Чудният свят на Ефреа
Дамски костюми с панталон - любопитната история за възприемането на този вид стайлинг в дамската мода през XX и XXI в.

Дамски костюм с панталон - любопитната история през последните 150 години

Да Ви арестуват само защото сте жена, но носите панталон или да не Ви допуснат да се явите като свидетел на дело в съда заради неприемливо облекло (панталон)? Това днес ни изглежда абсурдно и дори смешно, но само преди около 100 години облеклото на нежния пол се е гледало под лупа, а носенето на типични за мъжете дрехи се е приемало като повод за провокация.

Нека да видим как познатите ни днес дамски костюми от сако и панталон пробиват своят път към масовата конфекция, както и висшата мода.

1666 г.

Английският крал Чарлз II последва примера на краля на Франция Луи XIV и обяви, че мъжете, които присъстват в съда трябва да са със сако, панталон и вратовръзка. В крайна сметка това дава началото на изисканите мъжки костюми, които отговарят на специфични норми на облекло според пол.

1870 г.

Сара Бернард е една от най-известните френски актриси на XIX и началото на XX в., която е изиграла стотици роли в театъра и нямото кино, муза на Александър Дюма, Жорж Санд, Енрико Карузо, принцът на Уелс (бъдещият крал Едуард VII). Една от най-големите бунтарки и известна със своята слаба и кльощава фигура, тя представя и мъжки роли в театъра като Хамлет. Специално за нея са ушити "момчешки дрехи", които скандализират обществото във времето, когато дрескода на половете е ясно отчетлив.
Актрисата Сара Бернард е една от първите жени, която носи дамски костюм с панталон през 1870 г.

Началото на XX в. - движение на суфражетките

Наименованието суфражетка (suffragette) се използва за пръв път през 1906 г. от репортер в публикация в Daily Mail с лека ирония за жените, които се борят за правото да могат да гласуват на избори наравно с мъжете. Сред цветовете, които носели се отличавали лилаво като символ на лоялност и достойнство, бяло за чистота и зелено за надежда. Дамите активистки използвали различни похвати, за да привлекат внимание върху проблема - разбивали прозорци, отказвали храна в затвора, подпалвали сгради, скандирали по време на политически митинги и пр.

През 1893 г. Нова Зеландия става първата самоуправляваща се държава, която дава право на глас на всички жени на възраст над 21 години.

Когато през 1903 г. жените във Великобритания не получават право да участват в изборите, решават да се борят за правата си организирано. Това продължава до избухването на Първата световна война през 1914 г., когато между тях възникват различия и се разцепват на по-малки групи.

Междувременно около 1910 г. Американската асоциация на шивачите на дамска мода създава т. нар. "костюм на суфражетка". Той се състои от блуза, сако и пола с дължина до глезена, която позволява на жената да се движи много по-свободно в сравнение с типичните за времето силно вталени рокли и поли.

През 1918 г. във Великобритания жените над 30 години и с определено имущество вече могат да гласуват.

През 1928 г. вече могат да гласуват всички жени над 21 години.

Суфражетките са активистки от 20 век, които се борят за повече граждански права
Българките и изборите

Под влияние на движението на суфражетките и в България започват преговори за равнопоставено положение и на българските жени. Така през 1938 г. е приет закон:

„Избиратели по тази наредба закон са всички български поданици, навършили 21-годишна възраст, мъже и жени. Последните - ако са омъжени, разведени или вдовици". Това отново разделя жените на 2 категории - които са (или са били) омъжени и такива, които не са.

По време на социализма през 1947 г. се приема поправка, която дава право на жените над 18 години без значение от семейния статус да гласуват.

Интересен факт е, че едва през 1976 г. жените в Швейцария получават право на глас.

1930 г.

Костюмите, които носели жените в началото на XX в. се състояли главно от сако и дълга пола.

Първият костюм от сако и панталон е носен от актрисата Марлене Дитрих във филма "Мароко" и предизвикал бурни емоции.

В крак с модата, дизайнерите започнали да създават повече костюми с панталони за най-богатите си и екстравагантни клиентки, но минали години преди тази модна прищявка да се възприеме добре и сред по-голяма част от обществото.

Актрисата Марлене Дитрих с първия костюм от сако и панталон
Марлене Дитрих

1933 г.

Елинор Рузвелт е съпруга на 32-рия президент на САЩ и първа дама в периода 1933 - 1945 г. През 1946 г. е избрана за председател на комисията на ООН за правата на човека, има редица изяви в борбата срещу бедността, расовата дискриминация и правата на жените. Още в първите месеци, откакто е първа дама, се появява на официална церемония именно с панталон. Причината е, че преди това е излязла да язди и нямала време да се преоблече. Въпреки че изборът на тоалет с панталон не е предварително обмислен, Елинор позира за снимки с провокативния си тоалет и повдига тема за разгорещени дебати.

1942 г.

Одри Хепбърн била известна актриса, балерина и общественичка. Призната е както за филмова звезда, така и модна икона. Интересен факт е, че за филма си Жена на годината, облича мъжки костюми с ревери и широки панталони. Но освен по време на снимките, тя носи панталони и костюми с панталон и в ежедневието, а стилът ѝ на обличане се струва много необичаен за жените от тази епоха.
Одри Хепбърн с дамски костюм с панталон

Периодът от 1940-1945 г.

Втората световна война постави началото на нова ера за жените, които вече не се занимават само с домакинство, а се включват като значителна трудова сила. В тези 5 години процентът на работещите жени в САЩ се е увеличил от 27 на 37. Постепенно представителките на нежния пол започват да заемат типично мъжки длъжности в промишлеността и съответно се нуждаят от по-практично облекло като панталони. Подобна тенденция се забелязва не само в САЩ, но и в Европа.

След края на Втората световна война

За кратко популярността на дамския костюм с панталон се сгромолясва, защото много от жените желаят да се върнат към традиционните роли на домакини. Ето защо модните дизайнери като Dior връщат на мода отново костюмите с поли и нежна женствена визия с ясно изразена талия.

1960-те години

Постепенно дамските панталони стават все по-широко разпространени. Основната причина се крие в това, че след двете световни войни много жени работят наравно с мъжете и вече имат редица извоювани права. Не е изненадващо, че модните дизайнери се надпреварват да представят костюми с панталон.

През 1966 г. Ив Сен-Лоран представя своя известен Le Smoking - вечерен костюм с панталон за жени, който създава асоциации с мъжки смокинг. Визията на костюма е допълнена с яркочервено червило и високи остри токчета. Основната концепция, която се харесва на жените, които обличат този смокинг е, че те не се подчиняват на мъжете и не се приемат като граждани от втора класа само заради пола си. Въпреки че именно Ив Сен-Лоран се смята за основоположниците на тази модна линия, по-късно е отбелязано, че някои от неговите костюми с панталон са много подобни на предложенията на други дизайнери от последните 5 години.

Но именно през 60-те години младите работещите жени започват да носят костюми с панталон в офиса и на работното си място. В началото те били гледани с презрение както от мъжете, така и от по-възрастните си колежки.

Дамски костюм с панталон Le smoking на Yves Saint Lorain
Le Smoking на Ив Сен-Лоран

1970-те години

Можем да ги свържем с възход на унисекс облеклото при младежите и добавянето на изменение, което позволява на ученичките да носят панталони в държавните училища.

1980-те години

Междувременно нараства броят на жените, които работят и те вече са над 50%. Все повече модни дизайнери като Джорджо Армани, предлагат дамски костюми с панталони като допълнително подсилват раменете с подплънки. През 1987 г. модният стилист на Маргарет Тачър заявява, че министър-председателят носи костюми с панталон, защото трябва да изглежда подобаващо в този "мъжки свят".

1990-те години

Дамските костюми с панталон са били отхвърляни като неподходящо облекло за жени. Днес трудно можем да си представим, че жена може да не допусната до Съда или други държавни институции и банки само защото носи панталон.
Едва през 1993 г. е приета поправка, която позволява на жените да носят костюм с панталон (или панталони от всякакъв вид) в Сената в САЩ.

XXI век

Отново имаме дама с главна политическа роля в САЩ, в случая Хилъри Клинтън, която е известна със своите костюми с панталон.
В последните години все повече знаменитости от киното и шоубизнеса избират именно костюми с панталон за официални събития.

Хилъри Клинтон с някои от най-известните си костюми с панталон
Хилъри Клинтон с някои от най-известните си костюми с панталон
Днес жените в България имат право да работят, гласуват и да носят панталони без притеснения, че няма да бъдат допуснати в училище, университет, банка или държавна институция.
Можете да допълните визията до стилен костюм със сако за офиса или да заложите на спортно-елегантна визия с щампи и свежи цветове според повода.
Ефреа е български производител на дамски дрехи в размери от XS до 4XL. Едно от основните предимства на нашия онлайн магазин е, че предоставяме възможност на нашите клиентки да качват свои фен снимки в сайта ни.
Вижте някои от изпратените фен снимки с комбинации от сако и панталон.
стилен дамски костюм за офиса с панталон от Ефреа
Дамско сако и панталон в тъмносиньо - бизнес костюм за офиса
Дамски костюми големи размери българско производство от Ефреа Русе
Класическа комбинация от черен панталон и сако и бяла блуза за офиса
Дамски костюм с панталон в червено големи размери от Efrea
Елегантни дамски костюми в класически цветове от Efrea
Класическа комбинация от сако и панталон от Ефреа
Дамски костюм с панталон в класически цветове българско производство
Дамски костюми големи размери онлайн от www.efrea.com
Класически дамски костюм в неутрални цветове
Червен дамски костюм с панталон в стандартни и големи размери от Efrea
Спортно елегантен дамски костюм с панталон за офиса
Тъмносин дамски костюм с панталон, снимка на фенка на онлайн магазин Efrea
Елегантна комбинация от блуза, сако и панталон
Стилен дамски костюм със сако с къс ръкав за пролет/лято 2023
Класически дрескод със сако и панталон за офиса
Дамски костюми големи размери в тъмни класически цветове
Дамски костюм с панталон и сако в модерно райе
Дамски костюм със сако без закопчаване и панталон
Спортно елегантен дамски костюм със сако на точки и панталон от Ефреа
Елегантна комбинация от сако и панталон
Червено дамско сако и панталон за офиса и ежедневието
Дамски костюм от сако и панталон макси мода
Свеж дамски костюм с шарено сако и син панталон
Сако и панталон от Ефреа
Дамски костюм за офиса българско производство
Спортно елегантна визия със сако на цветя и черен панталон от Ефреа
Елегантен дамски костюм с червено сако и тъмен панталон от Ефреа Русе
Стилен дамски костюм с двуредно сако и панталон
Спортно-елегантен дамски костюм от черно сако на точки и син панталон
Дамски костюм в черно и бяло
Класически дамски костюм с панталон
Свежа спортно елегантна визия с дрехи от онлайн магазин Efrea
Дамски костюм с панталон за офиса
Практични дамски дрехи за офиса и работното място
Дамски костюм от сако с цип и панталон голям размер от Ефреа
Стилен дамски костюм от ленено сако на цветя и оранжев панталон
Снимка на клиентка на онлайн магазин Efrea
Спортно елегантни дамски костюми с панталон големи размери
Дамски комплект от панталон, елек с визия на сако и дамска риза от Ефреа
Класически и модерни дамски костюми онлайн в размери до 4XL
Ефектна комбинация от сако, блуза и панталон от Efrea
Дамски костюм от деним
Дамско сако с дантела и бял панталон от Ефреа
Дамско сако на цветя без закопчаване и панталон от Ефреа Стил Русе
Класическо сако в вив меланж и черен панталон от Efrea
Спортно елегантен дамски костюм с панталон
Дамски костюм за пролетта и лятото
Актуална комбинация от сако и панталон
Вълнено дамско сако в каре и панталон за офиса
Класически дамски костюм от сако и панталон за офиса
Дамско сако на цветя без закопчаване и черен панталон
Атрактивна визия със свежо сако на цветя и черен панталон от Ефреа
Актуално дамско сако с щампа на цветя и черна блуза и панталон
Модерно дамско сако в райе и панталон от Ефреа
Дамски костюми от сако и панталон големи размери
Стилни дамски дрехи българско производство
Дамски костюм от сако и панталон
Елегантен дамски костюм с панталон
Класическо дамско сако в комбинация с панталон
Стилен дамски костюм в кафяво голям размер
Спортно-елегантни дамски костюми с панталон от България
Дамско сако без закопчаване и панталон за офиса от Efrea
Дамски сака големи размери онлайн

Виж още публикации от блога на efrea.

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.