Чудният свят на Ефреа
Вижте кои са модерните цветове от 2000-тата година до днес според Pantone. Цветът на 2024 г. е неутралния Peach Fuzz
efrea

Модерните цветове от 2000 до 2024 според Pantone

Повече от 20 години "Цветът на годината" на Pantone оказва влияние върху разработване на продукти в множество области като мода, обзавеждане на дома, графичен дизайн, дизайн на продукти, опаковки, тв реклами и пр.
Процесът за избор на цвят на годината изисква много внимателно обмисляне и анализ на множество тенденции, включително и от области като популярни туристически дестинации, лайфстайл, както и социално-икономически условия.
Изборът на цвят на годината може да е вдъхновено от нови технологии за възпроизвеждане на цветове върху различни материали, различни текстури и ефекти и дори предстоящи спортни събития.
Както ще забележим една от главните тенденции при наименоване на цветовете е свързана с живата природа - много от цветовете са кръстени на нейните представители като Living coral, Radiant Orchid, Honeysuckle, Blue Iris, Chili pepper, Tigerlily, Fuchsia Rose. И през 2024 г. цветът на годината е свързан с плод, а именно Peach Fuzz. Разбира се има и наситени цветове като Classic Blue и True Red, както и сияйното жълто illuminating. Прави впечатление, че 3 от цветовете на годината са нюанси на синьо-зеления тюркоаз.

2024

PEACH FUZZ

Цветът на 2024 г. според специалистите по цветовете от Пантон е нежен и деликатен унисекс нюанс, който излъчва топлина и ненатрапчива елегантност. Той напомня мъха по плодовете, свежестта, младостта, но и вечността. Лесен за комбиниране с монохромните бяло, сиво и черно, така и с топли тонове или контрастните хладни.
Интересен факт е, че този цвят има и друго значение - той напомня на нежния мъх по лицето на младежите, чиято брада тепърва започва да расте, а кожата по бузите е все още по детски румена.

Насладете се на този сложен тон и нека да видим дали ще успее наистина да се наложи сред дрехите, модните аксесоари, интериора и рекламата.
Peach Fuzz или прасковен мъх е цветът на 2024 г. според института по цветовете към Pantone

2023
Според Института по цветовете Pantone, цветът на 2023 се нарича Viva Magenta 18-1750 и произлиза от дълбоките червени тонове. Той създава асоциии за сила, изобилие и оптимизъм и е свързан с природата и естествените багрила.

2022
Според публикация от декември 2021 в официалния сайт на Pantone, цветът на 2022 се нарича Very Peri.

Той е свързан с изобретателността и креативността на всеки един от нас. Цветът е сложна смесица от синьо, което вдъхва спокойствие и напомня за модерния цвят на 2020 Classic Blue, но същевременно примесено с по-топли червени нюанси. Ако погледнем назад през годините, това не е първият нюанс на лилавото, който е избран за цвят на годината. Цветът на 2018 г. Ultra Violet и на 2008 г. Blue Iris също са свързани с духовността.

Ако се върнем назад във времето, за производството на 1 грам наситен пигмент за лилаво са били нужни около 10 000 броя от специален вид ракообразни, а цената е била по-висока от тази на 1 грам злато. Именно по тази причина лилави дрехи и аксесоари са се носели само от кралете и духовни водачи с висок ранг.

VERY PERI

Цветът на 2022 г. според Pantone е Very Peri, красив нюанс на лилавото, който съдържа повече сини нюанси и е подходящ за всяка възраст. Стимулира въображението и творческата енергия, този цвят напомня за динамиката на социалните мрежи и Метавселената. За щастие, с помощта на съвременните багрила и пигменти, получаването му днес е лесно и vegan friendly.
Цветът на 2022 г. според Pantone е Very Peri

2021
Модерният цвят на 2021 г. според Pantone беше не само 1, а 2. Класически сив цвят и един от най-обичаните и унисекс цветове - сияйно жълт. Те можеха да се носят както поотделно, така и в свежи и нестандартни комбинации с превес на единия или другия.

ILLUMINATING

Жълтият цвят illuminating беше един от цветовете на Pantone за цялата 2021 г. Вероятно модната тенденция да се носят жълти дрехи ще продължи и през зимата на 2022 с копнеж към слънчевите лъчи.
Жълтият цвят illuminating беше един от цветовете на Pantone за цялата 2021 г. Вероятно модната тенденция да се носят жълти дрехи ще продължи и през зимата на 2022 с копнеж към слънчевите лъчи.

ULTIMATE GRAY

Безупречното сиво е нито прекалено тъмно, нито прекалено светло. Съчетава се с почти всички възможни цветове. То е неутрален, монохромен унисекс нюанс, който вдъхва спокойствие и увереност. Практично за ежедневно облекло, подходящо за офиса, както и за различни поводи.
Ultimate gray е обявен за цвят на 2021 според института по цветовете Pantone заедно с жълтото illuminating. Ефреа е български производител на дамски дрехи, който може да предложи дамска мода, съобразена с модерните цветове на 2021

2020

CLASSIC BLUE

Дълбок нюанс на синия цвят, който наподобява небето на смрачаване и носи хлад, спокойствие и стабилност. Подходящ както за дрехи за офиса, така и за безбройни комбинации с по-свежи и ярки цветове.
Синият цвят отново властва сред модните тенденции за есен зима 2020 2021 г. Сини якета, сини палта, сини рокли, сини панталони, сини блузи - всичко в син цвят ще е модерно.

2019

LIVING CORAL

Топъл и жизнерадостен цвят на жив корал, скрит в морските дълбини. С лек и деликатен привкус на злато. Носете като едноцветна дреха или използвайте като акцент в аксесоарите.
Living coral е цветът на 2019 г. според Pantone

2018

ULTRA VIOLET

В миналото лилавите и пурпурните одежди са били запазени за висши представители на обществото. Този нюанс е избран за модерен цвят на 2018 г. с идеята да накара хората да се замислят както за миналото, така и за бъдещето.
Ultra violet е цветът на 2018 г. според Пантон

2017

GREENERY

Свеж зелен нюанс с жълти оттенъци. Прилича на първите листа и треви през пролетта, възраждането на природата и развитие. Голяма част от населението живее в градска джунгла от бетон, стъкло, цимент и стомана. Жизнерадостното зелено освежава всекидневието на градския човек и привлича вниманието.
Зеленото Greenery е модерният цвят за 2017 г. според Института по цветовете към Pantone

2016
Отново не само 1 модерен цвят за годината, а 2 - розов кварц и синьо Серенити. В много части на света се наблюдава размиване на границите на половете. Това важи и за дрехите. Така розовите дрешки не само за момичета и жени, а сините съответно за момчета и мъже. Нюансите на цветовете на 2016 г. са меки, приглушени и ненатрапчиви.

ROSE QUARTZ

Цветът е кръстен на кварца с розов цвят, който е символ на любов, вътрешна хармония и излекуване и усещане за мир и спокойствие. Мек пастелен нюанс на розовото, който не крещи и не се натрапва.
Розов кварц е един от двата модерни цвята за 2016 г.

SERENITY

Нежен син нюанс, който носи усещане за хлад и спокойствие. Забавете ритъма на забързаното ежедневие и се вгледайте в небето и природата.
Цветът Serenity е нежен нюанс на синьото, който носи усещане за мир и спокойствие. Един от модерните цветове на 2016 година според Пантон

2015

MARSALA

Богат нюанс между червено и кафяво, който наподобява вино. Идеален за дрехи и аксесоари, които подчертават тена и грима. Когато цветът е от материя с блясък (кожени чанти и аксесоари) води асоциации за лукс и богатство, а по-матовите материи вдъхват усещане за връзка с природата. Цветът марсала е подходящ и за двата пола и затова продължава да се появява отново и отново в модните колекции.
Марсала е цветът на 2015 г. Модерен сложен цвят между червено и кафяво.

2014

RADIANT ORCHID

Сияен цвят на орхидея, който привлича вниманието и отлично се съчетава с червено, лавандула, розово и лилаво. Изненадващо, цветът е подходящ и за мъже като свежи акценти. Перфектен за интериора от боядисване на цели стени, до мебели и подови настилки. Едно е сигурно - този цвят няма да Ви остави равнодушни.
Radiant Orchid е цвят на орхидея, модерен през 2014 г.

2013

EMERALD

Смарагдово зелено, което наподобява скъпи и редки скъпоценни камъни, природа и възобновяване на живота. В много култури именно зеления цвят е символ на успех, развитие и просперитет. Цветът може да бъде както матов и успокояващ, така и бляскав и луксозен. Отново унисекс цвят, подходящ и за най-капризните представители на двата пола.
Зеленият цвят Emerald е цветът на 2013 година според Пантон.

2012

TANGERINE TANGO

Жизнерадостен нюанс на червено с оранжеви отблясъци, което внася топлина и напомня както за зрели плодове, така и за есенни листа. Изключително подходящ за почти всеки цвят кожа, цветът на 2012 може да бъде използван както за едноцветни дрехи и при двата пола, смели акценти, различни аксесоари, а защо не и в интериорния дизайн.
Tangerine Tango е червено с оранжев оттенък, цветът на годината за 2012

2011

HONEYSUCKLE

Цветът на 2011 и кръстен на растението Орлови нокти, което е с редица доказани лечебни ползи и може да се използва като билка. Това е наситен нюанс на розовото и червени нюанси, който вдъхва увереност и смелост без да е прекалено сладникав. Вероятно цветът се харесва повече на нежния пол, но може да се включи без проблем и в интериора.
Honeysuckle е цветът на растението Орлови нокти и е бил модерен през 2011 г.

2010

TURQUOISE

Един от любимите цветове, които са подходящи също за бебета, деца и младежи. Нюансът тюркоаз на Pantone за 2010 г. е свежо съчетание между синьо и зелено, което напомня за топлите води около тропически остров, свежест и морски бриз. В много култури тюркоазът се счита за смесица от въздух и вода, която ни пречиства и дава сили да продължим напред и да се излекуваме. Може да се съчетава както с близките си зелено и синьо, така и с жълто-зелено, кафяво и различни земни тонове.
Тюркоазен нюанс между синьо и зелено е бил цветът на 2010 г. според Пантон

2009

MIMOSA

Топло, ярко и привличащо вниманието жълто, което ни вдъхновява да изпитваме надежда, оптимизъм и слънчево настроение. Перфектен унисекс цвят за всяка възраст, лесен за комбинация.
Цветът на 2009 година е бил жълтото Mimosa

2008

BLUE IRIS

Комбинация между успокояващите сини тонове, стоплени от мистичния и духовен лилав оттенък, този цвят наподобява разцъфнал Ирис.
Модерният цвят на 2008 г. е бил син ирис, смесица между синьо и лилаво

2007

CHILI PEPPER

Червен цвят, който напомня на добре узрелите люти чушлета чили. Дълбок, наситен цвят, който привлича вниманието и интригува, без да крещи. Символ на топлина, увереност и изтънчен вкус. Подходящ и за двата пола.
Цветът на година 2007 е бил червеното Chili pepper.

2006

SAND DOLLAR

Мек и приглушен пясъчно-кафяв нюанс, който напомня за хартия и пари. Абсолютно неутрален, този цвят напомня за пясъка на плажа. Лесен за комбинация с по-ярки или тъмни цветове, а защо не и бяло.
Цветът на 2006 г. е Sand Dolar - светлобежово, което е неутрално и подходящо за всеки пол и възраст.

2005

BLUE TURQUOISE

Отново тюркоаз, но за разлика от цветът на 2010 г. този нюанс е с повече сини нотки и не е толкова ярък. Напомня за цвета на морето, спокойствие и свежест.
Цветът на 2005 г. е син тюркоаз, който вдъхва усещане за свежест.

2004

TIGERLILY

Цветът е кръстен на оранжев лилиум, който е често срещано и любимо градинско растение. Червен с фини нюанси от жълто и оранжево, този цвят излъчва топлина и асоциации с красиви разцъфнали цветя. Отново унисекс и подходящ за всяка възраст.
Цветът на 2004 г. е Tigerlily и напомня за разцъфналите цветове на растението крем.

2003

AQUA SKY

Отново наподобява на тюркоазените нюанси по-горе, но е значително по-блед. Свежа и успокояваща смесица между синьо и зелено, която е подходяща за почти всеки човек, независимо от възрастта.
Цветът на 2003 г. е Aqua sky и наподобява тюркоаз, свежа смесица между синьо и зелено.

2002

TRUE RED

Може би един от най-популярните и обичани нюанси на червения цвят. Ярък, символизиращ любов, страст, сила и енергия. Въпреки че това е цветът на 2002, през следващите години подобни червени нюанси присъстват почти всяка година в 10-те най-модерни цветове според Pantone.
Цветът на 2002 година е True red - истинско и наситено червено.

2001

FUCHSIA ROSE

Фуксия е вид ярък лилаво-червен цвят, който е кръстен на цветовете на растение с над 100 подвида. Първоначално името фуксия се използва за наименование на вид боя, патентована през 1859 г. По-късно обаче цветът е преименуван на Магента (Magenta) с цел отбелязване на победата на френската армия близо до италианския град с това име. Днес можем да различим различни видове фуксия. Този цвят на Pantone е свеж, ярък и с розови нюанси.
Модерният цвят за 2001 г. е бил розова фуксия, известна още и като магента (magenta).

2000

CERULEAN

Първият цвят на хилядолетието е нежен син нюанс, който наподобява небето. Той носи усещане за спокойствие, тишина и хармония. Много подобен на цветът на 2016 г. Serenity. Както ще видим по-нагоре синьото не е само за момчета и мъже. Цветът на пигмента се дължи на наличието на кобалт, а нюанса зависи от количеството силикати.
Първият модерен цвят на хилядолетието е синьото Cerulean.

Виж още публикации от блога на efrea.

Абонирай се за нашия блог

E-mail адресът Ви няма да бъде споделен с никого!
С натискането на бутона Вие се съгласявате с нашата GDPR политика.