Чудният свят на Ефреа
Измерването на данните за определяне на вертикалния силует позволява да определим дали сме с къси крака, дългокраки или с балансирана фигура.
//МОДНИ СЪВЕТИ

Как да изберем дамски дрехи за дълги или къси крака?

Разбирането на особеностите на фигурата ще Ви помогне да подберете дрехите, с които изглеждате най-добре. В блога вече публикувахме модни съвети за избор на дрехи според фит, който е съотношението между обиколките на ханша, талията и гърдите.

При дамските фигури има 5 основни фита:
пясъчен часовник
круша
ябълка
правоъгълник
обърнат триъгълник

Друг важен показател е т.нар. вертикален силует на тялото. Определянето му е много по-лесно, защото става дума за съотношението между крака към тяло и глава. Или най-общо от този вертикален силует зависи дали определяме човека като дългокрак, пропорционално балансиран или пък с къси крака.

В тази публикация ще разгледаме как се определя този вертикален силует, как можем да го коригираме и какви са подходящите дамски дрехи според изброените по-горе 5 фита.

Как да определите своя вертикален силует?

Вижте модни съвети как да се обличате ако имате къси или дълги крака
Най-лесният начин е да измерите разстоянието от горната част на главата до тазобедрената става и след това от там до земята. Разбира се, ако знаете точния си ръст от него можете да извадите едната стойност.

Малко по-сложния вариант е да разделите фигурата си на 4 части:
от горната част на главата до линията на зърната на гърдите, когато сте със сутиен
от линията на зърната на гърдите до тазобедрената става в ханша
от ханша до центъра на коляното
от коляното до земята

Запишете измерванията си и вижте още информация как да определите вертикалния си силует и съвети как да го коригирате с помощта на дрехи.

Балансираният вертикален силует е характерен с това, че горната част на тялото, заедно с главата и шията са с почти същата дължина като на долната половина.

Ако сте разделили тялото на 4 части, разстоянието от бюста до ханша и от тазобедрената става до коляното са сходни по дължина. Почти равни са и разстоянията от главата до бюста и от коляното до земята.

Обикновено този балансиран силует се среща при дребните жени, затова често модните съвети са свързани с избор на дрехи, които ще създадат визуална илюзия, че дамата е по-висока чрез подчертаване на по-високо разположена талия и пр. Освен това трябва да се вземе под внимание и фита. Ако сте с балансиран силует, но искате краката Ви да изглеждат още по-дълги, вижте съветите по-надолу.

При къси крака и дълъг торс, горната половина на фигурата е видимо по-дълга. Понякога жените с този тип вертикален силует имат по-ниско разположен и обемен ханш и са с нисък до среден ръст.

Ето няколко общи съвета как да направите краката да изглеждат по-дълги.

За летните обувки изберете по-дълбоко изрязани, които покриват само пръстите на краката.
Изберете обувки с телесен цвят или такъв, който се слива с цвета на панталона, например черен панталон с черни обувки.
Ако носите чорапогащници и клинове също можете да съобразите цвета им с този на роклята или туниката.
Изберете панталони с възможно най-голяма дължина. Вечният ръб на панталона също издължава крака. Ако носите обувки с високи токчета, по-дебели подметки или платформи може значително да увеличите дължината на краката си. Панталоните до глезена и 7/8 разцепват визуално крака и го правят да изглежда по-къс.
Панталоните с висока талия също са добър вариант, ако можете да си ги позволите.
Изберете къса блуза или я запашете в пола с висока талия, за да създадете усещане за издължена долна част на фигурата.
Ако тялото Ви позволява, можете изберете по-къса блуза или риза, която не покрива ханша.
Изберете панталони и поли с вертикално райе, което издължава.
Пробвайте дрехи в един цвят, можете да разнообразите нюансите.
Дамските панталони по крака тип скини също могат да издължат краката, особено ако са в по-тъмен цвят.

Вижте някои от предложенията на Efrea за дрехи, които правят краката визуално по-дълги.

Един от най-желаните вертикални силуети е комбинацията от дълги крака и къс торс.
В този случай дължината от ханша до стъпалата е много по-голяма от половината височина. Повечето от жените с този тип телосложение са високи, но има и изключения. Ако все пак искате да придобиете по-балансиран силует, не носете прекалено къси блузи и не ги запасвайте в панталона или полата.
Носете по-дълги връхни дрехи.
Избягвайте поли и панталони с високи талии, а ниската талия визуално ще скъси долната част на тялото. Панталоните с паднало дъно също са подходящи.
Избягвайте високите токчета и носете обувки с равна подметка тип балерина.
Полуполо яките на дрехите са добра идея, ако Вашия фит е подходящ.

Модни съвети за комбинации от вертикален силует и фит.

Фигура тип пясъчен часовник е една от най-харесваните женски фигури. Вижте модни съвети как да се облечете според дължината на краката

Фит пясъчен часовник

Това е един от най-харесваните типове женска фигура. Обиколките на ханша и гърдите са приблизително еднакви, но талията е значително по-тънка и това създава много женствени извивки.
Независимо дали притежават балансиран силует, много от дамите искат да увеличат визуално дължината на краката си.
При фит пясъчен часовник можете да носите поли и панталони с висока талия.
Избирайте обувките в същия цвят като панталона, а през лятото в близък до тена на кожата цвят.
Избирайте блузи и туники с щампи и принтове и комбинирайте с тъмни панталони, които визуално създават впечатление за по-тънки и дълги крака.

Фигура тип круша е характерна с широк ханш и тесни рамене

Фит круша

Фит тип круша е един от най-женствените и често срещани силуети. Отличителна черта е значително по-широкия ханш и обемна горна част на бедрата. Талията е изразена, а раменете са значително по-тесни. Въпрос на личен избор е дали ще подчертаете естествения си фит или ще придадете повече обем в зоната на раменете и бюста, за да постигнете фит пясъчен часовник.

От друга страна, ако сте с къси крака ще трябва да помислите как да ги издължите визуално, но в случая панталоните и полите с висока талия не са добра идея, защото показват широкия ханш.

Фигура тип ябълка е с корем и без талия.

Фит ябълка

Фигурата е характерна с това, че обиколките на ханша и гърдите са приблизително еднакви, но липсва ясно изразена талия както на разгледаните досега фигури. Нещо повече, в областта на корема има доста мазнини, които придават този участък от тялото изпъкнала форма. Предимство на фигурата може да са краката и ако сте с балансиран силует можете да ги подчертаете и издължите. Избягвайте безформените и широки блузи тип oversize. Вижте съветите ни за избор на деколтета и форма на ръкави на блузи, туники и рокли. Ако сте с къси крака и дълъг торс може да пробвате обличане на слоеве. По-дълга блуза или туника в комбинация с по-късо яке може да създаде илюзия за по-балансиран силует.
Фит правоъгълник или колона е с еднакви обиколки на талия, ханш и гърди

Фит правоъгълник

Този фит е характерен с почти еднаквите обиколки на талия, ханш и гърди. Ако отслабнете в областта на талията можете да придобиете фит пясъчен часовник. Ако обаче натрупате мазнини в областта на корема ще заприличате на фит ябълка. Може да създадете илюзия за фит пясъчен часовник с малко повече обем в раменете и ханша като подчертаете талията с широк тъмен колан или изберете подходяща рокля. Блузите и туниките с пеплум в областта на ханша също са добър вариант. При по-късите крака отново е важен избора на панталони и цвят на обувките.
Фит обърнат триъгълник е с широки рамене и тесен ханш

Фит обърнат триъгълник

Тази фигура е характерна с широките, добре развити рамене и горна част на ръцете, а ханшът е значително по-тесен. Създава усещане за спортна, атлетична фигура, без много женствени извивки. Обикновено дамите са високи и с балансиран силует или дълги крака. Можете да създадете илюзия за пясъчен часовник с блузи с пеплум в областта на ханша, както и с разкроени рокли под талията.
Ефреа е български производител на дамски дрехи в стандартни и големи размери. Те се продават единствено онлайн в www.efrea.com. Едно от уникалните предимства на онлайн магазина е, че някои от моделите дамски поли, рокли и панталони се предлагат в 2, 3 и дори 4 дължини според ръста и вертикалния силует.
Ако имате съмнения в избора на размер или дължина можете да се свържете с консултантите на онлайн магазин Efrea.

Вижте още модни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.