50-те години в САЩ, а по-късно през 60-те години с вталена черна рокля е облечена и Одри Хепбърн. Мерилин Монро е една от актрисите, които избират този тип рокли за официални случаи. През XXI в. моделът е известен и като рокля за коктейли и тържества.
Основното предимство е, че издължава фигурата. Използвайте в комбинация с обувки с високи токчета.
Вталена дамска рокля, която подчертава красотата на женствените форми и извивки.

Вталени дамски рокли от онлайн магазин Efrea.

Дамската рокля тип Bodycon е вталена, но следи извивките на женското тяло без да прилепва плътно. Основната цел е да подчертае извитите линии. Изработва се с конструктивно придаване на обем на ханша в контраст с по-тънката талия. Обикновено се произвежда от материи с по-малка еластичност. Основният акцент трябва да е силуета на фигурата, затова прекалено цветните принтове и претрупването с аксесоари могат да развалят ефекта.

Не бива да се бърка с роклите от плътни материи, които имат за цел да оформят силуета, да подчертаят тънката талия и да повдигнат бюста.

Вталена рокля тип bodycon, която следи извивките на женското тяло и ги подчертава

Вталени рокли тип bodycon от онлайн магазин Efrea.

Отново вид вталена рокля, която има пеплум под талията за придаване на обем и подчертаване на женствения силует тип пясъчен часовник. Не се препоръчва за ниски жени. Акцент може да е и формата на деколтето.
Рокля с вталена горна част и пеплум под талията.

Вталени рокли с пеплум от онлайн магазин Efrea.

Рокля с вталена горна част и разкроена под талията. Отново любим и харесван модел, който се предлага в разнообразие от дължини - над, около и под коляното, до глезена и до земята.
Рокля с вталена горна част и разкроена под талията.

Разкроени дамски рокли от онлайн магазин Efrea.

Роклята тип риза заимства детайли от мъжката риза като яка и цял ред с копчета. Обикновено този тип рокли са по-свободни, но можете да подчертаете талията с колан. Може да се носи като ежедневна рокля. За по-бизнес ориентиран дрескод може да я съчетаете със стилно сако.
Рокля тип риза с якичка и закопчаване с копчета в предната част.
Роклята с висока талия е нарочно проектирана така, че коланът или ластикът да падат точно под бюста и много над най-тясната част на корема. Обикновено долната част на този тип рокли пада свободно надолу и прикрива зоната на корема.
Рокля с талия под бюста и разкроена долна част
Роклята тип прегърни ме може да е със силует, който подчертава талията. Анцентът обикновено пада в зоната на деколтето, което е V-образно и издължава силуета. Дължината на роклята е около коляното.
Дамска рокля тип прегърни ме
Още един вид вталена рокля. Впечатление прави зоната на подгъва, която е изработена в стил камбанка и привлича вниманието към добре оформените крака.
Още един вид вталена рокля. Впечатление прави зоната на подгъва, която е изработена в стил камбанка и привлича вниманието към добре оформените крака.

Избор на дамски рокли според фит

Различни дамски фигури - правоъгълник, круша, ябълка, правоъгълник, обърнат триъгълник и пясъчен часовник
Фит е съотношението между обиколките на талията, ханша и гърдите.

Има 5 основни фита дамски фигури.
Фит ПРАВОЪГЪЛНИК е характерен с това, че тези 3 обиколки са почти равни.
Фит ЯБЪЛКА се характеризира с натрупвания в областта на корема, а обиколката на талията е критична точка.
Фит КРУША е с тесни рамене, изразена талия и много по-голяма обиколка на ханша.
Фит ОБЪРНАТ ТРИЪГЪЛНИК е с широки рамене и визуално много по-тесен ханш.
Фит ПЯСЪЧЕН ЧАСОВНИК е с приблизително равни обиколки на ханш и гърди, но с много по-малка обиколка на талията.

Избор на дамски рокли за фит КРУША

 • Ако имате добре оформена талия можете да подчертаете това с помощта на колани и полувталени или вталени рокли. Роклите, които се разширяват в долната си част тип А-силует и трапец също са подходящи. Избягвайте рокли от прекалено впити материи, които описват тялото.Неподходящи са и роклите с паднала талия. Обикновено роклите с прав силует скриват талията и правят тялото да изглежда по-обемно.
 • Тъй като раменете са видимо по-тесни от ханша, основната идея е чрез формата на деколтето да се създаде оптична илюзия за по-широки рамене. Избирайте по-широки и по-плитки деколтета. Подходящи са деколтета с квадратна или обла форма. Деколтетата тип гръцко, които са надиплени могат да помогнат с добавянето на обем. Можете да подсилите ефектна на деколтето с помощта на колиета и шалове. Яките в горната част на дрехата също могат да са добър вариант за създаване на обем и привличане на вниманието. Избягвайте острите и тесни V-деколтета, който създават усещане за още по-тясна горна част на тялото и раменете.
 • Правилният избор на вид ръкав за дами с фит круша варира в зависимост от дължината на ръкава. Ако ръкавът е къс, можете да изберете широки ръкави, ръкави с маншети и тип камбанка, които ще придадат обем в горната част на тялото. Ръкавите тип прилеп с дължина до лакътя също са подходящи. Късите прилепнали ръкави само подчертават, че раменете са много по-тесни за сметка на ханша. За дългите ръкави е важно обема да е в зоната до лакътя. Подходящи са дългите ръкави с повдигнати рамене. Избягвайте дълги ръкави, които се разкрояват в долната си част.
Съвети за избор на рокли за фигура тип круша с тесни рамене и широк ханш

Избор на дамски рокли за фит ЯБЪЛКА

 • Най-подходящите рокли за фит Ябълка са тези, които се плъзгат по средната част на тялото, без да прилепват и да подчертават обемите.
 • Подходящи са рокли с А-силует, както и рокли тип трапец.
 • Детайлите около раменете, формата на деколтето и интересните ръкави отвличат вниманието от зоната на корема.
 • Диагоналните линии и по-големи щампи и текстури в горната или долната част на роклята също са добър избор.
 • Ако е удачно можете да си позволите рокли с акценти при подгъва, за да привлечете вниманието към краката си.
Модни съвети за перфектната рокля за фигура тип ябълка с голям корем.

Избор на дамски рокли за фит ПЯСЪЧЕН ЧАСОВНИК

 • Най-подходящи са роклите със силно втален силует, които подчертават тънката талия.
 • Най-подходящи са правите ръкави и тези по ръцете. Избягвайте прекалено широки и обемни ръкави.
 • Формата на деколтето трябва да балансира естествения силует на тялото като не бива да разширява визуално раменете или да добавя ненужен обем в горната част. Подходящи са леко заоблените деколтета, тъй като не са прекалено широки или изрязани, за да привличат внимание. V-образните деколтета са добър избор за този тип фигура.
 • Можете да изберете разкроени в долната си част рокли, които визуално създават усещане за още по-тънка талия. Ако искате да подсилите контраста, добавете обем както в областта на раменете и бюста, така и към ханша като подчертаете талията с колан.
 • Ако искате да изглеждате по-стройни изберете рокли по тялото в тъмни цветове.
 • Избягвайте широките рокли с прав силует и роклите трапец, които ще направят фигурата да изглежда тип правоъгълник или тип круша.
Съвети как да изберете най-подходящата рокля, ако сте с тяло тип пясъчен часовник с тънка талия.

Избор на дамски рокли за фит ПРАВОЪГЪЛНИК


 • За да създадете усещане за извивки, изберете деколтета с кръгли и овални форми тип лодка. По-дълбоките и широки V-деколтета визуално издължават областта на раменете и бюста. Различни детайли в зоната на деколтето като големи яки, акценти от дантела и волани също могат да привлекат вниманието в горната част на тялото, а също и да създадат допълнителен обем. Ако искате да подчертаете стройната си визия, заложете на по-тесни и прибрани деколтета като не забравяте да подчертаете талията. Избягвайте квадратни и ъгловати деколтета, които ще подчертаят липсата на извивки.
 • Най-подходящите форми на ръкава са тези, които добавят обем и акценти в горната или долната си част. За да се създаде обем ръкавите може да са тип буфан, камбанка, разкроени в долната си част. както и с маншети. Имате избор с различни дължини на ръкава - без ръкав, къс, до лакътя, 7/8 и дълъг. Избягвайте безформените прави ръкави както и плътно прилягащите към ръката, които подчертават правоъгълната форма на тялото.
 • Ако решите да подчертаете тънката талия чрез добавяне на обем в горната и долната част, те трябва да са балансирани, за да не постигнете ефект на силует тип круша или обърнат триъгълник.
 • По-ярките цветове, както и принтовете са подходящи за областта на раменете, бюста и под ханша, а за зоната на талията се спрете на тъмни цветове
 • Избягвайте прекалено широки рокли, както и с безформени рокли с липса на талия.
Вижте как да изберете идеалната рокля за телосложение тип правоъгълник,

Избор на дамски рокли за фит ОБЪРНАТ ТРИЪГЪЛНИК

 • Най-подходящите форми на деколте са тези, които визуално намаляват ширината на раменете. Можете да изберете овални деколтета тип U, както и остри V-образни. Деколтетата с асиметрия също помагат за разбиване на горната част на тялото. Избягвайте прекаленото широки и изрязани деколтета, както и тези с голи рамене, които биха допълнително акцентирали на широките рамене.
 • Подобно на деколтетата, формата на ръкавите също трябва да намалява обема на горната част на тялото. Дрехите с паднали ръкави и голи рамена също са подходящи. За дългите ръкави изберете такива, които се разширяват под лакътя като тип камбанка и разкроени ръкави.
 • Основната цел е да се придаде обем на ханша, да се подчертае талията и фигурата да се доближи към пясъчен часовник, но отново това е въпрос на личен избор. Подходящи са роклите, които вталени в горната част и се разкрояват под талията, както и леко вталените А-силуети.
 • Относно цветовете, то ако има принтове, е удачно те да са в долната част, а не концентрирани в зоната на раменете.
 • Можете да подчертаете талията си и с широк колан. Избягвайте рокли с големи яки и подплънки на раменете, както и които подчертават тесния ханш.
Съвети за рокля за жена с широки рамене и тесен ханш тип обърнат триъгълник
Ефреа е български производител на дамски дрехи, които се продават само онлайн на www.efrea.com . Едно от основните предимства е, че всеки модел се предлага както в стандартните номера S, M, L, така и в големи размери до 4XL. Друго предимство е, че освен по размер и по цвят, в онлайн магазина можете да избирате дрехи според силует - например прави рокли, вталени рокли, разкроени рокли, рокли с А-силует и др. Можете да избирате дамски рокли и според дължина на ръкава. Някои от моделите се предлагат с 2 или 3 дължини.
В онлайн магазина има специална рубрика, наречена Ефреа общество, в която можете да намерите хиляди фен снимки от наши клиентки и така да получите информация за размери, цветове, материи и стайлинг.

Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.