Чудният свят на Ефреа
Съвети на какво да обърнем внимание, когато пазаруваме от онлайн магазин за дрехи.
//ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Съвети как да изберем дрехи онлайн

В тази публикация ще дадем насоки как да пазарувате безопасно в огромното море от онлайн магазини, да избегнете подводни камъни и непланирани разходи, както и възможности да изберете най-подходящите дрехи на изгодна цена.

Измерване на обиколките на тялото

Започнете първо с измерването на обиколките на тялото си. Били сте на all inclusive и незабелязано сте се поувлекли с хапването? Да, това може да се отрази пряко на обиколката на талията и силно вталените рокли без еластичност вече да не Ви стават. Или пък полите с висока талия. Или обратното, поставили сте си за цел и сте свалили най-после онези досадни 5 килограма. Въпреки че разликата в теглото може да не е голяма, тя може да окаже голямо влияние, особено ако сте на долната или горната граница на размера.
Най-добре е да се обличате според тялото, което имате в момента и да не купувате прекалено тесни дрехи с идеята, че все някога ще отслабнете.

Измерете предварително обиколките на тялото си - на талия, ханш и гръдна обиколка, за да можете да изберете най-подходящите дрехи онлайн.
Въпреки че има препоръки относно размерите, съществуват различни стандарти според Wikipedia .
По тази причина не можете да сте сигурни дали дрехата, произведена например в Китай е подходяща за Вас.
За дамите важни са главно обиколките на бюста, талията и ханша. Разбира се за избор на блуза може да има значение обиколката на бисепса, а за панталон - дължината на вътрешния шев.
За мъжете са важни обиколките на гърди, шия, талия, ханш, както и ширина на рамене и височина.
За децата е важен ръст, а в някои случаи обиколка на талия и ханш. За девойките има значение гръдната обиколка.

Потърсете таблица с размери в онлайн магазина

След като сте измерили обиколките на тялото и започнете да разглеждате дрехи в онлайн магазини, първо погледнете каква информация относно размерите предоставят. Дали имат Таблица с размери, по която да можете точно да определите каква големина да си закупите. Или може би предоставят продукти от различни държави и затова навсякъде са дали обмерни данни. Погледнете дали например не сте размер L в един онлайн магазин, а в друг XL и да не се причислява към макси мода. Ако размерите са по Европейска номерация, тогава още по-точно ще може да определите точния размер.

Друга добра практика при онлайн магазините е да ги представят върху дамска / мъжка фигура с упоменат размер (обиколки на ханш, талия, гърди) и височина.

Избягвайте да закупувате дрехи от онлайн магазини,
в които липсва информация за страна на произход, двойни размери като S/M, M/L, L/XL и пр. Може да е подвеждащо да закупувате дрехи, които са снимани върху равна повърхност и не са облечени. Така не може да прецените дължината на дрехата, както и на ръкави и крачоли. Няма как да се ориентирате дали дрехата е изработена от материя с еластичност, както и дали образува красиви гънки или описва всички несъвършенства.

Независимо какъв е размера на дрехите - Вие сте неповторими и красиви.
Дами със стандартни и големи размери. Различни видове женски фигури. Слаби и пищни жени

Местен производител или от друга държава

Обърнете внимание на срока за доставка. Дори онлайн магазинът да е български, може да се окаже, че продуктите не са налични, а са тип dropshipping и ще Ви бъдат доставени след 2-3 седмици. Ако имате повод на фиксирана дата, бавната доставка може да провали първоначалната идея за дрескод. В такъв случай при пазаруване от сайтове с бавна доставка трябва да пазарувате още преди започването на сезона, което може да доведе до закупуване на модели от предни години, които не отговарят на модните тенденции.
При онлайн пазаруване на дрехи обърнете внимание на срок и цена на доставка.

Цена на доставка, условия за безплатна доставка

Въпреки че цената в някои онлайн магазини може да изглежда ниска, проверете колко дължите за доставка, за да не бъдете неприятно изненадани, особено що се отнася за поръчки от международни сайтове за дрехи. Някои онлайн магазини предлагат фиксирана цена за доставка до офис на куриерска фирма или до адрес, докато при други теглото на пратката оказва влияние, т.е ако закупите яке, ще платите по-скъпа доставка отколкото за рокля на същата цена.
Друга често срещана практика е да имате напълно безплатна доставка над определена сума.

Условия за връщане, подмяна на размер и рекламация на дрехи

Има значение дали ще закупите дрехи от онлайн бутик, който има единствено страница в социалните мрежи като facebook и instagram, или от сайт с условия за ползване, цени на доставка и срок на връщане. Ако пазарувате от легитимен онлайн търговец, обикновено можете да върнете дрехите в срок от 14 дни след получаването им, стига да не са прани, носени и са с непокътнат етикет и опаковка.

От друга страна, ако пазарувате от чуждестранен сайт с бавна и скъпа доставка, връщането и подмяната на размер може да не си заслужават.
Пробвайте дрехите възможно най-скоро след като ги получите, за да можете да ги върнете или да смените размера. Някои от онлайн магазините предлагат опция преглед и тест, така че още на момента ще може да прецените дали да платите с наложен платеж и задържите дрехата.

Разпродажби, промоции и black friday в онлайн магазини

Сезонни разпродажби и аутлети на дрехи

Идеята за продаване на дрехи в края на сезона е взета от физическите магазини. Удобството при онлайн търговията е, че ще спестите време да ги обиколите и можете да разглеждате стотици артикули през настолен компютър или мобилен телефон. Друго удобство е, че можете да проверите за избрания от Вас размер, както и да приложите различни филтри като цвят, дължина на ръкав, материя, силует и пр. Пазаруването в онлайн магазин Ви дава достъп до стотици и дори хиляди продукти, които във физическия би било трудно да обхванете с поглед.

Някои от онлайн магазините изпращат писма по електронната поща за дрехи с намалени цени.

В последните години все повече български онлайн магазини предлагат дрехи на ниски цени и на Black Friday през ноември, така че не е нужно да обикаляте с часове да търсите горещи оферти.

Купувайте от надеждни и авторитетни продавачи

Как да се ориентирате? Както изброихме едни от критериите са възможността да върнете продукт и да направите рекламация, ако не сте доволни от качеството.

Потърсете коментари и отзиви от други клиенти. Разбира се, онлайн магазините със 100% доволни клиенти може да се стремят изкуствено да получат положителни оценки, както и да цензурират негативни отзиви от недоволни клиенти. Средните и ниските оценки пък могат да покажат, че мнението на клиента е важно и екипът на онлайн магазина работи за отстраняване на проблемите и подобряване преживяването на всеки един потребител.

Гледайки снимки на клиенти на онлайн магазина с продавани артикули можете да добиете по-реална представа. От друга страна, ако дрехата е представена от известна личност (инфлуенсър), може да са използвани графични редактори като Фотошоп и различни филтри, за да изглежда по-бляскаво.

Известни марки или фалшификати

Ако харесвате известен бранд, трябва да внимавате да не бъдете измамени. Това може да стане по различни начини. Проверете внимателно онлайн магазина, цените, както и дали дрехата е от нова колекция или аутлет. Отново напомняме да погледнете срока на доставка, за да се убедите, че продуктът е наличен в България и не се налага да чакате 2-3 седмици за доставка.

Не предоставяйте ненужна лична информация

Ако се съмнявате, прочетете правила и условия за използване на онлайн магазина. След като финализирате поръчка по интернет ще са нужни имената Ви, телефон за връзка и адрес на получаване (може да я получите в офис на куриерска фирма). Обикновено не са нужни допълнителни данни като ЕГН, номер на банкова сметка (освен, ако няма да връщате продукта) и други допълнителни данни.

В много случаи може да направите бърза поръчка като оставите само телефон за връзка за доуточняване на необходимите данни за доставка.

Купувайте от криптирани онлайн магазини със ssl сертификат. Ще ги познаете по https в адреса.

Пазарувайте от криптирани онлайн магазини (htttps, а не http)

Разполагат със SSL сертификат, който криптира данните и защитава канала, по който се извършва комуникацията. Ако това определение звучи прекалено сложно, ще разпознаете тези сайтове по адреса горе в менюто на браузъра. Погледнете в лентата на браузъра на настолен компютър. Обикновено подобен вид сайтове започват с https://. Много често обаче тази част от адреса се съкращава и се изобразява като затворен катинар.
От друга страна онлайн магазините с адрес само http:// са по-уязвими за изтичане на информация и затова може да получавате предупреждение преди да ги отворите.

Безспорно темата е дълга и обширна. Но избирайки правилния размер дрехи от онлайн магазин с прозрачни условия за цена на доставка, условия за връщане и рекламация, можете да се насладите на голямото количество на продукти, които се предлагат онлайн и да спестите време от обикалянето на физически магазини.

Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.