Чудният свят на Ефреа
Ползи и странични ефекти на куркума и куркумин. Рецепта за приготвяне на златно мляко с куркума, черен пипер, мед и джинджифил вкъщи.
//ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Ползи на куркума, странични ефекти и рецепти за златно мляко

През последните години и в България навлиза т. нар. Златно мляко, за което се твърди че има редица ползи за здравето, а редовния му прием е едва ли не панацея. В тази публикация ще разгледаме какви са някои от клинично доказаните ползи, има ли странични ефекти и как можем да си го приготвим сами вкъщи.

Златното мляко дължи характерния си жълт цвят на куркумата. Тя участва и в подправката къри. Тъй като куркумата има горчиво-лют вкус, се използва в комбинация с подправки като кимион, кориандър, сладък червен пипер и сминдух. В някои варианти на къри участват още и джинджифил, черен пипер, индийско орехче, карамфил, канела и др. Ето защо ако искаме да си направим златно мляко трябва да използваме пакетче само с куркума или прясно настъргана от корен.

Куркума - ползи за здравето

Основните ползи за здравето се дължат на биоактивното съединение куркумин, което придава характерния жълт цвят на куркумата. Неговото количество варира и е около 2-8 %. Един от основните проблеми е, че куркуминът не се разтваря във вода и често излиза непреработен през стомашно-чревния тракт. Ето защо за лечебни цели често се препоръчват хранителни добавки с куркумин, които се предлагат под различни форми. Освен това куркуминът се използва като безопасен органичен оцветител на храни и напитки в жълт цвят (означава се като Е-100) и е одобрен от Европейския съюз и Агенцията за безопасност на храните в САЩ.

Според публикациите на Health Line - 10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin и Web MD куркумата се използва като билка и лечебно средство от столетия в Индия, а ето кои са доказаните ѝ лечебни свойства.

Куркумата е подправка, използвана в Азия, която влиза в състава на къри и се отличава с жълтия си цвят. Куркуминът е мощно биоактивно съединение с антивъзпалителни действия.

Мощни противовъзпалителни действия

Възпалението може да бъде приятел, когато елиминира бактерии, вируси и увредени клетки, но и враг, когато унищожава здравите тъкани на организма.
Има 5 основни признака на възпаление - топлина, болка, зачервяване, подуване и загуба на функция.
Възпалителните процеси могат да се разделят на остри, които настъпват в рамките на минути след нараняване или инфекция и хронични, които могат да продължат месеци и години.

Днес се счита, че хроничните възпаления са част от причините, които водят до развитие на заболявания като акне вулгарис, непоносимост към глутен, колит, възпалителни заболявания на червата, мастоцитоза, отит, ревматоиден артрит, пневмония, ринит, отхвърляне на трансплантирани органи, атеросклероза и много други. Някои от алергичните реакции, които са със свръхчувствителност от тип 1 също са в резултат на неподходящ отговор на имунната система, която предизвиква възпалителни процеси и дразнене на нервите. Пример за това е сенната хрема.

Според клинични изследвания приемът на куркумин намалява симптомите на сенна хрема като кихане, сърбеж, хрема и секрети.
При възпалителното заболяване на червата, известно като болест на Крон, всекидневния прием на куркума в продължение на 1 месец може да намали диарията и болките в стомаха, но няма данни да е ефективно при язва на стомаха.

Възпалението причинява увреждане на ДНК поради увеличения брой реактивни кислородни видове и повишения оксидативен стрес. Не на последно място хроничното възпаление може да е причинено от негативни емоции и силен стрес, който води до отделяне на специални хормони. От друга страна възникналото заболяване може да причини депресия и понижено настроение.

Куркуминът като хранителна добавка може да облекчи болката в ставите при артрит.
Остеоартритът е един от най-често срещаните видове артрит и представлява дегенеративно заболяване на ставите. Обикновено се среща сред хората в напреднала възраст, но началото може да възникне много по-рано.

Според публикацията на Harvard Health Publishing/ Curcumin for arthritis: Does it really work? приемът на хранителна добавка с 500 mg куркумин 3 пъти на ден може да се сравни по действие с приема на лекарството Диклофенак от 500 mg 2 пъти на ден. Въпреки обнадеждаващите данни, данните са с известни ограничения и както ще видим по-надолу приема на куркума и хранителни добавки с куркума не са подходящи за всеки.

Основната теория засега е, че биоактивният куркумин блокира NF-kB, фактор, свързан с активирането на гени при възпалителни процеси и потиска усещането за болка. Обикновено се приема хранителна добавка с 500 mg куркумин или екстракт от куркума по 2-4 пъти на ден в рамките на 1-3 месеца. При ревматоиден артрит приема на куркума може да намали болката, сутрешната скованост и подуването около ставите.

Куркумата е силен антиоксидант

Обикновено реактивните кислородни видове се използват целенасочено за унищожаване на вируси и бактерии. Но когато са прекалено много, свободните радикали нанасят щети на организма като реагират с мастни киселини, протеини и ДНК. Куркуминът може да неутрализира вредните свободни радикали и да повиши производството на антиоксидантна защита. Понякога хроничното възпаление е причинено именно от прекалено голям брой свободни радикали и това обяснява ефективността на куркумата.

Куркума и функции на мозъка

Тук съществуват различни теории. От една страна ще прочетете, че редовния прием на златната подправка може да предотврати развитието на Алцхаймер, от друга, че се бори с депресията и лошото настроение, както и че води до образуване на нови неврони. Засега клиничните изследвания показват противоречиви резултати дали редовния прием ще Ви направи по-умни и по-щастливи.

Куркума и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания

Основната полза се състои в подобряването на лигавицата на кръвоносните съдове, която регулира кръвното налягане и съсирването на кръвта. Тъй като куркуминът пряко влияе на възпалителните процеси и оксидативния стрес вероятно би могъл да има полза за здравето.

Освен това той намалява нивата на триглицеридите в кръвта, но влиянието му върху нивата на добрия и лошия холестерол е противоречиво.

Куркума и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания

Приемът на куркума е полезно за хората, които не консумират алкохол, но имат неалкохолно мастно заболяване на черния дроб. Изследвания показват облекчаване на сърбежа по кожата, причинен от дългосрочни бъбречни заболявания. От друга страна при тежки чернодробни състояния редовният прием на големи дози куркумин е противопоказан.

Куркума за лечение на рак

Съществуват стотици различни видове рак и няма пряко доказателство, че куркуминът е панацея за всички тях. Имайте предвид, че създателите на хранителни добавки не подлежат на толкова строга регулация и законови норми както лекарствата, а същевременно могат да изтъкват предимства на продуктите си. Инжектирането на куркума интравенозно може да доведе до тежки последици, алергичен шок и дори смърт.

Странични ефекти на куркума и куркумин

Когато се приема през устата в повечето случаи куркумата е безопасна. Хранителните добавки, които осигуряват до 8 грама куркумин дневно са безопасни за използване в рамките на 2 месеца, а 3 грама куркумин - до 3 месеца.

Страничните ефекти се състоят в стомашно разстройство, диария, гадене и световъртеж.

При нанасяне върху кожата куркумата в повечето случаи е напълно безопасна, както и когато се използва като вода за уста. Може да се използва и като клизма.

При бременност и кърмене няма опасност, ако куркумата е като подправка. Но когато се приема като хранителна добавка с големи количества куркуми може да стимулира матката и да изложи бременността на риск. Няма клинични изследвания върху кърмещи майки и затова се препоръчва избягване на големи количества куркумин.

Проблемите с жлъчния мехур като камъни или запушване на канали могат да се влошат при големи количества куркума.

Приемът на куркума може да забави съсирването на кръвта и затова хранителните добавки с куркумин трябва да се спрат 2-3 седмици преди планирана хирургична операция. Освен това куркумата може да си взаимодейства с лекарствата, които забавят съсирването на кръвта като Аспирин, Хепарин, както и Ибупрофен, Напроксен и други.

Куркумата може да повлияе на женския полов хормон естроген. Това може да окаже благоприятни действия върху дамите, но може да влоши състоянието при болните от рак на гърдата, матката, яйчниците, миома на матката и ендометриоза.

Приемът на големи количества куркума може да предотврати усвояването на желязото и е противопоказано при желязодефицитна анемия.

Прием на куркума като подправка

Златното мляко дължи превъзходния си жълт цвят на куркумата и на нейния куркумин, който може да повлияе на здравето, но в големи количества има и негативни ефекти.
Не може да твърдим, че изпиването само на една чаша ще реши сериозни здравословни проблеми, но от друга страна редовната консумация може да има ползи в дългосрочен план.

Тъй като куркумата не се разрежда във вода се прави напитка с мляко. Можете да изберете прясно краве мляко или алтернатива за вегани като бадемово, кокосово и други. Имайте предвид, че това е напитка, от която можете да приемете и половин чаша.

Тъй като мазнините са важни за усвояването на куркума, ако кравето мляко не е пълномаслено и използвате ядково, можете да добавите кокосово, бадемово или друго масло.

Куркуминът, който е важен за здравето е от 2 до 8% в куркумата. За да подсилите ефектите му е важно да го комбинирате с пиперин, който се съдържа в подправката черен пипер.

За да подсилите противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на напитката може да добавите джинджифил, канела, мед и други по Ваш вкус.

Препоръчителна рецепта за приготвянето на златно мляко:

Необходими продукти:
1 чаша прясно краве мляко (неподсладено бадемово, кокосово и други веган алтернативи)
( ако е необходимо 1 чаена лъжичка бадемово или кокосово масло)
1/2 чаена лъжичка смляна куркума
щипка черен пипер

По желание добавете:
прясно настърган джинджифил или джинджифил на прах
щипка кардамон
прясно настъргана канела или 1 щипка на прах
1/4 чаена лъжичка мед за подслаждане

Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки и ги изсипете в малка тенджера. Поставете на котлона на умерена температура за около 15 минути, за да се смесят, но без да завират.

Можете да направите златно мляко бързо и ако си подготвите предварително каша с куркума, която да съхранявате в хладилник до 2 седмици.
За 12 дози смесете:
4 супени лъжици смляна био куркума,
задължително около 1/8 чаена лъжица черен пипер за активиране,
по желание 1/2 чаена лъжица канела и кардамон.

Добавете 1/2 чаша вода. Изсипете в тенджера и разбъркайте добре. Оставете да къкри на слаб огън около 15 минути, докато водата се изпари и се получи гъста паста. Не слагайте пресен джинджифил, защото вкусът му се променя. В този случай е нужно само леко да загреете млякото и после да добавите 1/2 - 1/4 чаена лъжица от пастата. Разбъркайте и полезната напитка е готова.
Вероятно в повечето от заведенията ще Ви предложат златно мляко с подобна предварително направена каша.
Можете да експериментирате и други варианти, в които да заместите прясното мляко с кисело, с кефир и пр. Има варианти и за кафе с куркума.
Вече знаете част от ползите и рисковете при прием на куркума като подправка и като хранителна добавка с куркумин. Безспорно куркумата е интересно растение, на което ще бъдат посветени множество клинични изследвания.

Вижте още полезни съвети от блога на Efrea

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.