Чудният свят на Ефреа
Вижте кои са модерните цветове от 2000-тата година до днес според Pantone. Цветът на 2023 г. ще ви изненада.
efrea

Модерните цветове от 2000 до 2023 според Pantone

Повече от 20 години "Цветът на годината" на Pantone оказва влияние върху разработване на продукти в множество области като мода, обзавеждане на дома, , графичен дизайн, дизайн на продукти, опаковки, тв реклами и пр.
Процесът за избор на цвят на годината изисква много внимателно обмисляне и анализ на множество тенденции, включително и от области като популярни туристически дестинации, лайфстайл, както и социално-икономически условия.
Изборът на цвят на годината може да е вдъхновено от нови технологии за възпроизвеждане на цветове върху различни материали, различни текстури и ефекти и дори предстоящи спортни събития.
Както ще забележим една от главните тенденции при наименоване на цветовете е свързана с живата природа - много от цветовете са кръстени на нейните представители като Living coral, Radiant Orchid, Honeysuckle, Blue Iris, Chili pepper, Tigerlily, Fuchsia Rose. Разбира се има и наситени цветове като Classic Blue и True Red, както и сияйното жълто illuminating. Прави впечатление, че 3 от цветовете на годината са нюанси на синьо-зеления тюркоаз.

2023
Според Института по цветовете Pantone, цветът на 2023 се нарича Viva Magenta 18-1750 и произлиза от дълбоките червени тонове. Той създава асоциии за сила, изобилие и оптимизъм и е свързан с природата и естествените багрила.

А ето и цялата палитра от подходящи тонове, която е наречена от Pantone Magentaverse според оригиналната публикация.

цялата палитра от подходящи тонове, която е наречена от Pantone Magentaverse

2022
Според публикация от декември 2021 в официалния сайт на Pantone, цветът на 2022 се нарича Very Peri.

Той е свързан с изобретателността и креативността на всеки един от нас. Цветът е сложна смесица от синьо, което вдъхва спокойствие и напомня за модерния цвят на 2020 Classic Blue, но същевременно примесено с по-топли червени нюанси. Ако погледнем назад през годините, това не е първият нюанс на лилавото, който е избран за цвят на годината. Цветът на 2018 г. Ultra Violet и на 2008 г. Blue Iris също са свързани с духовността.

Ако се върнем назад във времето, за производството на 1 грам наситен пигмент за лилаво са били нужни около 10 000 броя от специален вид ракообразни, а цената е била по-висока от тази на 1 грам злато. Именно по тази причина лилави дрехи и аксесоари са се носели само от кралете и духовни водачи с висок ранг.

VERY PERI

Цветът на 2022 г. според Pantone е Very Peri, красив нюанс на лилавото, който съдържа повече сини нюанси и е подходящ за всяка възраст. Стимулира въображението и творческата енергия, този цвят напомня за динамиката на социалните мрежи и Метавселената. За щастие, с помощта на съвременните багрила и пигменти, получаването му днес е лесно и vegan friendly.
Цветът на 2022 г. според Pantone е Very Peri

2021
Модерният цвят на 2021 г. според Pantone беше не само 1, а 2. Класически сив цвят и един от най-обичаните и унисекс цветове - сияйно жълт. Те можеха да се носят както поотделно, така и в свежи и нестандартни комбинации с превес на единия или другия.

ILLUMINATING

Жълтият цвят illuminating беше един от цветовете на Pantone за цялата 2021 г. Вероятно модната тенденция да се носят жълти дрехи ще продължи и през зимата на 2022 с копнеж към слънчевите лъчи.
Жълтият цвят illuminating беше един от цветовете на Pantone за цялата 2021 г. Вероятно модната тенденция да се носят жълти дрехи ще продължи и през зимата на 2022 с копнеж към слънчевите лъчи.

ULTIMATE GRAY

Безупречното сиво е нито прекалено тъмно, нито прекалено светло. Съчетава се с почти всички възможни цветове. То е неутрален, монохромен унисекс нюанс, който вдъхва спокойствие и увереност. Практично за ежедневно облекло, подходящо за офиса, както и за различни поводи.
Ultimate gray е обявен за цвят на 2021 според института по цветовете Pantone заедно с жълтото illuminating. Ефреа е български производител на дамски дрехи, който може да предложи дамска мода, съобразена с модерните цветове на 2021

2020

CLASSIC BLUE

Дълбок нюанс на синия цвят, който наподобява небето на смрачаване и носи хлад, спокойствие и стабилност. Подходящ както за дрехи за офиса, така и за безбройни комбинации с по-свежи и ярки цветове.
Синият цвят отново властва сред модните тенденции за есен зима 2020 2021 г. Сини якета, сини палта, сини рокли, сини панталони, сини блузи - всичко в син цвят ще е модерно.

2019

LIVING CORAL

Топъл и жизнерадостен цвят на жив корал, скрит в морските дълбини. С лек и деликатен привкус на злато. Носете като едноцветна дреха или използвайте като акцент в аксесоарите.
Living coral е цветът на 2019 г. според Pantone

2018

ULTRA VIOLET

В миналото лилавите и пурпурните одежди са били запазени за висши представители на обществото. Този нюанс е избран за модерен цвят на 2018 г. с идеята да накара хората да се замислят както за миналото, така и за бъдещето.
Ultra violet е цветът на 2018 г. според Пантон

2017

GREENERY

Свеж зелен нюанс с жълти оттенъци. Прилича на първите листа и треви през пролетта, възраждането на природата и развитие. Голяма част от населението живее в градска джунгла от бетон, стъкло, цимент и стомана. Жизнерадостното зелено освежава всекидневието на градския човек и привлича вниманието.
Зеленото Greenery е модерният цвят за 2017 г. според Института по цветовете към Pantone

2016
Отново не само 1 модерен цвят за годината, а 2 - розов кварц и синьо Серенити. В много части на света се наблюдава размиване на границите на половете. Това важи и за дрехите. Така розовите дрешки не само за момичета и жени, а сините съответно за момчета и мъже. Нюансите на цветовете на 2016 г. са меки, приглушени и ненатрапчиви.

ROSE QUARTZ

Цветът е кръстен на кварца с розов цвят, който е символ на любов, вътрешна хармония и излекуване и усещане за мир и спокойствие. Мек пастелен нюанс на розовото, който не крещи и не се натрапва.
Розов кварц е един от двата модерни цвята за 2016 г.

SERENITY

Нежен син нюанс, който носи усещане за хлад и спокойствие. Забавете ритъма на забързаното ежедневие и се вгледайте в небето и природата.
Цветът Serenity е нежен нюанс на синьото, който носи усещане за мир и спокойствие. Един от модерните цветове на 2016 година според Пантон

2015

MARSALA

Богат нюанс между червено и кафяво, който наподобява вино. Идеален за дрехи и аксесоари, които подчертават тена и грима. Когато цветът е от материя с блясък (кожени чанти и аксесоари) води асоциации за лукс и богатство, а по-матовите материи вдъхват усещане за връзка с природата. Цветът марсала е подходящ и за двата пола и затова продължава да се появява отново и отново в модните колекции.
Марсала е цветът на 2015 г. Модерен сложен цвят между червено и кафяво.

2014

RADIANT ORCHID

Сияен цвят на орхидея, който привлича вниманието и отлично се съчетава с червено, лавандула, розово и лилаво. Изненадващо, цветът е подходящ и за мъже като свежи акценти. Перфектен за интериора от боядисване на цели стени, до мебели и подови настилки. Едно е сигурно - този цвят няма да Ви остави равнодушни.
Radiant Orchid е цвят на орхидея, модерен през 2014 г.

2013

EMERALD

Смарагдово зелено, което наподобява скъпи и редки скъпоценни камъни, природа и възобновяване на живота. В много култури именно зеления цвят е символ на успех, развитие и просперитет. Цветът може да бъде както матов и успокояващ, така и бляскав и луксозен. Отново унисекс цвят, подходящ и за най-капризните представители на двата пола.
Зеленият цвят Emerald е цветът на 2013 година според Пантон.

2012

TANGERINE TANGO

Жизнерадостен нюанс на червено с оранжеви отблясъци, което внася топлина и напомня както за зрели плодове, така и за есенни листа. Изключително подходящ за почти всеки цвят кожа, цветът на 2012 може да бъде използван както за едноцветни дрехи и при двата пола, смели акценти, различни аксесоари, а защо не и в интериорния дизайн.
Tangerine Tango е червено с оранжев оттенък, цветът на годината за 2012

2011

HONEYSUCKLE

Цветът на 2011 и кръстен на растението Орлови нокти, което е с редица доказани лечебни ползи и може да се използва като билка. Това е наситен нюанс на розовото и червени нюанси, който вдъхва увереност и смелост без да е прекалено сладникав. Вероятно цветът се харесва повече на нежния пол, но може да се включи без проблем и в интериора.
Honeysuckle е цветът на растението Орлови нокти и е бил модерен през 2011 г.

2010

TURQUOISE

Един от любимите цветове, които са подходящи също за бебета, деца и младежи. Нюансът тюркоаз на Pantone за 2010 г. е свежо съчетание между синьо и зелено, което напомня за топлите води около тропически остров, свежест и морски бриз. В много култури тюркоазът се счита за смесица от въздух и вода, която ни пречиства и дава сили да продължим напред и да се излекуваме. Може да се съчетава както с близките си зелено и синьо, така и с жълто-зелено, кафяво и различни земни тонове.
Тюркоазен нюанс между синьо и зелено е бил цветът на 2010 г. според Пантон

2009

MIMOSA

Топло, ярко и привличащо вниманието жълто, което ни вдъхновява да изпитваме надежда, оптимизъм и слънчево настроение. Перфектен унисекс цвят за всяка възраст, лесен за комбинация.
Цветът на 2009 година е бил жълтото Mimosa

2008

BLUE IRIS

Комбинация между успокояващите сини тонове, стоплени от мистичния и духовен лилав оттенък, този цвят наподобява разцъфнал Ирис.
Модерният цвят на 2008 г. е бил син ирис, смесица между синьо и лилаво

2007

CHILI PEPPER

Червен цвят, който напомня на добре узрелите люти чушлета чили. Дълбок, наситен цвят, който привлича вниманието и интригува, без да крещи. Символ на топлина, увереност и изтънчен вкус. Подходящ и за двата пола.
Цветът на година 2007 е бил червеното Chili pepper.

2006

SAND DOLLAR

Мек и приглушен пясъчно-кафяв нюанс, който напомня за хартия и пари. Абсолютно неутрален, този цвят напомня за пясъка на плажа. Лесен за комбинация с по-ярки или тъмни цветове, а защо не и бяло.
Цветът на 2006 г. е Sand Dolar - светлобежово, което е неутрално и подходящо за всеки пол и възраст.

2005

BLUE TURQUOISE

Отново тюркоаз, но за разлика от цветът на 2010 г. този нюанс е с повече сини нотки и не е толкова ярък. Напомня за цвета на морето, спокойствие и свежест.
Цветът на 2005 г. е син тюркоаз, който вдъхва усещане за свежест.

2004

TIGERLILY

Цветът е кръстен на оранжев лилиум, който е често срещано и любимо градинско растение. Червен с фини нюанси от жълто и оранжево, този цвят излъчва топлина и асоциации с красиви разцъфнали цветя. Отново унисекс и подходящ за всяка възраст.
Цветът на 2004 г. е Tigerlily и напомня за разцъфналите цветове на растението крем.

2003

AQUA SKY

Отново наподобява на тюркоазените нюанси по-горе, но е значително по-блед. Свежа и успокояваща смесица между синьо и зелено, която е подходяща за почти всеки човек, независимо от възрастта.
Цветът на 2003 г. е Aqua sky и наподобява тюркоаз, свежа смесица между синьо и зелено.

2002

TRUE RED

Може би един от най-популярните и обичани нюанси на червения цвят. Ярък, символизиращ любов, страст, сила и енергия. Въпреки че това е цветът на 2002, през следващите години подобни червени нюанси присъстват почти всяка година в 10-те най-модерни цветове според Pantone.
Цветът на 2002 година е True red - истинско и наситено червено.

2001

FUCHSIA ROSE

Фуксия е вид ярък лилаво-червен цвят, който е кръстен на цветовете на растение с над 100 подвида. Първоначално името фуксия се използва за наименование на вид боя, патентована през 1859 г. По-късно обаче цветът е преименуван на Магента (Magenta) с цел отбелязване на победата на френската армия близо до италианския град с това име. Днес можем да различим различни видове фуксия. Този цвят на Pantone е свеж, ярък и с розови нюанси.
Модерният цвят за 2001 г. е бил розова фуксия, известна още и като магента (magenta).

2000

CERULEAN

Първият цвят на хилядолетието е нежен син нюанс, който наподобява небето. Той носи усещане за спокойствие, тишина и хармония. Много подобен на цветът на 2016 г. Serenity. Както ще видим по-нагоре синьото не е само за момчета и мъже. Цветът на пигмента се дължи на наличието на кобалт, а нюанса зависи от количеството силикати.
Първият модерен цвят на хилядолетието е синьото Cerulean.

Виж още публикации от блога на efrea.

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.
Click to order